Με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Μ.Λιβάδια οι εκδηλώσεις «Σταμαρία»

Πολιτισμός /

Με λαμπρότητα και πλήθος επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν και φέτος στα Μεγάλα Λιβάδια οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου «Σταμαρία». Η γιορτή της Παναγίας μαζί με αυτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου («Σουμκέτρου») αποτελούν τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Καλοκαιριού που συνδιοργανώνουν ο λαογραφικός σύλλογος Μεγαλολιβαδιωτών Θεσσαλονίκης και ο σύλλογος γυναικών Λιβαδίων «Οι Αρμάνες», με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας Λιβαδίων και του δήμου Παιονίας.

ΣΤΑΜΑΡΙΑ

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτιο αναφέρονται και τα εξής:

«…Η εκδήλωση της Παναγίας αποτελεί ευκαιρία ανταμώματος των Λιβαδιωτών και ιδιαίτερα της νεολαίας τους, η οποία μέσα από τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του διημέρου συντηρούν και προβάλλουν την πλούσια πολιτιστική παράδοση της ορεινής κοινότητας της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην μεγάλη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων για τη διατήρηση της πλούσιας κληρονομιάς του βλαχόφωνου Ελληνισμού αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τις φετινές εκδηλώσεις .

Ο ίδιος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του για όλες αυτές τις δράσεις που έχουν ως τελικό στόχο το ξαναζωντάνεμα της ορεινής ιστορικής κοινότητας. Από την δική της πλευρά η περιφέρεια όπως ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε, στέκεται αρωγός με δράσεις που αποσκοπούν στην ασφαλή προσβασιμότητα της περιοχής του Πάικου.

ΣΤΑΜΑΡΙΑ

Ειδικότερα μέσω της συντηρήσεως του ορεινού οδικού δικτύου όπως το έργο στο τμήμα του δρόμου Γρίβας-Καστανερής που ήδη υλοποιείται. Επί πλέον ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύθηκε για την περαιτέρω ριζική αναβάθμιση του ίδιου οδικού δικτύου με στόχο την ασφάλεια της προσβασιμότητας κατοίκων και επισκεπτών, και συγκεκριμένα το αποστάσεως οκτώ χιλιομέτρων τμήμα του δρόμου που διαπερνά το δάσος από τα Λιβάδια προς τη θέση «Παλαιοχώρι» της Καστανερής.

Επίσης από κοινού με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουτενούδη ανέλαβαν τη δέσμευση να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των Μικρών Λιβαδίων του ετέρου οικισμού των Λιβαδίων, ένα πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Στην εκδήλωση εκτός των ανωτέρω επίσης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, οι Λιβαδιώτες δημοτικοί σύμβουλοι Γεώργιος,Φράγκος, αντιδήμαρχος, και Αθανάσιος Τζούρτζος, πρόεδρος ΔΕΥΑ, η περιφερειακή σύμβουλος Μιχαλία Καραμισάκη, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λιβαδίων Κωνσταντίνος Τζούρτζος, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ, επίσης Λιβαδιώτης, Τάσος Τζήκας, η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Λιβαδίων «οι Αρμάνες» Μαρία Μπάτου και ο πρόεδρος του συλλόγου Μεγαλολιβαδιωτών Θεσσαλονίκης Φώτης Κιλιπίρης. Τέλος, θερμές ευχές απέστειλαν ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Παραστατίδης και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Γκαιτετζίδης»