Πολιτική

Αλλαγή θέσης της εμποροπανηγύρεως Κιλκίς ζητούν κάτοικοι της οδού Γ.Καπέτα

Να αλλάξει θέση η ετήσια εμποροπανήγυρις Κιλκίς ζητούν για άλλη μια φορά κάτοικοι της οδού Γεωργίου Καπέτα.

Σε σχετικό υπόμνημα με περισσότερες από εκατόν πενήντα υπογραφές υπενθυμίζεται η ύπαρξη του θέματος εδώ και αρκετά χρόνια, παρατίθενται συγκεκριμένα προβλήματα υγιεινής, ασφαλείας και άμεσης πρόσβασης, γίνεται λόγος για επιδείνωση της κατάστασης κάθε χρόνο και ζητείται η επιλογή άλλων χώρων της πόλης, όπου η εμποροπανήγυρις μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Το θέμα απασχόλησε και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 4.6.18, κατά την διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι των κατοίκων προέβησαν και σε σχετική παράταση.

Πρώτη μίλησε η Σοφία Καλογερίδου, η οποία είπε, ότι τα προβλήματα ανέκυψαν από το ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε ήταν αραιοκατοικημένη, η περιοχή καθ΄όλο το μήκος της οδού Γεωργίου Καπέτα, ιδίως δε μεταξύ 4ου δημοτικού σχολείου και διοικητηρίου της αστυνομίας έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς και είναι από τις πλέον πυκνοκατοικημένες.

Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εμποροπανηγύρεως η ασυδοσία εκθετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφαλείας, ενώ είναι αδύνατη η πρόσβαση οχημάτων, κάτι που «εγκυμονεί» κινδύνους, σε περίπτωση που χρειασθεί επέμβαση ειδικών οχημάτων (ΕΚΑΒ, ΠΥ, ΕΛΑΣ).

Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε και η δεύτερη εκπρόσωπος των κατοίκων Χρύσα Τσαγκάρη, τονίζοντας ότι αυτοί δεν εναντιώνονται στους εκθέτες, που προσπαθούν να «βγάλουν το ψωμί τους», αλλά απλώς ζητούν να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων στην χωρίς προβλήματα διαβίωση. Πρότεινε δε, επίσης, την μεταφορά της εμποροπανηγύρεως σε άλλους χώρους.

Και οι δύο ανέφεραν, ότι το έγγραφο που συνυπογράφουν οι κάτοικοι γι΄αυτό το ζήτημα, έχει ήδη κατατεθεί στην εισαγγελική αρχή.

«Να τους ακούμε»
Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης ζήτησε από την δημοτικό αρχή και όλους τους συνδυασμούς να ακούν με προσοχωή τέτοια αιτήματα πολιτών, χαρακτήρισε ως απαράδεκτο τον σημερινό χώρο της εμποροπανηγύρεως και ζήτησε, εφ΄όσον προς το παρόν η αλλαγή θέσης δεν είναι δυνατή, να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές (χημικά αφοδευτήρια, λουτρά, οργανωμένοι χώροι στάθμευσης), ώστε το πρόβλημα, αν δεν επιλυθεί εντελώς, να αμβλυνθεί για όλους. Πρότεινε, επίσης, την μείωση των θέσεων εκθετών κατά πενήντα με εξήντα, ώστε να καταστεί δυνατή η άνετη πρόσβαση οχημάτων στην περιοχή, χωρίς να εμποδίζεται η λειτουργία της εμποροπανηγύρεως.

«Λύση η αναδιοργάνωση»
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Φαχουρίδης: «Έτσι όπως, λειτουργεί σήμερα η εμποροπανήγυρις, δεν είναι ούτε «εμπορο» ούτε «πανήγυρις». Έχει υποβαθμισθεί σε ένα… απλό πανηγυράκι ή «σουβλακοπανήγυρι», που δεν προσφέρει τίποτε ούτε στο εμπόριο ούτε στον πολιτισμό ούτε, σε τελική ανάλυση, στην τοπική οικονομία, και από το οποίο απλώς κάποιοι λίγοι «τα οικονομάνε».Και είτε μένει στην ίδια θέση είτε φεύγει από αυτήν δεν είναι λύση.

Λύση είναι να οργανώσει ο δήμος την εμποροπανήγυρι, επιλέγοντας κατάλληλη περιοχή, οργανώνοντας τις κατάλληλες υποδομές και αναδιοργανώνοντας τον θεσμό σε όλους τους τομείς, ώστε αυτός να ανακτήσει την παλαιά αίγλη του. Πρότυπα και σε όλη την χώρα και στο εξωτερικό, που να προσφέρουν τις σχετικές ιδέες, υπάρχουν. Το θέμα για τον δήμο είναι επιλέξει και να εφαρμόσει.

Διαφορετικά η εμποροπανήγυρις δεν έχει λόγο ύπαρξης».

«Συνεργασία με όλους»
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος αντιδήμαρχος Πρόδρομος Πεντζερετζής, έκανε λόγο για ύπαρξη προβλημάτων, προσθέτοντας, όμως, ότι κάθε χρόνο αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες είτε για επίλυση είτε για περιορισμό τους, ενώ παρέθεσε στοιχεία για την δομή, τον κανονισμό και την οργάνωσή της.

«Μάλιστα», πρόσθεσε, «τα τελευταία χρόνια όλες οι φάσεις λειτουργίας της εμποροπανηγύρεως είχαν την έγκριση όλων των πλευρών του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, ενώ υπήρξε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους ή σχετιζομένους φορείς. Δώσαμε έμφαση στην μέριμνα για την καθαριότητα και τον φωτισμό, δημιουργώντας νέες υποδομές».

Ο κ.Πεντζερετζής προανήγγειλε και την δημιουργία υποδομών πυρασφάλειας και νέα βελτίωση στην οργάνωση των εκθεσιακών χώρων, με υποχρέωση των εκθετών να έχουν πυροσβεστήρα.

«Έχουν δίκιο»
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Σισμανίδης, ο οποίος έδωσε δίκιο στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, συγχρόνως, όμως, χαρακτήρισε ως δίκαιο και το αίτημα τόσο του εμπορικού συλλόγου Κιλκίς όσο και του σωματείου μικροπωλητών λαϊκών αγορών νομού Κιλκίς να μην μεταφερθεί σε άλλο χώρο η εμποροπανήγυρις και απλώς να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές παρεμβάσεις στον σημερινό.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο κ.Σισμανίδης, «η μεταφορά είναι φέτος αδύνατη. Ο δήμος πρέπει να βρεί κατάλληλο χώρο, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και μετά να λειτουργήσει εκεί η εμποροπανήγυρις».

Σε ό,τι αφορά στο παρόν ο κ.Σισμανίδης ξεκαθάρισε: «Ενόσω η εμποροπανήγυρις συνεχίζει να λειτουργεί στην Γεωργίου Καπέτα, θα λαμβάνεται μέριμνα για πρόσθετη αστυνόμευση και τήρηση των κανόνων υγιεινής, ασφάλειας και πρόσβασης».

Ο δήμαρχος Κιλκίς πρόσθεσε, ότι ο δήμος θα εξετάσει κάθε πρόταση, ιδέα αλλά και αντικειμενική δυνατότητα, όσον αφορά στην επιλογή νέου χώρου, ενώ σκοπεύει να προχωρήσει στην συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα εξετάσει το όλο θέμα σφαιρικώς και θα εισηγηθεί τις όποιες αλλαγές στην μορφή και το περιεχόμενο της εμποροπανηγύρεως.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Ελένης Αναστασιάδου, η οποία υπενθύμισε την περυσινή δική της πρόταση συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής και διερωτήθηκε γιατί αυτή δεν υπολοποιήθηκε τότε.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα