Δεν εξαιρείται ο ΟΓΑ από το νέο υπερταμείο όλων των ασφαλισμένων

ΚΤΙΡΙΟ ΟΓΑ

Στο νέο υπερταμείο όλων των ασφαλισμένων για κύρια σύνταξη θα ενταχθεί άμεσα και ο ΟΓΑ, αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες πληροφορίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, φέρεται, ότι αρνήθηκαν να συζητήσουν οποιαδήποτε εξαίρεση από τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, στις καλένδες φαίνεται πως παραπέμπεται και το θέμα των «εκπτώσεων» στα ασφάλιστρα των αγροτών, που είχε τάξει η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των «μπλόκων».

Γιά το διάστημα 1.7.16 έως 31.12.16 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 10%.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιδρώντας στις μόνιμου χαρακτήρα εξαιρέσεις, οι επικεφαλής της τετραμερούς των πιστωτών δεν δέχθηκαν και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο ασφαλιστικών κλάσεων -μίας χαμηλότερης, στο 16%, που θα οδηγούσε αντίστοιχα και σε χαμηλότερη σύνταξη (και εθνική και ανταποδοτική), και μίας στο 20%.

Έτσι, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που είναι σχεδόν έτοιμο, και σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, δύο από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους αγρότες δεν θα περιλαμβάνονται.

Η άρνηση των εκπροσώπων των πιστωτών ήταν άμεση και κατηγορηματική, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση προέβλεπε πενταετή μεταβατικότητα για την ένταξη του ΟΓΑ στον ενιαίο υπερφορέα. Την ίδια τύχη είχε και η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί για 20%, με αντίστοιχη μάλιστα μείωση της ανταποδοτικής αλλά και της εθνικής σύνταξης.

Στο κείμενο που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, εκτός ΕΦΚΑ παραμένουν μόνο οι προνοιακού χαρακτήρα παροχές του ΟΓΑ, καθώς και οι μη συνταξιοδοτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες του ΝΑΤ.

Έτσι, πλέον, για τους αγρότες, από 1/1/21 θα προβλέπεται εισφορά 20% επί του εισοδήματός τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ασφαλίστηκαν, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη αγροτική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Για το διάστημα από 1/7/15 έως 31/12/16 το ύψος της μηνιαίας εισφοράς αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται στο 10%, θα υπολογίζεται όμως επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών.
Για το 2017, η εισφορά διαμορφώνεται στο 14%, το 2018 αυξάνεται στο 16%, το 2019 στο 18% και το 2020 στο 19%, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής να καθοριστεί στο 20%.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων τον Φεβρουάριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προέβλεπε ότι το κατώτερο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα δεν θα είναι κάτω του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου μισθού. Ήτοι, η εισφορά είτε 20% είτε 16% -ανάλογα με το τι θα επιλέξει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης- θα έπρεπε να υπολογίζεται επί ποσού 468,8 ευρώ, ώστε να πληρώνει το μήνα 93,7 ή 75 ευρώ αντίστοιχα.

Πλέον, μετά την άρνηση των θεσμών να αποδεχθούν τις δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στο υπουργείο εργασίας καταρτίζουν πρόταση βάσει της οποίας, μόνο για τους αγρότες, το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα υπολογίζεται επί του 70% του κάθε φορά κατώτατου μισθού. Κατά συνέπεια, το ύψος της κατώτερης μηνιαίας εισφοράς για τους αγρότες καθορίζεται στα 82 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αλλαγές προβλέπονται σύμφωνα με πληροφορίες και όσον αφορά στις μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ειδικά για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ προβλέπεται νέα βελτιωμένη διάταξη, αναφορικά με την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την τριετία 2017-2019. Αναλυτικά, η έκπτωση της τάξης του 50% θα ξεκινά από εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (έναντι 10.000 ευρώ της αρχικής διάταξης) και θα μειώνεται κατά 1% ανά 1.000 ευρώ, ώστε να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 58.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι στο τελικό σχέδιο νόμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα των επιστημόνων να δημιουργήσουν επαγγελματικό ταμείο και να μην ενταχθούν τα επικουρικά τους και τα εφάπαξ στις γενικές διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης, καθώς δεν κατατέθηκε η σχετική πρόταση στο υπουργείο εργασίας.
(«Πηγή» Agronews)