«Art Gym»: Ένας πρωτότυπος χώρος γυμναστικής και άθλησης στο Κιλκίς
Χώρο γυμναστικής ειδικώς γιά παιδιά δημιούργησε ο πτυχιούχος φυσικής αγωγής και διπλωματούχος προπονητής γυμναστικής αλλά και καταξιωμένος καλλιτέχνης της παραδοσιακής μουσικής του Πόντου, Στάθης Πορφυρίδης.
Ο χώρος με την επωνυμία «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) “Art Gym” βρίσκεται επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 18, στο Κιλκίς, με την διαμόρφωσή του να επιτρέπει την συστηματική ενασχόληση με ενόργανη, ρυθμική, ακροβατική και γενική γυμναστική με το τραμπολίνο, με το μπαλέτο και με πλήθος άλλων συγγενών δραστηριοτήτων.
Όπως εξηγεί ο κ. Πορφυρίδης «ανέλαβα αυτήν την πρωτοβουλία με γνώμονα την ασφάλεια και την εξειδικευμένη γνώση αλλά και την πρωτοπορία ως προς την μορφή και τον τρόπο λειτουργίας του χώρου, ο οποίος είναι πλήρως εξοπλισμένος με πιστοποιημένα όργανα.
Το ΚΔΑΠ «Art Gym» στελεχώνεται από εξειδικευμένους προπονητές, που αποτελούν εγγύηση ποιοτικού έργου.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 6975 713326 και 23412 51015.
Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του ΚΔΑΠ «Art Gym» ο εμπνευστής του Στάθης Πορφυρίδης παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη:
– Στάθη, πολλοί σε γνωρίζουν με την καλλιτεχνική σου ιδιότητα αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την σχέση σου με τον αθλητισμό καθώς είσαι και πτυχιούχος φυσικής αγωγής. Μίλησε μας λίγο για αυτό.
– Προσφάτως άνοιξες μια δομή για παιδιά (ΚΔΑΠ) με κύρια απασχόληση την γυμναστική. Πώς έλαβες αυτήν την απόφαση.
Πράγματι. Είμαι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική α’ κατηγορίας ΓΓΑ. Επίσης υπήρξα και αθλητής της ενόργανης γυμναστικής από τα πέντε έως τα 12 μου στον σύλλογο Διαγόρα Θεσσαλονίκης.
Τελειώνοντας την ειδικότητα το 2012 η σκέψη μου ήταν να καταφέρω να δημιουργήσω κάτι σχετικό με την ενόργανη γυμναστική στο Κιλκίς.
Η οικονομική κρίση όμως και τα διάφορα άλλα προβλήματα όπως έλλειψη υποδομών, χώρου και χρηματοδότησης με απέτρεψαν. Έτσι ασχολήθηκα κυρίως με την προπονητική ποδόσφαιρου μέχρι και που έλαβα την απόφαση να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα για την πόλη μου.
Σημαντικός αρωγός σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο σύλλογος που υπήρξα αθλητής ο Διαγόρας Αμπελοκήπων καθ’ ότι μου προσέφερε μέρος των οργάνων που βρίσκονται σήμερα στον χώρο.
-Πες μας αν θες την προσωπική σου πείρα από το άθλημα της ενόργανης και ποια είναι η φιλοδοξία σου ως προπονητής. Η φιλοδοξία μου ως προπονητής είναι να αναπτυχτεί το άθλημα στην πόλη μας. Να ασχοληθούν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται μιας και η γυμναστική αποτελεί την βάση όλων των αθλημάτων και γιατί όχι να καταφέρει και το Κιλκίς να βγάλει αθλητές σε αγωνιστικό επίπεδο που θα διακρίνονται στις διοργανώσεις.
– Τι εννοείς με την φράση «η ενόργανη γυμναστική αποτελεί βάση όλων των αθλημάτων»; Στο πνευματικό κομμάτι τα παιδιά αποκτούν πειθαρχία, σεβασμό. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, να ξεπερνούν τους φόβους τους και να ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση τους. Δημιουργούν σχέσεις φιλίας και αγάπης μεταξύ τους.
– Από πού πρόεκυψε το όνομα της δομής «Art Gym» και με τι μπορεί να απασχοληθεί ένα παιδί;
Το όνομα προκύπτει από την συντομογραφία της ενόργανης γυμναστικής στην αγγλική γλωσσά. Έτσι το ARTISTIC GYMNASTICS έγινε ART GYM. Στο ART GYM λοιπόν ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής επί της ουσίας μιας και είναι πλήρως εξοπλισμένο με πιστοποιημένα όργανα γυμναστικής καθώς επίσης και με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα της γυμναστικής όπως πυθμική γυμναστική, ακροβατική γυμναστική, τραμπολίνο. Αλλά και γενική γυμναστική, μπαλέτο, και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Όπως προανέφερα με το άθλημα της γυμναστικής ασχολήθηκα από τα πέντε έως τα 12 μου. Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό που είναι και το δυσκολότερο «κομμάτι» της ενόργανης γυμναστικής. Κατάφερα στους αγώνες, στους οποίους έλαβα μέρος στην κατηγορία παμπαίδων να σημειώσω διακρίσεις όπως πρώτες πανελλήνιες θέσεις και αρκετά ακόμη μετάλλια στα όργανα.
Η γυμναστική αναπτύσσει πολύπλευρα ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Όσον αφορά στην σωματική ανάπτυξη, τα στοιχεία της δύναμης, της ταχύτητας, της ευλυγισίας, της ταχυδύναμης, της ισορροπίας καλλιεργούνται αβίαστα λόγω της φύσης του αθλήματος μέσω των στηρίξεων και των αιωρήσεων καθώς και την απόκτηση ρυθμού.