Αγροτικά

Με διάταξη σε ψηφισθέν Ν/Σ του ΥΠΑΓΑΤ δόθηκε λύση στο πρόβλημα με οικόπεδα ακτημόνων

Λύση στο πρόβλημα με τα οικόπεδα, που είχαν παραχωρηθεί σε ακτήμονες με Προεδρικό Διάταγμα του 1985, και για τα οποία δεν είχαν εκπληρωθεί οι όροι παραχώρησης, δόθηκε με διάταξη που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, το οποίο ψηφίσθηκε την Δευτέρα 27.1.14 στην Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους.
Καθοριστικό ρόλο στο να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο διεδραμάτισε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ Γιώργος ΓεωργαντάςΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ 2013 σε ενημερωτικό δελτίο του πολιτικού γραφείου του οποίου αναφέρονται τα εξής:
«Συνολική διευθέτηση του προβλήματος με τα οικόπεδα των ακτημόνων που παραχωρήθηκαν κατ’ εφαρμογή του από 24ης Απριλίου 1985 Προεδρικού Διατάγματος από την διεύθυνση γεωργίας και για τα οποία δεν είχαν εκπληρωθεί οι όροι επιφέρει νόμος που ψηφίστηκε την Δευτέρα 27.1.14 στην Βουλή και με τον οποίο ρυθμίζονται οριστικώς όλα τα θέματα που έχουν ανακύψει.
Σημειώνεται, ότι στον νομό Κιλκίς είχαν παραχωρηθεί και παρέμεναν σε εκκρεμότητα 3.000 οικόπεδα αυτής της κατηγορίας.
Τα βασικά στοιχεία της ρύθμισης είναι τα εξής:
– Όποιος απέκτησε οικόπεδο κατ’ εφαρμογή του από 24.4.1985 προεδρικού διατάγματος και δεν τήρησε τους όρους που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 2 αυτού, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 3147/2003, διατηρεί την κυριότητα του οικοπέδου που δικαιώθηκε, καταργουμένου κάθε όρου και περιορισμού του δικαιώματος κυριότητας, εφόσον καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 1/3 της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου.
Το πρόστιμο αποτελεί έσοδο της Περιφέρειας και καταβάλλεται σε δύο άτοκες δόσεις. Η πρώτη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και η δεύτερη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Συμβόλαια αγοραπωλησίας και προσύμφωνα που συντάχθηκαν κατά
παράβαση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος θεωρούνται έγκυρα και ισχυρά.
Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη του σχετικού άρθρου (άρθρο 37, παράγραφος 16) στο νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, αλλά και μετέπειτα κατά τη διαδικασία της ψήφισης στη μείωση του τιμήματος ρύθμισης.
Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα που είχε προσλάβει η ρύθμιση του θέματος αυτού για χιλιάδες Κιλκισιωτών αφού επαπειλήθηκε μέχρι και η ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης των οικοπέδων ο κ. Γεωργαντάς ανέλαβε πρωτοβουλία και αφού ενημερώθηκε για όλες τις διαστάσεις του προβλήματος (επισκέψεις σε χωριά, συναντήσεις με ενδιαφερόμενους, συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες, μεγάλη σύσκεψη στον Εύρωπο προ ημερών) παρενέβη προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και πέτυχε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου η σχετική πρόβλεψη για τη ρύθμιση των οικοπέδων της κατηγορίας αυτής.

Στην συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς με την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου ζήτησε και πέτυχε να μειωθεί το τίμημα της ρύθμισης
καθώς στο αρχικό άρθρο προβλεπόταν η καταβολή του ημίσεως της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου και εξόφληση σε δύο έτη.
Στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε τη μείωση του τιμήματος και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του , επικαλούμενος τους παρακάτω λόγους:
– Οι δικαιούχοι έχουν πληρώσει το τίμημα που δεν ήταν ασήμαντο
– Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων είναι τουλάχιστον διπλάσια της αγοραίας αξίας λόγω της κρίσης και της αδυναμίας ανοικοδόμησης
– Τα περισσότερα εκ των οικοπέδων παρ’ ότι τυπικώς υπολογίζονται ως εντός οικισμών επειδή δεν έχουν διαμορφωθεί τα δίκτυα και οι υποδομές η αγοραία αξία τους μειώνεται ακόμη περισσότερο.
Εν τέλει και η παρέμβαση – πρόταση αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική καθώς ο υπουργός αποδέχθηκε και η Βουλή ψήφισε την ρύθμιση όπου προβλέπεται η καταβολή του εντός τρίτου της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου σε τέσσερα έτη».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα