Τιμή στον Χ.Σαμουηλίδη από το 10ο φεστιβάλ ποντιακών χορών παιδικών συγκροτημάτων
Επιτυχία σημείωσε, παρά τα «παιχνίδια» του καιρού, το 10ο Φεστιβάλ ποντιακών χορών παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17.6.17 στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με το Δήμο Κιλκίς.
Οι τυχεροί θεατές απήλαυσαν μιάν αληθινή «μαγεία» χορού, με τους μικρούς χορευτές ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών τόσο με την άψογη ενδυματολογική εμφάνισή τους όσο και με τον ρυθμό, την χάρη και τον δυναμισμό, που τους χαρακτήρισε στην παρουσίαση χορών της θρυλικής παράδοσης του Πόντου με πάνω από τριακόσιους νέους και νέες, κορίτσια και αγόρια να δίνουν βροντερό παρών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Νίκος Αμοιρίδης και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης.
Από τα μέλη του οικοδεσπότη ΣΠΟΣ παρουσιάστηκε ένα δρώμενο από τον ξεριζωμό του χθες και του σήμερα, ενώ κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν βίντεο σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδου που έκανε και την παρουσίαση του φεστιβάλ, ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», Δέσποινα Καραμπίδου, διάβασε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Χρήστου Σαμουηλίδη με τίτλο «Απόφαση»:
«Δε θα κλειστώ μες στην αδιαπέραστη ομίχλη που σχηματίσανε τα παγωμένα χνώτα γύρω μου· θα διασπάσω τον κλοιό, θα βγω στον ήλιο, να αναστηθώ μες στη ματιά του κόσμου… Τη γλώσσα που μας χάρισαν ατέλειωτοι αιώνες θα στήσω γέφυρα για να περάσω στην ελπίδα… Θα πιάσω τη σκαπάνη με τους δυνατούς ν’ ανοίξω δρόμο μες στην ερημιά κάτω απ’ τα βουνά, πάνω στους κάμπους.
Εκατοντάδες μικροί χορευτές και χορεύτριες κατέκλυσαν τη σκηνή με τα λάβαρα των συλλόγων. Χόρεψαν όλοι μαζί τας, και στη συνέχεια ξεχωριστά οι νομοί και οι περιφέρειες του ΣΠΟΣ παρουσίασαν το πρόγραμμά τους. Την αρχή έκανε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που εκπροσώπησε ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας με συντονιστή χοροδιδάσκαλο τον Αχιλλέα Λέρα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και συγκεκριμένα οι νομοί Πιερίας, Χαλκιδικής, Σερρών και Κιλκίς, με συντονιστές χοροδιδασκάλους τη Μόρφω Σιαμλίδου, τον Παναγιώτη Κυρμανίδη, τον Νικόλαο Φωτιάδη και τον Κώστα Παυλίδη, και τον Θεόδωρο Ζολώτα, αντίστοιχα.
Την ίδια μέρα, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις των φιλοξενούμενων παιδιών σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Λαογραφικό Μουσείο και στο σπήλαιο λόφου Αγίου Γεωργίου, ενώ έγινε και παράσταση κουκλοθεάτρου στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.
Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του κόσμου σε τρόφιμα μακράς διάρκειας που συγκεντρώνονταν από την Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με σκοπό να δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό Κιλκίς και σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες.
Αφιερωμένο στον Χρήστο Σαμουηλίδη το 10ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Παιδικών Συγκροτημάτων
Ομως, η πιό εκφραστική στιγμή της βραδιάς ήταν αυτή της βράβευσης του ακούραστου θεματοφύλακα των παραδόσεων και της Ιστορίας του Πόντου αλλά και διαχρονικου «πρεσβευτή» του Κιλκίς, πανεπιστημιακού καθηγητή, λογοτέχνη και βραβευμένου συγγραφέα Χρήστου Σαμουηλίδη, που λόγω ευαίσθητης υγείας δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.
Το εγκώμιο του ενενηκοντούτη πλέον αλλά με την άσβεστη «φλόγα» στο πνεύμα και την ψυχή Πόντιου ιστορικού και λαογράφου «έπλεξε» με τον μοναδικό δικο του τρόπο ο «συναγωνιστής» του στην υπόθεση της ανάδειξης των θεμάτων του Ελληνισμού, ποντιακού και μη, ιατρός και πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης.
Το βραβείο έλαβε ο πρώην δήμαρχος Τ. Αμανατίδης, ο οποίος γιά την βράβευση του Χρήστου Σαμουηλίδη, δήλωσε τα εξής:
«Ο κύριος Χρήστος Σαμουηλίδης ένας από τους κορυφαίους Πόντιους ιστορικούς και λαογράφους, με πανελλήνια αναγνώριση και ακτινοβολία με παρακάλεσε να τον εκπροσωπήσω, επειδή ο ίδιος, που διαμένει στην Αθήνα, λογω ευαίσθητης υγειας και προχωρημένης ηλικίας αδυνατεί να παραστεί.
Με παρακάλεσε ακομη να διαβάσω στους διοργανωτές του φεστιβάλ ποντιακών χορών, τα θερμά του ευχαριστήρια γιά την επιλογή του ονόματός του ως τίτλο της χορευτικής εκδήλωσης.
Δοκίμασε μεγάλη συγκίνηση από την τιμητική αυτη διάκριση και την έμμεση αναγνώριση της πνευματικής και συγγραφικής προσφοράς στην ιστορία και τον πολιτισμό του αξέχαστου Πόντου, την πατρίδα των προγόνων μας, οι οποίοι διατήρησαν διά μέσου των αιώνων την ελληνική γλώσσα, την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμά τους.
Είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να δώσει κανείς σε μία σύντομη σκιαγραφία την προσωπικότητα και το έργο του άξιου τέκνου του Κιλκίς, διαπρεπούς ευρευνητή και συγγραφέα. Ειναι μία πνευματική μορφή, που θα αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ελληνική ποντιακή ιστορική και λαογραφική επιστήμη. Επειδή ανήκω στους καλούς αναγνώστες των έργων του και έχω το προνόμιο να τιμηθώ με την μακροχρόνια φιλία του, αποτολμώ να πω δύο λέξεις γιά το συγγραφικό έργο του Χρήστου Σαμουηλίδη ότι είναι πλουσιότατο και πολυμερέστατο. Καλύπτει σημαντικους τομείς της ποντιακής ιστορικής και λαογραφικής επιστήμης.
Σημειώνω, επίσης ότι το ενδιαφέρον του στράφηκε απ ‘αρχής στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του συνόλου του ποντιακού Ελληνισμού (ιστορικού Πόντου και Καυκάσου), αλλά και κρίσιμων περιόδων από την ιστορία του Βυζαντίου. Μνημειώδες παραμένει το έργο του «Η Ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού».
Ενα μεγάλο μέρος κειμένων του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά και εκδόσεις του Κιλκίς, τα οποία σχετίζονται με ιστορικά και λαογραφικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Τελειώνοντας επαναλαμβάνω ότι το όνομα και το έργο του, θα αποτελουν στο μέλλον σταθερό σημείο αναφοράς σε σχέση με την ιστορία των ποντιακών ιστορικών και λαογραφικών σπουδών.
Αγαπητοι μου,
Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γέννημα-θρέμμα του Κιλκίς, σας υποδέχεται θερμά μαζί με τους Κιλκισιώτες συμπατριώτες του, σας εύχεται καλή επιτυχία στην λεβέντικη, καλλιτεχνική, χορευτική εκδήλωση και χαιρετίζει τους φίλους και φίλες θεατές. Τους ζηλεύει γιά την αισθητική απόλαυση, που θα δοκιμάσουν, γι’ αυτό λέει ποντιακά.
«Κυράδες ιμ’ και κυρ’, νασάν εσάς, π’ ευρέθετεν και χαίρουστουν, αοίκον πανοϋρ».
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν και δύο καρδιακοί φίλοι του, ο πρόεδρος του συλλόγου Κιλκισιωτών Αθηνών και περιχώρων Σίμος Παπαδόπουλος και ο λυκειάρχης και συγγραφέας Δημήτρης Νικοπολιτίδης.