Οικονομία

«Αδιέξοδος» για τα 2/3 των επιχειρήσεων το πρόγραμμα “Διέξοδος”

«Όφειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διασφαλίσει τόσο τους κανόνες διαφάνειας όσο και κριτήρια που θα ευνοούσαν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ελάχιστο που έχει να κάνει η διοίκηση της Περιφέρειας, για να μην υπάρχουν «σκιές», είναι να δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με σειρά κατάταξης και να παραταθεί το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των ενστάσεων».

Αυτό τονίζει με γραπτή δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος», ύψους 200 εκ. ευρώ.

Ως παράταξη είχαμε τονίσει εξ αρχής, πως καλώς εκπονήθηκε ένα τέτοιο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων.

Με βάση ωστόσο τα όσα ανακοίνωσε ο κύριος Τζιτζικώστας, μόλις 6.683 από 20.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον η λίστα με τις επιχειρήσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν χωρίς βαθμολογία κατάταξής των ωφελούμενων και με περιθώριο κατάθεσης ενστάσεων εντός 5 ημερών δηλαδή έως τις 4 Γενάρη.

Με δεδομένο ότι συμπεριλαμβάνεται η Πρωτοχρονιά και το σαββατοκύριακο, γίνεται αντιληπτό ότι τα όποια περιθώρια αντίδρασης για όσους απορρίφθηκαν είναι ελάχιστα. Γεγονός που αποδεικνύει σε πρώτη ανάγνωση μια προχειρότητα και σε δεύτερη ανάγνωση εμπεριέχει στοιχεία αδιαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 12.00 το μεσημέρι δεν είχε ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ενστάσεις και επιπλέον ήταν αδύνατη η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή και με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Είναι δεκάδες οι επιχειρηματίες που με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακατανόητα. Γιατί για παράδειγμα νέα επιχειρηματίας που άνοιξε κατάστημα τον περασμένο Μάιο απορρίφθηκε επειδή δεν εμφάνισε τζίρο για το 2019!

Αν μη τι άλλο ο «Άγιος Βασίλης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -της Περιφέρειας που επλήγη περισσότερο και σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο- οφείλει όχι μόνο να φαίνεται αλλά κυρίως να είναι πιο δίκαιος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα