Οικονομία

Χ.Χατζημλάδης: «Δραματικές οι ελλείψεις υποδομών στην επιχειρηματή κοινότητα»

Στην συνάντηση των εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων της Βορείου Ελλάδος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30.8.19, στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ.Χατζημλάδης ανέφερε τα εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ χαιρόμαστε που σας βλέπουμε στη Βόρειο Ελλάδα και ευχόμαστε οι επισκέψεις σας να είναι συχνότερες.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην κατάσταση της χώρας μας την τελευταία δεκαετία, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των κεφαλαιακών ελέγχων. Η χώρα μας λοιπόν έχει καταστεί ουραγός στην ευρωπαϊκή και πόσο μάλλον στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Η αναστροφή του κλίματος αυτού σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Θα πρέπει, με συγκεκριμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο, να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς “οριζόντιες” πολιτικές λιτότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν το «επιχειρείν» και ζητούν επειγόντως λύση.

Προβλήματα όπως η υπερφορολόγηση που στερεί τις επιχειρήσεις από πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια τους, η ελλιπής πρόσβαση στη χρηματοδότηση η οποία παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και όποτε επιτυγχάνεται είναι εξαιρετικά ακριβή σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», τα αντικίνητρα στις εξαγωγές που λειτουργούν σαν “βαρίδια” για την ανάπτυξη των εξαγωγών και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, η γραφειοκρατία που ταλανίζει τη χώρα σε όλους τους τομείς, το παραεμπόριο, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος ενέργειας που εκτινάσσει στα ύψη το λειτουργικό κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Για να επανέλθει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, θα πρέπει αμέσως να ληφθούν μέτρα που θα στοχεύουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων τα οποία κρατούν δέσμια την επειρηματικότητα και φυσικά να υιοθετηθεί ένα σταθερό και ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Θα πρέπει η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις αναστρέφοντας την πορεία των τελευταίων με τη συνεχιζόμενη “εκπατρισμό” των ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Η μεταποίηση, οφείλει να επανέλθει στο “προσκήνιο” της ανάπτυξης και να υποστηριχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη με αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την υλοποίηση επενδύσεων.
Ως προς τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, κυρίως θέματα υποδομών είναι αυτά που ταλανίζουν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Η προσβασιμότητα με ασφαλές οδικό δίκτυο από και προς το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τους συνοριακούς σταθμούς Ευζώνων, Δοϊράνης και Προμαχώνα, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς με το σιδηροδρομικό δίκτυο, η οργάνωση των περιοχών βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]