Οικονομία

«Γκρίνια» γιά το ύψος της στήριξης μικρών-πολύ μικρών επιχειρήσεων ( Η λίστα του Κιλκίς)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πλήθος σφοδρών αντιρρήσεων έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών και αυταπασχολουμένων στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς η πρόσφατη ανακοίνωση των δικαιούχων οικονομικής ενίσχυσης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Κεντρική Μακεδονία”, με την μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης γιά την κάλυψη εξόδων τους.

Με τις αντιδράσεις να εστιάζονται ουσιαστικώς σε δύο «μέτωπα», η πρώτη σε σχέση με το ποσοστό που θα διατίθενται στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, σε σύγκριση με τις άλλες της περιφέρειάς μας, και η δεύτερη σε σχέση με τα κριτήρια που οδήγησαν στο να ενισχυθούν μόλις 138 επιχειρηματίες και αυταπασχολούμενοι εντός των ορίων του Κιλκίς.

Και τούτο, διότι, όπως εκτιμούν θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας, όπως για παράδειγμα το επιμελητήριο του Κιλκίς το πρόγραμμα “δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του” και παράλληλα ανέδειξε την ενότητα μας ως “τον φτωχό συγγενή” σε επίπεδο Κ.Μακεδονίας με τον συνολικό προϋπολογισμό των 4.154.084,15 ευρώ με μόλις 138 εγκρίσεις επιχειρήσεων και σε ποσοστό 2% κατατάσσοντάς μας ουσιαστικώς στην τελευταία βαθμίδα.

Βεβαίως, όπως εκτιμούν στελέχη με πείρα στα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς είναι σε μειονεκτική θέση, καθώς διαθέτει μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων, ενώ πληθυσμιακώς είναι η μικρότερη ενότητα στην περιφέρεια της Κ.Μακεδονίας, όπως επίσης ότι ο αριθμός των εγκρίσεων σχετίζεται και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ενδιαφερόμενοι. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ουσιαστικό άλλοθι γιά την περιφερειακή αρχή και τους υπευθύνους της διαχειριστικής αρχής γιά την επιλογή των κριτηρίων που ετέθησαν.

Και τα οποία, όπως εκτιμούν, “λειτούργησαν ευεργετικά κυρίως για περιοχές με ισχυρή επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού, όπως αυτές της Πιερία και Χαλκιδικής, οι οποίες έλαβαν την μερίδα του λέοντος από την σχετική χρηματοδότηση (το 90% περίπου του προγράμματος)».

Όπως τόνισε στον “Μαχητή” ένα από τα πιό έμπειρα σε τοπικό επίπεδο στελέχη σε επίπεδο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, υποβολής φακέλλων και αξιολόγησης των “αναφερόμενη στο ζήτημα” είναι θετικό, ότι, έστω και υπό παρούσες αντιδράσεις θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση ύψους περίπου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ σε πάνω από 6300 επιχειρηματίες και αυταπασχολουμένους στην περιφέρειά μας, όμως δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε τον χαρακτήρα του ευλόγου στις αντιδράσεις, που είδαν το φώς της δημοσιότητας στην ενότητα μας, αλλά και σε άλλες.

Επισημαίνει ταυτοχρόνως, ότι το επίμαχο πρόγραμμα είναι ουσιαστικώς η “ουρά” ενός προγράμματος στήριξης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο δεν «έτρεξε” μέσα στο 2019, όπως αναμενόταν και πρακτικώς αξιοποιήθηκε στην παρούσα λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία υπό ασφυκτική χρονική πίεση, καθώς οι σχετικές διεργασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, έχοντας ως αφετηρία τον περασμένο Αύγουστο.

Κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν λειτούργησε ανασταλτικά, σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις, μετά την δημοσίευση των στοιχείων των δικαιούχων, όχι μόνον στις τάξεις των εν δυνάμει ενδιαφερομένων, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τις παρατάξεις των μειοψηφιών (“Πράξεις για την Μακεδονία”, “Στην Κ.Μακεδονία Κοιτάμε μπροστά“, “Ανεξάρτητη παράταξη Κ.Μακεδονίας“) σε περιφερειακό επίπεδο να εξαπολύουν μέσω ανακοινώσεων τους “πυρά” κατά του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με «αιχμή του δόρατος» τις επικρίσεις σε σχέση με τα κριτήρια στην σχετική πρόσκληση, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων “για πρακτικές εξυπηρέτησης ρουσφετιών ημετέρων”.

Κάτι με το οποίο, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνεί το έμπειρο σε ευρωπαϊκά προγράμματα κιλκισιώτικο στέλεχος, εκτιμώντας ως κύρια αιτία για το εύρος των αντιδράσεων που προκάλεσε “στο μικρό χρόνο ωρίμανσης της πρόσκλησης”.

Γεγονός, το οποίο, όπως ανέφερε, είχε ως αποτέλεσμα επιλεγούν τα κριτήρια, που ετέθησαν, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, αφήνοντας όπως αποδείχθηκε στην πράξη αρκετούς ικανοποιημένους, αλλά περισσοτέρους παραπονεμένους, και ιδίως όσους ήσαν κοντά στο όριο έγκρισης της ενίσχυσης.

Δυστυχώς γιά όσους θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στις ενισχύσεις και δεν τα κατάφεραν, εν τέλει, αλλά και για όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και απέφυγαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους λόγω των κριτηρίων της επίμαχης πρόσκλησης, θέμα αλλαγής των προδιαγραφών της εν λόγω πρόσκλησης δεν μπορεί να τεθεί και, ως εκ τούτου, αυτό που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι αν μπορούν να εξευρεθούν περαιτέρω πόροι, όπως προτείνει και το επιμελητήριο του Κιλκίς, ώστε να ενταχθούν στις ενισχύσεις όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι.

Πατήστε πάνω στον πίνακα για να μεγενθύνετε τον πίνακα


Περισσότερα

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου Κιλκίς στην εταιρεία «Μανιτάρια Κεχαγιάς»

Αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Κιλκίς αποτελούμενη από τον πρόεδρο Χρήστο Χατζημλάδη, τον διοικητικό προϊστάμενο Γεώργιο Ηλιάδη, την προϊσταμένη διοικητικού – οικονομικού […]

Δείτε ακόμα

Δεν είναι ασυνήθιστα πολλά;

Ο δήμος Παιονίας αποφάσισε την ανάθεση συγγραφής του ιστορικού λευκώματός του στον καταλληλότερο γι’ αυτόν τον σκοπό ερευνητή και συγγραφέα, […]