Γενικά

Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Αξιούπολης Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Κοντά στον μεταβυζαντινό ναό Αγίου Δημητρίου Αξιούπολης, πάνω στον ομώνυμο λόφο, υπάρχει Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο πεσόντων στα μέτωπα Ραβινέ και Σκρα την περίοδο 1916-1918. Πρόκειται για χώρο ταφής ανδρών του Ελληνικού Στρατού που έπεσαν στις προαναφερθείσες περιοχές κατά την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τότε που ολόκληρη η περιοχή του νομού μας βρέθηκε στη δύνη του Μεγάλου Πολέμου κατά τη διάρκεια του οποίου θυσιάστηκαν χιλιάδες στρατευμένων Ελλήνων και ανδρών των τότε Συμμαχικών της χώρας μας δυνάμεων.

Το εν λόγω Κοιμητήριο οργανώθηκε και διευθετήθηκε είκοσι και πλέον χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, το 1939, σύμφωνα με την πληροφορία που μας παρέχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πινακίδα στην κεντρική του είσοδο.

Είναι συγκινητικό και αξιέπαινο, πως την απαιτούμενη τότε δαπάνη για της εργασίες περίφραξής του με λίθινο τοίχο, τα κάγκελα που το περιβάλλουν, την μεγάλη μεταλλική είσοδο, το εντός του χώρου του μνημείο, λοφίσκο με χαρακτηριστικές πέτρες της περιοχής και στην κορυφή του μεγάλο μεταλλικό Σταυρό, τους τσιμεντόστρωτους διαδρόμους και για πολλές άλλες σχετικές εργασίες τις κατέβαλε η τότε Κοινότητα Αξιουπόλεως με τη συνεισφορά των κατοίκων της και την ευγενή συνεισφορά του Διοικητή υποτομέα Αξιού Σωτηρίου Μπασικάκου, αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού.

Ο χώρος ανάπαυσης των Ηρώων, όντως καλά οργανωμένος και ευπρεπής, έχοντας σταυροειδή διάταξη των ταφών με ανατολικό προσανατολισμό όλων, φιλοξενεί τους τάφους εβδομήντα (70) και πλέον ανδρών. Επίσης υπάρχουν δύο μεγάλων διαστάσεων ταφόπλακες με αναγεγραμμένα τα ονόματα πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους ανδρών δύο ταγμάτων που έδρευαν στην περιοχή. Σε πολλούς Σταυρούς τάφων δεν αναγράφονται ονόματα, που υποδηλοί ίσως το άγνωστο των στοιχείων ανδρών που έπεσαν στα πεδία την περίοδο 1916-1918.

Μέσα στην απέραντη σιγή του γύρω περιβάλλοντος, σε τόπο από τον οποίο αγναντεύεις την κοιλάδα του Αξιού, τις κορυφές του Πάικου, του Μπέλες και την περιοχή της Δοϊράνης, όπου δόθηκαν σκληρές μάχες τα χρόνια εκείνα, αναπαύονται επί εκατό χρόνια πεσόντες στο Ραβινέ και το Σκρα, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες.

Στις 7 Μαίου 2017 γιορτάστηκε η 100η επέτειος της μάχης του Ραβινέ στον ομώνυμο λόφο, κοντά στον οικισμό του Χαμηλού. Στις 14 του ίδιου μήνα γιορτάστηκε στο Σκρα η 99η επέτειος της μεγάλης αναμέτρησης εκεί και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό της 100ης επετείου στο Λίκνο των Βράχων.

Το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Αξιούπολης για την εκατοστή επέτειο των γεγονότων αυτών δικαιούται και ένα επί του χώρου του σεμνό τελετουργικό. Ένα μνημόσυνο, ένα τρισάγιο στους τάφους των παλικαριών που αγκαλιάζει, μια ανθοδέσμη λουλουδιών του τόπου, αφού βέβαια προηγουμένως προετοιμασθεί ο χώρος για μια τέτοια τελετή. Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες επιφέρουν φθορές που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούν να αποκατασταθούν. Γένοιτο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα