Μνήμη Γενοκτονίας Ποντίων σε πνεύμα ενότητας με εκδηλώσεις στο Κιλκίς

Κοινωνία /

Η μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τιμάται με εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18.5.17 και την Κυριακή 21.5.17 στο Κιλκίς.

Στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες εκδηλώσεις, που θέσπισε η Πολιτεία εις ανάμνησιν της Γενοκτονίας και εις μνήμην των θυμάτων της, υπό την αιγίδα τόσο της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς όσο και των δήμων Κιλκίς και Παιονίας με την συμμετοχή όλων των ποντιακών συλλόγων του νομού.

Βάσει της σχετικής διατάξεως οι εκδηλώσεις αυτές τελούνται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαϊου, η οποία καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 18.5.17
20.00: Λαμπαδηφορία που καθιέρωσε η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», από τον «Κήπο-πάρκο» μέχρι την πλατεία Ειρήνης, μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και 21ης Ιουνίου με τη συμμετοχή όλων των ποντιακών συλλόγων και πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Κιλκίς.
Στην πλατεία Ειρήνης θα εμφανισθεί η χορωδία του συλλόγου, ενώ θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής παιδιών με έργα εμπνευσμένα από την Γενοκτονία.

Κυριακή 21.5.17

10.00: Τέλεση μνημοσύνου στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

19.30: Τελετή στο χώρο προ του μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Ειρήνης, με κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του χρονικού της ημέρας, προβολή βίντεο με την συνοδεία μουσικών δρώμενων σχετικών με  την Γενοκτονία , τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ατυχής επιλογή

Κάθε έκθεση εικαστικού ή ιστορικού ή λαογραφικού ή γενικώς πολιτιστικού περιεχομένου δεν είναι έκθεση προϊόντων του πρωτογενούς ή του δευτερογενούς […]