Γαλακτοβιομηχανία «Λύκας»: Τριάντα χρόνια «πυλώνας» της οικονομίας


Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η βιομηχανία γάλακτος «Λύκας» που εδρεύει στο Βαφειοχώρι.

Μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την πορεία της στον επιχειρηματικό στίβο το 1987 ως πρωτοβουλία του εμπνευστή της Γεωργίου Λύκα, ο οποίος μόλις είχε αποφοιτήσει από την γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων, στην οποία είχε ξεκινήσε να φοιτά από το 1985.

Τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας μέσα από σκληρή δουλειά και προσπάθεια στην οποία συμπορεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, ενώ στην πορεία της σταδιακά «μπολιάστηκαν» σε αυτήν οι δύο σύντροφοί τους στην ζωή κκ Κατερίνα Χατζηαθανασίου και Ελένη Πασιατά αντιστοίχως, που ασκούν καθήκοντα διαχειριστριών στην βιομηχανία αλλά και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά των δύο οικογενειών η Μαρία Λύκα του Γεωργίου, που εργάζεται στον οικονομικό τομέα και ο αδελφός της Στέργιος, που είναι υπεύθυνος του στόλου οχημάτων και ο εξάδελφός τους Στέργιος, υπεύθυνος του τομέα παραγωγής και όλα με σπουδές σχετιζόμενες με τον τομέα απασχόλησής τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην χώρα μας αποτελούν την «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, και η βιομηχανία γάλακτος «Λύκας» αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς εκτός των άλλων συνδέεται στενά με έναν τομέα, τον πρωτογενή, που διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της υψηλής ποιότητας προϊόντων, που παράγει, και τα οποία πλην της εγχώριας αγοράς, έχουν υψηλή ζήτηση και στις αγορές του εξωτερικού όπως διαπιστώνεται μεταξύ άλλων, από την πενταετή της εξαγωγική δραστηριότητα στην Γερμανία.

Βεβαίως, βασικός «πυλώνας» διάθεσης των προϊόντων της παραγωγής της παραμένει η χώρα μας και ειδικότερα ο νομός μας και οι πέριξ αυτού νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτής προωθείται σε αγορές του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας και Χαλκιδικής, όπου εκτός των άλλων διατηρεί και πέντε δικής της ιδιοκτησίας καταστήματα, το κεντρικό στο Βαφειοχώρι του Κιλκίς, όπου και η έδρα της γαλακτοβιομηχανίας και τέσσερα υποκαταστήματα στο Κιλκίς (γωνία 21ης Ιουνιου 189-Ε.Βενιζέλου), στο Ωραιόκαστρο (Λεωφόρος Δημοκρατίας), στο Παλαιόκαστρο (Παύλου Μελά 165) και στην πόλη των Γιαννιτσών (Βελίκα Ρώμα 3).

Και μπορεί η βιομηχανία να διαθέτει προϊόντα στην Κεντρική Μακεδονία και το εξωτερικό, όμως, αυτό, που την καθιστά σημαντική γιά τον τόπο μας, είναι το γεγονός ότι τόσο η στελέχωσή της σε ανθρώπινο δυναμικό (ογδόντα άτομα), όσο και το γάλα που χρησιμοποιεί γιά την παραγωγή των 35 γαλακτοκομικών προϊόντων, που παράγει, προέρχονται από την τοπικη κοινωνία καθώς συνεργάζεται συνολικώς με τριακόσιους Κιλκισιώτες παραγωγούς, διακόσιους εκ των οποίων είναι αιγοπροβατοτρόφοι και εκατό αγελαδοτρόφοι συλλέγοντας εξ αυτών φρέσκο γάλα ημέρας, με τα δύο ειδικά οχήματα συλλογής γάλακτος, τα οποία μαζί με τα οχήματα πώλησης και τα 25 οχήματα διανομής συγκροτούν τον στόλο της επιχείρησης.

Ένας ακόμη λόγος, που κάνει την επιχείρηση να ξεχωρίζει, είναι το γεγονός, ότι στήριξε και πρακτικώς συνεχίζει να το πράττει την σταδιακή ανάπτυξή της όλα αυτά τα τριάντα χρόνια σε ίδια κεφάλαια, με εξαίρεση την πρόσφατη κατασκευή γραφείων της βιομηχανίας στο Βαφειοχώρι, ένα μέρος των οποίων (50% περίπου) χρηματοδοτείται από την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπου έχει ενταχθεί ενώ παράλληλα η οικογένεια διαθέτει και αμιγώς κτηνοτροφικά χαρακτηριστικά έχοντας στην ιδιοκητίσα της χίλια πρόβατα σε σχετικές σταβλικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βαφειοχωρίου.

Το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της επιχείρησης γιά την τοπική οικονομία και κοινωνία αντανακλάται και από το γεγονός ότι συμπεριελήφθη εσχάτως μέσα σε αυτές που τίμησε-βράβευσε ο δήμος Παιονίας, διότι διεκρίθηκαν στο έργο και στην προσφορά τους μέσα στο 2016, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Έργων Διάκρισης Παιονία 2017», που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Πολυκάστρου την Κυριακή 5.3.17.

Βεβαίως όλα αυτά δεν θα είχαν τόσο ουσιαστική σημασία αν δεν συνοδεύονταν από την συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια, όχι μόνον των ιδιοκτητών, αλλά και όσων εργάζονται στην βιομηχανία σαν μία πραγματικά μεγάλη οικογένεια, όπως ευκόλως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά καιρούς η επιχείρηση με την συμμετοχή όλων.

Όμως, όπως πάντα είναι απαραίτητο να υπάρχει, όπως τόνισε η εκ των διαχειριστριών της βιομηχανίας κ. Χατζηαθανασίου, ένα όραμα συνεχούς προσπάθειας και ανάπτυξης με «όχημα» την παραγωγή και νέων προϊόντων, όπως τα δύο νέα που είναι στα σκαριά αλλά και προώθησης και προβολής των, όπως συνέβη εσχάτως με την παρουσία της επιχείρησης στην ετήσια διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών ΔΕΤΡΟΠ στην Θεσσαλονίκη.

Η πορεία της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι ουσιαστικώς η πορεία ενός κομματιού αυτού του τόπου, διότι συνδέει, και μάλιστα σε καιρούς οικονομικώς δύσκολους και εχθρικούς σε ένα βαθμό γιά την επιχειρηματικότητα, την βιομηχανική παραγωγή με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, την ευημερία της ιδιοκτησίας και την απασχόληση με κοινό χαρακτηριστικό τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και όλοι ελπίζουμε γιά το καλό όλων να συνεχίσει να …οραματίζεται!