«Πληγή» τα ανείσπρακτα πρόστιμα από αλλοδαπούς γιά τον δήμο Παιονίας

Πολιτική /
Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στο θέμα των ανείσπρακτων προστιμων από τροχαίες παραβάσεις, στις οποίες προβαίνουν αλλοδαποί υπήκοοι και κάτοικοι άλλων χωρών επανέρχεται με επιστολή του προς συναρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Ενα θέμα που πραγματικά αποτελει «ανοικτή πληγή» γιά τον δήμο Παιονίας όλα τα χρόνια της λειτουργίας του αλλά και τον δήμο Πολυκάστρου πριν την εφαρμογή του προγραμματος «Καλλικράτης», που έχει τεθεί κατ’ επανάληψιν από πλευράς των κατά καιρούς δημάρχων στις συναντήσεις και επαφές τους με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ακόμη και σε αρχηγούς πολιτικων κομμάτων στις κατά καιρούς επισκέψεις τους στην περιοχή.

Και τούτο διότι τα εν λόγω πρόστιμα σωρευτικώς έχουν ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ, και θα μπορούσαν έως σήμερα μέσω της εισπράξεώς των, να αποτελούν μία σημαντική πηγή εσόδων γιά τα ταμεία του δήμου.

Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης αναφέρει τα εξής:

«Επανερχόμαστε σε ένα θέμα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια και αφορά τα ανείσπρακτα πρόστιμα τροχαίων παραβάσεων αλλοδαπών υπηκόων και κατοίκων άλλων χωρών.

Οι ανείσπρακτες κλήσεις ξένων οδηγών από το έτος 2008 έως και σήμερα ξεπερνούν σε αξία το 1.000.000 ευρώ, δημιουργώντας πρόβλημα στον προϋπολογισμό του Δήμου μας από την αδυναμία είσπραξης των θεσμοθετημένων εσόδων.

Ο Δήμος Παιονίας αδυνατεί να εισπράξει τα επιβληθέντα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας λόγω του γεγονότος ότι μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τη λήψη της φωτογραφίας από τον ηλεκτρονικό μηχανισμό ελέγχου ταχύτητας ο οποίος είναι τοποθετημένος στο οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ (τμήμα της Ε75 Ευρωπαϊκής Διαδρομής εντός των ορίων αρμοδιότητας μας) μέχρι και την παράδοσης της κλήσης προς τον οδηγό εκάστου οχήματος.

Αυτό έχει ως συνέπεια τα ξένα οχήματα τα οποία διέρχονται από τον ελλαδικό χώρο να εξέρχονται δίχως να έχουν πληρώσει το πρόστιμο και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να μπορούν να εισέρχονται εκ νέου στη χώρα δίχως όμως να μπορούμε εμείς να τους βρούμε για να εισπράξουμε το πρόστιμο.

Προτείνουμε να τοποθετηθεί σύστημα αυτόματης ενημέρωσης στα σύνορα το οποίο θα έχει καταχωρημένη βάση δεδομένων σύμφωνα με τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων ώστε όταν κάποιο από αυτά περάσει ξανά από τα σύνορα, να ειδοποιεί την αρμόδια αρχή και να ακινητοποιείται το όχημα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 8 του Ν. 3446/2006 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3897/2012 το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση που η παράβαση επισύρει την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του είναι η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, τα οποία επιστρέφονται αφού εξαντληθεί το πρόστιμο».