ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ και ΤΕ Κιλκίς ΚΚΕ τίμησαν την μνήμη λαϊκών αγωνιστών της Γάβρας

Γενικά / Πολιτισμός /

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11.10.15 η ετήσια εκδήλωση τιμής μνήμης για των λαϊκών αγωνιστών και θυμάτων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας της Γάβρας στο Κιλκίς. Την εκδήλωση το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ και τη ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ ο Θόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος εκτός των άλλων ανέφερε: «Τιμάμε σήμερα τους λαϊκούς αγωνιστές ενός ακόμα χωριού του Κιλκίς. Τιμάμε όλους όσοι δεν έσκυψαν το κεφάλι, όλους όσοι στάθηκαν όρθιοι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές των κατακτητών και των ντόπιων δημίων, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μπροστά σε κάθε είδους βασανιστήριο (…) Η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση υπήρξε γιατί προϋπήρξε το ΚΚΕ, που ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης του αγώνα. Το ΚΚΕ μπόρεσε μέσα σε απερίγραπτα δύσκολες συνθήκες να ηγηθεί αυτού του αγώνα, γιατί πίστευε σε ανώτερα ιδανικά, αυτά της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στον Σοσιαλισμό. Διότι στην πάλη για αυτά τα ιδανικά σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Γι’ αυτό άντεξε και ηγήθηκε του λαϊκού αγώνα μέσα στη δίνη του Παγκοσμίου Πολέμου.»
ΚΚΕ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Σαπρανίδης, πρόεδρος της διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ). Στην ομιλία του ανέφερε ιστορικά στοιχεία για το χωριό και για τους αγώνες που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Κιλκίς, κυρίως στα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ενώ χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε σχετικά με τη στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αντιδραστικών οργανώσεων στα χρόνια της κατοχής. Σημείωσε πως «όταν μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ άρχισαν να φουντώνουν οι αντιδραστικές οργανώσεις, της ΠΑΟ, των ταγματασφαλιτών κτλ, μας έκανε εντύπωση γιατί λέγαμε “ενώ βλέπουν πως χάνουν τον πόλεμο, πώς βγαίνουν και κάνουν όλα αυτά τα εγκλήματα;”. Και η λογική λέει ότι από κάπου είχανε το πράσινο φως. Δηλαδή, μετά το Στάλινγκραντ, οι ιμπεριαλιστές της Αγγλίας και της Αμερικής βάλανε μπρος το πώς θα ξαναπάρουνε την εξουσία εδώ στην Ελλάδα που είχε επικρατήσει το ΕΑΜ με επιρροή 80% στον ελληνικό λαό».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ηλίας Ισαακίδης, εκπαιδευτικός και κάτοικος του χωριού ενώ στεφάνια κατέθεσαν το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ και οι ΚΟΒ Κεντρικού και Μυλοχωρίου καθώς και κάτοικοι του χωριού.