Πολιτική

Γιάννης Μουζάλας: “Κλείνει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ν.Καβάλα”

Την πρόθεση του να κλείσουν σταδιακά τα κέντα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές της Νέας Καβάλας, Softex, Δερβενίου, Δίον και του Καβαλαρίου εξέφρασε ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνάντηση που είχε με τους δημάρχους στην έδρα της ΠΕΔΚΜ.

Ο κ. Μουζάλας επισήμανε πως τα μόνα κέντρα που θα μείνουν ως μόνιμη δομή θα είναι των Διαβατών και στα Λαγκαδίκια.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμμα του υπουργείου, διευκρίνισε ότι το βάρος πλέον πέφτει στην ενοικίαση διαμερισμάτων και όχι στη μίσθωση ξενοδοχείων ενώ αυτή τη φορά τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τους δήμους χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

Τέλος, ζήτησε τη συμμετοχή όλων των δήμων της περιφέρειας στο νέο αυτό πρόγραμμα που στόχο έχει τη εγκατάσταση 10.000 προσφύγων σε διαμερίσματα.

Επισήμανε ότι από την 1 Μαΐου έχει καταργηθεί η διανομή φαγητού και δίνεται πλέον στους πρόσφυγες ένα χρηματικό βοήθημα 400 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια και 150 ευρώ για κάθε άτομο που είναι μόνο του.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτά τα χρήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να έχουν αυτονομία αλλά και να ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΠΕΚΔΜστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Για το πρόγραμμα με τα διαμερίσματα ανέφερε ότι εξασφαλίζουν στους πρόσφυγες ασφάλεια και έτσι αποφεύγονται οι φασαρίες και οι εξεγέρσεις που σημειώνονταν στα κέντρα.

Αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία είπε ότι ανέρχονται στους 8.000, ενώ σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2017 απο τα 44 καμπ θα μείνουν 22.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου σημείωσε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό έχει εξομαλυνθεί ωστόσο παραμένουν σοβαρά προβλήματα στα κέντρα φιλοξενίας της Softex και των Διαβατών ζητώντας απο τον υπουργό το κλείσιμο τους.

Ο δημαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται 1500 πρόσφυγες σε 102 διαμερίσματα και τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων αλλά και της απασχόλησης των μεταναστών, τονίζοντας βέβαια ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ειδικά όταν είναι άνεργοι και πάρα πολύ Έλληνες.
ΜΠΥΖΑΛΑΣ ΠΕΚΔ
Τις προοπτικές εφαρμογής στην Κεντρική Μακεδονία προγράμματος στέγασης αιτούντων άσυλο, παρουσίασαν στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ Philippe Leclerk και οι συνεργάτες τους.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017. Στόχος του προγράμματος είναι η στέγαση των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, με παράλληλη μείωση (κλείσιμο) χώρων προσωρινής φιλοξενίας (στρατοπέδων κλπ).

Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τη συνεργασία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες αιτούντων άσυλο, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα, καλύπτοντας την ενοικίαση και συντήρηση των διαμερισμάτων, υπηρεσίες διερμηνείας, υγειονομική και νομική κάλυψη των φιλοξενούμενων, καθώς και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, η δε υλοποίησή του πραγματοποιείται μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων ή Τοπικών Αρχών.

Υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας και των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και εξαίροντας την αυτοθυσιαστική προσφορά των δήμων και των τοπικών κοινωνιών κατά την διάρκεια όλης αυτής της περιόδου και μάλιστα κατά την κορύφωση της κρίσης (2015), ο υπουργός κ. Μουζάλας κάλεσε τους δήμους να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση αυτού του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, οι δήμαρχοι και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν πως η ΠΕΔΚΜ στηρίζει την προσπάθεια για τακτοποίηση των προσφύγων σε σπίτια, επεσήμαναν την ανάγκη έγκαιρης προσπάθειας για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης έκτακτων καταστάσεων, πρότειναν την θεσμοθέτηση ειδικών δράσεων (με αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις των δήμων) για την ομαλή και παραγωγική προσαρμογή των φιλοξενούμενων πληθυσμών στις τοπικές συνθήκες, ζήτησαν την άρση σειράς διοικητικών-γραφειοκρατικών εμποδίων και αγκυλώσεων που δυσχεραίνουν την ενεργοποίηση των Δήμων κλπ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα