Κοινωνία

Κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κιλκίς χάρη σε δωρεά του Χρήστου Ζιώγα

Μία ακόμη κλίνη μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αποκτά το νοσοκομείο Κιλκίς.

Μία εξέλιξη, που ενισχύει αφ’ ενός μεν τις προδιαγραφές του κορυφαίου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού, όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών υπό κανονικές συνθήκες, αφ’ ετέρου δε, σε σχέση με την παρούσα συγκυρία, την άμυνα κατά του νέου κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο.

Πρόκειται ουσιαστικώς, γιά ένα χαρμόσυνο άγγελμα, το οποίο, ωστόσο, δεν προέρχεται, όπως και άλλα δύο πρόσφατα, από φορέα είτε της κεντρικής είτε της τοπικής διοίκησης, καθώς το νοσοκομείο Κιλκίς θα διαθέτει αυτήν την κλίνη ΜΕΘ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χάρη σε μιάν ακόμη «γενναία» δωρεά του άξιου τέκνου του Κιλκίς Χρήστου Ζιώγα.

Ο καλός συμπατριώτης, γόνος της ιστορικής κιλκισιώτικης οικογένειας, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση των διακεκριμένων δωρεών της σε τούτο τον τόπο, που ξεκίνησαν με αυτήν την καπναποθήκης επί της οδού Παναγιώτου («Αυστροελληνικής») και συνεχίσθηκαν με την πατρική οικία δίπλα σ’ αυτήν.

ΔΩΡΕΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΓΑ

Η πρώτη γνωριμία του Χρήστου Ζιώγα με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη

Όπως έγινε γνωστό, αυτήν την φορά ο Χρήστος Ζιώγας διέθεσε το χρηματικό ποσό, που απαιτείται γιά την αγορά της ειδικής κλίνης και του συνόλου του απαιτουμένου εξοπλισμού.

Η δωρεά κατετέθη από τον δωρητή και έγινε αποδεκτή από την διοίκηση του ιδρύματος την Τετάρτη 9.12.20.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο υλοποιείται εντός ελαχίστου χρονικού διαστήματος ένα θέμα, από εκείνα που αποτελούν επί μακρόν …«γρίφο» γιά τους εκπροσώπους της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, και γενικώς γιά τους τοπικούς ζηλωτές της πολιτικής, αλλά και τους περί πολλά τυρβάζοντας «υπηρέτες» του …«τυποποιημένου» συνδικαλισμού.

Όλοι αυτοί εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από την δωρεά του Χρήστου Ζιώγα, που, ως γνήσιος εκπρόσωπος της υγιούς ιδιωτικής προωτοβουλίας, παρέδωσε απλά μαθήματα πρακτικότητας, όσον αφορά στην προώθηση τέτοιων θεμάτων, αλλά και πραγματικής ανιδιοτελούς και ανυστερόβουλης αγάπης γιά τον γενέθλιο τόπο.

Η δωρεά Ζιώγα απετέλεσε έναν ακόμη «κρίκο» στην «αλυσίδα», που δημιουργήθηκε από φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας («Κλέεμαν», «Φάρμα Κουκάκη») με σκοπό να αποκτήσει κάποια στιγμή …κανονική ΜΕΘ το νοσοκομείο Κιλκίς.

Και είναι, εν τέλει, αυτή η ιδιωτική πρωτοβουλία, που δημιουργεί και τις προϋποθέσεις κάλυψης κενών, όσον αφορά στις βασικές υποδομές όλων των τομέων της ζωής του νομού Κιλκίς.

Το Σάββατο 4 Ιουλίου υπογράφηκε η οριστική πράξη παραχώρησης του ακινήτου του κ. Χρήστου Ζιώγα προς το δήμο Κιλκίς και τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη

Λίγα λόγια για το δωρητή

Ο Χρήστος Ζιώγας γεννήθηκε το 1931 στο Κιλκίς όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά του από τα Άνω Πορρόια, μαζί με τους γονείς του και τις αδελφές του Ζωζώ και Λέλα και έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Ο πατέρας του Κωστάκης Ζιώγας, γιός του Μακεδονομάχου Χρήστου Ζιώγα, υπήρξε σε όλα τα χρόνια του επαγγελματικού του βίου καπνομεσίτης της περιοχής. Η μητέρα του Μεταξία , το γένος Γεωργίου κι Ελένης Παπαθανασίου, υπήρξε νηπιαγωγός, που εργάστηκε στα πρώτα της χρόνια στην επαρχία Σιντικής Σερρών.
Ο Χρήστος Ζιώγας αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κιλκίς με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ». Μετά την αποφοίτησή του και σχετική αλληλογραφία μέσω του Αμερικανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και με βάση τις πολύ υψηλές επιδόσεις του στα μαθήματα του απολυτηρίου του Γυμνασίου , έγινε δεκτός με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Purdue University στο Lafayette της Πολιτείας Indiana των ΗΠΑ όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές.
Εκεί, εργαζόμενος παράλληλα με τις σπουδές του , έλαβε το έτος 1954 Δίπλωμα B.S. Πολιτικού Μηχανικού και το 1956 το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα ( Master Of Science in Civil Engineering), οπότε κι επέστρεψε στην Ελλάδα. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του ανθυποσμηναγού, στη διεύθυνση ΓΕΑ/Γ4 Δημοσίων Έργων της Αεροπορίας ως Ειδικός Επιβλέπων, με αρμοδιότητες στη μελέτη και επίβλεψη κατασκευής διαδρόμων-τροχοδρόμων κυκλοφορίας, δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών, στα διάφορα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ, που ήταν τότε υπό κατασκευή σε όλη τη χώρα.

Μετά την απόλυσή του συνέχισε εργαζόμενος , ως ιδιώτης πλέον μηχανικός, στην ίδια Υπηρεσία, ως το 1960, οπότε μετέβη στη Λιβύη με τη νεοϊδρυθείσα τότε Εταιρεία- Κοινοπραξία «ARCHIRODON Construction Co», ως Υποδιευθυντής – Αρχιμηχανικός του έργου «Benghazi Harbour Reconstruction» και ως Διευθυντής, στη συνέχεια, του έργου «Benina Airport Improvenents» ως το 1966.

Στο διάστημα 1966-1969 υπήρξε Υποδιευθυντής του έργου «Υδροηλεκτρικό Φράγμα Καστρακίου», Κοινοπραξία με τη συμμετοχή της «Εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων». Από το 1969 έως και το 2008 , οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της ARCHIRODON με έδρα την Αθήνα.

Στη διάρκεια της υπερπενηνταετούς εργασίας του εκτέλεσε, επίβλεψε και είχε την ευθύνη για την κατασκευή πολλών σημαντικών έργων (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, οδοποιίες, φράγματα, στάδια, βιομηχανικά έργα και άλλα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό). Από τον ευρύτατο κατάλογο των επιμέρους αυτών έργων στην Ελλάδα αξίζουν ιδιαίτερη μνεία:

α) Το Κλειστό Γυμναστήριο 15.000 θέσεων με την ονομασία Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο.
β) Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας 75.000 θέσεων, όπου στην κατασκευή των πυλώνων (από σκυρόδεμα), για την έδραση των προκατασκευασμένων κερκίδων, εφαρμόστηκε πρωτότυπη επαναστατική μέθοδος.
γ) Το θαλάσσιο φράγμα Αναβάλου, μήκους 180 μ., όπου χρησιμοποιήθηκαν πλωτά κιβώτια από σκυρόδεμα, για τη σύλληψη γλυκών νερών των υποβρυχίων πηγών και την άρδευση με αυτά του Αργολικού Κάμπου.
δ) Προβλήτα ελλιμενισμού του Αμερικανικού Στόλου στην Ελευσίνα (σχετικό ΄΄Certificate of Commendation΄΄- Πιστοποιητικό Ευφήμου Μνείας).
ε) Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δυναμικότητας 600 κλινών.

Μερικά από τα λοιπά έργα που κατασκευάστηκαν υπό την ευθύνη του στην Ελλάδα είναι:
Οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης (Καβάλας), εγκαταστάσεις και προβλήτας φορτοεκφορτώσεων της Εταιρείας τσιμέντων «ΗΡΑΚΛΗΣ», εγκαταστάσεις αποθήκευσης Πετρελαιοειδών Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, εγκαταστάσεις Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το Τελεφερίκ Σαντορίνης, οι εγκαταστάσεις των Αλυκών Μεσολογγίου, οι εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Χαλκίδας, Μαρίνα στα Γουβιά Κέρκυρας, στη Λευκάδα, στη Ζέα και αλλού.

Στο εξωτερικό έκανε πολλές και μεγάλες κατασκευές όπως το λιμάνι της Βεγγάζης (ανακατασκευή του κατεστραμμένου από τον πόλεμο λιμανιού, με αποκομιδή των ερειπίων του παλιού λιμανιού και πολλών εκρηκτικών), το αεροδρόμιο Benina της Βεγγάζης και Λιμάνια στα Αραβικά Εμιράτα (Sarjah, Res Al Klaimah, Khor Fakkan), στη Σαουδική Αραβία (Jeddah, Jubail, Damam, Yanboo), κτήρια γραφείων στο Los Angeles, California, Dallas Texas.

Πρέπει να γίνει μνεία ότι για την εν γένει κοινωνική του προσφορά αλλά και την ειδική προσφορά του προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Χρήστος Ζιώγας πρόσφατα ανακηρύχθηκε Εντιμολογιώτατος Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η αγάπη τόσο η δική του όσο και της συζύγου του για την τέχνη και ιδιαίτερα τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τους έστρεψε στη συλλογή έργων τέχνης. Το λεπτό τους γούστο, οι ιδιαίτερες γνώσεις τους και η διορατικότητά τους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αξιόλογης συλλογής, που αναγνωρίστηκε από ειδικούς και αποτέλεσε εξαιρετικό δείγμα και σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον εικαστικό χώρο, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο εμβληματικός πίνακας του Γ. Ιακωβίδη «Παιδική Συμφωνία» που φιλεξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα τον Νοέμβριο του 2018 είχε πωληθεί στο εξωτερικό και επαναπατρίσθηκε από τον Χρήστο Ζιώγα και τη σύζυγό του Ελένη, που τον αγόρασαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Κοινωνική προσφορά του Χρ. Ζιώγα
Συνίσταται σε χρηματικές προσφορές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πόλη του Κιλκίς (χρηματικά δωρήματα και δωρεά πατρικής κατοικίας), τα Άνω Πορόια (απόπειρες δημιουργίας ιδρύματος υποτροφιών, πολιτιστικού κέντρου και προσφορά χρηματικών επάθλων σε σπουδαστές). Χορηγίες για εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών από το 2004 – 2019, όπως έργα των Β. Σταυρίδη, Π. Ζιώγα. Σ. Χρυσάφη, “Σερραϊκά χρονικά”. Δωρεές σε Συλλόγους της Αθήνας (πχ Κέντρο Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Κοσμέτειο Ίδρυμα, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών, Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF κλπ). Τέλος, δωρεά συλλογής έργων τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη