Πολιτική

Ενόχληση νομικών από απαξιωτικά σχόλια γιά μετεγκατάσταση των δικαστιρίων

Έντονη ενόχληση και αντιδράσεις στον νομικό κόσμο του Κιλκίς προκάλεσαν απαξιωτικά σχόλια γιά την μετεγκατάσταση των δικαστικών και λοιπών νομικών υπηρεσιών στο κτίριο του τέως εκκλησιαστικού λυκείου, τα οποία διατυπώθηκαν δημοσίως, κυρίως δι’ αναρτήσεως σε ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με τα εν λόγω σχόλια η ανωτέρω μετεγκατάσταση δεν δικαιολογεί καμμία ευφορία στον δικηγορικό σύλλογο Κιλκίς καθ’ ότι δεν αποτελεί προϊόν ή επακόλουθο κάποιας διεκδικητικής προσπάθειας, αλλά πραγματοποιείται επειδή λήγει η σύμβαση μίσθωσης του σημερινού κτιρίου των δικαστηρίων.
«Πηγή» προσκείμενη στην διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου έκανε λόγο γιά «μιζέρια» και «στενοκαρδία» από πλευράς σχολιαστών, στους οποίους καταλόγισε «παράκαμψη των πραγματικών δεδομένων, προκειμένου να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους».
Απαντώντας σε ερώτηση γιά το ποιά είναι αυτά τα «πραγματικά δεδομένα», που «συνηγορούν» στην μετεγκατάσταση δικαστικών υπηρεσιών και νομικών φορέων, αναφέρθηκε στα εξής:
-Πρακτικό όφελος από την συστέγαση όλων των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης και όλων των σχετιζομένων με αυτήν νομικών προσώπων και φορέων (δικαστήρια, δικηγορικός σύλλογος, ελεγκτικό συνέδριο) σε έναν ενιαίο χώρο.
-Εξασφάλιση τουλάχιστον τεσσάρων αιθουσών ακροαματικής διαδικασίας.
-Τριπλάσια επιφάνεια χώρων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εγκαταστάσεις (2000τ.μ. από 670).
-Εύκολη πανταχόθεν πρόσβαση, που διευκολύνει πολίτες από κάθε σημείο του νομού.
-Μεγάλο χώρο στάθμευσης.
-Ίδιο μίσθωμα γιά τριπλάσιο χώρο.
«Όλα αυτά», συνέχισε η ίδια «πηγή», «καθιστούσαν την επιλογή του τέως εκκλησιαστικού λυκείου όχι απλώς ελκυστική αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες την καταλληλότερη, εξ ου και η μακρά διαπραγμάτευση με την ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ώστε να καταστεί δυνατή αυτή η μετεγκατάσταση. Αν κάτι δεν «πήγαινε» καλά, τότε θα συνεχιζόταν η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και νομικών φορέων υπό τις επιεικώς απαράδεκτες μέχρι άθλιες συνθήκες των τελευταίων πολλών χρόνων.
Από εκεί και πέρα όσοι υποστηρίζουν, ότι η επιλογή του τέως εκκλησιαστικού λυκείου έχει να κάνει με την επικείμενη λήξη της σύμβασης μίσθωσης, απλώς δεν γνωρίζουν ή… κάνουν πως δεν γνωρίζουν, ότι από εγκαταστάσεως των δικαστικών υπηρεσιών στο κτίριο, που… γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή… από το 1975, πάντοτε η σύμβαση μίσθωσης είναι συγκεκριμένου χρόνου και κατά πάγια τακτική ανανεώνεται κάθε φορά που λήγει. Και αυτό θα είχε συμβεί και τώρα, αν δεν υπήρχε η προοπτική της μετεγκατάστασης στο τέως εκκλησιαστικό λύκειο.
Και αυτή η προοπτική δεν ήλθε ως… δώρο εξ ουρανού ούτε δημιουργήθηκε… από μόνη της. Την δημιούργησαν κάποιοι, που συνηθίζουν να δρουν, να ενεργούν και να πράττουν γιά την επίτευξη κάθε αντικειμενικού σκοπού. Χωρίς την δράση τους το πρόβλημα των συνθηκών απονομής δικαιοσύνης στο Κιλκίς, απλώς… θα παρέμενε πρόβλημα».
Στην παρατήρηση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή», ότι η μετεγκατάσταση διαφέρει από την μόνιμη εγκατάσταση, ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν τέσσερες δεκαετίες τον τοπικό νομικό κόσμο και την τοπική κοινωνία, και το οποίο υπήρξε αντικείμενο αντιπαραθέσεων αλλά και εξαγγελιών και στους χώρους της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, η «πηγή» η προσκείμενη στην διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου απάντησε:
«Φυσικά και το θέμα της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου παραμένει έστω και αν έχει μετατεθεί σε περισσότερο εύθετο χρόνο. Το γεγονός, ότι δόθηκε λύση της μετεγκατάστασης των δικαστικών υπηρεσιών και νομικών φορέων σε κατά πολύ ευπρεπέστερο και λειτουργικότερο χώρο δεν συνεπάγεται ούτε σημαίνει απεμπόληση του δικαιώματος αυτών γιά την απόκτηση ιδιόκτητου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα