Γενικά

Ζημιές στα Κρούσσια από καταρρακτώδη βροχή και μικροπλημμύρες


Πολλές ζημιές υπέστη την Δευτέρα 15.9.14 η ευρύτερη περιοχή των Κρουσίων, την οποία «έβαλαν στο μάτι» τα στοιχεία της φύσης.
Συγκεκριμένα, η περιοχή επλήγη από σφοδρή καταιγίδα με καταρρακτώδη βροχή και αρκετούς κεραυνούς.
Η πρώτη προκάλεσε καταστροφές σε ξηραντήρια καπνού, καλλιέργειες αλλά και μικροπλημμύρες στους οικισμούς παρά τον ποταμό Γαλλικό, όπως το Μεταξοχώρι, την Τέρπυλλο και τον Διπόταμο, οι οποίες με την σειρά τους προκάλεσαν προβλήματα σε κατοικίες, καταστήματα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γέφυρες και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
Σε μία περίπτωση στην Τέρπυλλο χρειάσθηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς γιά την κοπή μεγάλου δένδρου, που είχε πάρει επικίνδυνη κλίση από την ορμή του νερού, στο κεντρικό σημείο του χωρίου από όπου διέρχεται ο Γαλλικός.
Εξ άλλου από τους κεραυνούς σημειώθηκαν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης.
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή επικεφαλής κλιμακίου αιρετών και διοικητικών στελεχών του δήμου, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, με εντολή του οποίου συνεργεία του δήμου άρχισαν την επομένη να εργάζονται αφ’ ενός μεν γιά τον καθαρισμό γεφυριών, οικιών και διαφόρων εγκαταστάσεων από τις λάσπες και τις φερτές ύλες, αφ’ ετέρου δε γιά μία άμεση διευθέτηση της κοίτης του Γαλλικού στα σημεία, όπου τα ορμητικά νερά προκάλεσαν προβλήματα.
Επί πλέον, έγινε μία πρώτη εκτίμηση όσον αφορά στην προοπτική εκτέλεσης έργων αντιστήριξης σε σημεία, όπου αυτό επιβάλλεται.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να αρχίσει και η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες και την αγροτοκτηνοτροφική υποδομή.
Κάτοικοι των συγκεκριμένων οικισμών ζητούν παρέμβαση της Πολιτείας γιά την δημιουργία κατάλληλης αντιπλημμυρικής υποδομής, ώστε να εξαλειφθεί η μόνιμη απειλή γι’ αυτούς, κάθε φορά που η περιοχή πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα