Γενικά

Κορωνοϊός: “Ασφυξία” στις κλίνες Covid-19 και στο νοσοκομείο Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Καθοριστική είναι η εβδομάδα, που διανύουμε, γιά την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο μέτωπο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ήδη πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Μπορεί τα μειωμένα κρούσματα τις δύο τελευταίες ημέρες να γεννούν κάποιες ελπίδες γιά τον περιορισμό της νόσου, ωστόσο ο νέος αριθμός – ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες νοσοκομείων συνθέτουν ένα πρωτοφανές σκηνικό.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση, η οποία επικρατεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου λειτουργεί η μοναδική πλέον κλινική νοσηλείας ασθενών νέου κορωνοϊού μετά την απόφαση να καταργηθεί η αντίστοιχη της Γουμένισσας και να μεταφερθούν μαζί με τους δύο πνευμονολόγους ιατρούς οι νοσηλευόμενοι σε αυτήν του Κιλκίς, στην οποία νοσηλεύονται σήμερα περίπου 45 ασθενείς, αριθμός υπέρτερος των αρχικώς ζητηθέντων 30 και με προετοιμασία ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού κλινών, καθώς ο αριθμός των εισερχομένων εμφανίζει ανοδική τάση.

Οι διασωληνώσεις αποτελούν τον μόνιμο «πονοκέφαλο» των ειδικών και των ιθυνόντων του νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς η πίεση, που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, είναι ασφυκτική, και οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν.

Αυτό καταγράφηκε και με τις δύο περιπτώσεις διασωληνωμένων Κιλκισιωτών ασθενών, που χρειάσθηκε να διακομισθούν λόγω ελλείψεως ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Κιλκίς, σε ΜΕΘ των νοσοκομείων 424 ΓΣΝΕ ΘεσσαλονίκηΣ (στρατιωτικού) και Γιαννιτσών, μετά την σχετική αναζήτηση.

Σήμερα έχουμε περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα, ενώ η διάμεση διάρκεια της νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι 11 ημέρες, γεγονός που σημαίνει, ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, επιβεβαιώνοντας αυτό που ουσιαστικώς καταγράφουμε και σε τοπικό επίπεδο.

Ακόμη δε πιό ανησυχητικό είναι, ότι ο δείκτης R έχει περάσει το ένα και κατευθύνεται προς το δύο,ενώ τα 1.698 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΕΟΔΥ δεν θα πρέπει να τα λάβουμε υπ’ όψιν μας, καθώς τα δείγματα ήταν τα μισά, δηλαδή έγιναν περίπου 14.000 μοριακά τεστ και 1.600 ταχέα.

Θα πρέπει να βασιζόμαστε γιά την πιό ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων στους αυξημένους θανάτους που είχαμε όχι μόνο χθες, αλλά τις τελευταίες ημέρες, όπως, γιά παράδειγμα, στο λεκανοπέδιο των Μουριών, όπου από τους συνολικώς δέκα πρόσφατους θανάτους οι επτά αφορούσαν σε ασθενείς με νέο κορωνοϊό, ενώ ανάλογα είναι τα νούμερα και στην περιοχή των Κρουσίων και της δημοτικής ενότητας Γαλλικού, όπου οι μισοί θάνατοι αποδίδονταν στην ίδια αιτία.

Δυστυχώς, την ίδια ώρα έχουμε μείωση σε ό,τι αφορά στην ηλικία των νοσούντων, αλλά και στην αντίστοιχη όσων χάνουν την ζωή τους από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του θανάτου του πατέρα της πολιτεύτριας του ΚΙΝΑΛ Αλεξάνδρας Στεφανίδου που ήταν μόλις 68 ετών, διότι οι νεώτερες ηλικίες εκτίθενται περισσότερο, βγαίνουν περισσότερο.

Σταθεροποίηση στην Αττική
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην Αττική και στις άλλες πόλεις -πλην της Θεσσαλονίκης- αναμένεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων από το προσεχές Σάββατο 21.11.20, καθώς θα έχει περάσει ένα 15θήμερο από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η σταθεροποίηση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί για 3 με 4 ημέρες και το επόμενο Σάββατο 28.11.20 να ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων.

Για τη Θεσσαλονίκη που γειτνιάζει με τον νομό μας και ως εκ τούτου μας ενδιαφέρει περισσότερο, υποστηρίζουν ότι είναι μια περίπτωση ιδιαίτερη και απαιτείται πιο πολύς χρόνο, καθώς συγκριτικά με τον πληθυσμό της τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά. «Συνεπώς, η τάση σταθεροποίησης θα ξεκινήσει μαζί με την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, παρότι ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα».

Πάντως, η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία παραμένει οριακή και αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των ιατρών στα τοπικά μας νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς εκτός των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν περιστατικά παροχής νοσηλείας, σε γνωστούς, φίλους, ακόμη και συγγενείς, αφήνοντας στο περιθώριο τις αρχικές επιφυλάξεις, τασσόμενοι στην λογική “ότι ένας καλός γιατρός, που θέλει να βοηθήσει, μπορεί να βοηθήσει”.

Τι θα κρίνει την άρση του απαγορευτικού
Τις επόμενες ημέρες, με «ορόσημο» την 20ή Νοεμβρίου -οπότε και θα έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρονικός κύκλος από την επιβολή της καραντίνας – κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένεται να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε αυστηροποίηση και παράταση του προγραμματισμένου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου απαγορευτικό ή θα επεξεργαστούν σχέδια χαλάρωσης.

Όπως φαίνεται, μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πορεία της νόσου στην Αττική αφενός λόγω του πληθυσμού της και αφετέρου λόγω της δυνατότητας να υποστηρίξει από νοσοκομειακής άποψης τους πάσχοντες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας» τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με το απαγορευτικό.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» επεσήμανε.
Αντιθέτως, αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε τετραψήφια νούμερα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τα εξιτήρια και οι ΜΕΘ γεμίζουν, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σταδιακής άρσης των περιορισμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένονται και νέα μέτρα, όπως ο τερματισμός και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, η επέκταση της τηλεργασίας, καθώς και η μείωση των επιλογών εξόδου από την κατοικία μέσω SMS.

Βεβαίως επειδή η εξέλιξη της πανδημίας είναι μία εξ ορισμού δυναμική κατάσταση, είναι κατανοητό ότι τα δεδομένα είναι αυτά, που καθορίζουν και τις δράσεις ώστε να αντιμετωπισθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του ΕΣΥ και ότι αυτό που έχει σημασία όπως αναφέραμε και στον προηγούμενο «Μαχητή» είναι ότι η «μάχη» δίδεται με όλα τα διαθέσιμα όπλα.

Και τούτο διότι το κυρίαρχο για να κερδηθεί ο εν εξελίξει «πόλεμος» είναι ο περιορισμός της διασποράς του ιού και δευτερευόντως οι λοιποί παράγοντες, που αφορούν πιθανές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, καθώς η χώρα μας και κυρίως οι βόρειες περιφέρειες της, όπως αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας στην οποία ανήκει και η ενότητα του Κιλκίς, είναι αυτές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών (εναλλαγή κρύου, ζέστης) δοκιμάζονται περισσότερο από την διασπορά του ιού σε σχέση με τις νοτιότερες.

Και το “κέρδος” ενός πολέμου λογίζονταν ,λογίζεται και θα συνεχίσει και στο μέλλον, όταν “κερδηθούν” οι επιμέρους “μάχες” με τις λιγότερες όμως δυνατές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς έχει χαθεί!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του Κυριάκου Βελόπουλου στο μοναστήρι του Οσίου Νικόδημου Πενταλόφου

«Μαμά είσαι κούκλα»

Ανάμεσα στους αποφοιτήσαντες του πανεπιστημιακού τμήματος σχεδιασμού και ένδυσης Κιλκίς του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και μία μητέρα ποντιακής καταγωγής, […]

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη