Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας ΙΙ

Αυτονόητο είναι ότι η θετική ψήφος σε μια πρόταση σημαίνει και επιθυμία να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του εκάστοτε εκλογικού σώματος.

Που σημαίνει ότι η δήλωση της θετικής ψήφου του κ. Ανδρουλάκη προς την υποβληθείσα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη οδηγεί συμπερασματικά στην επιθυμία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να την ψηφίσουν τουλάχιστον 151 βουλευτές, έστω και αν αυτό φαίνεται απίθανο. Φυσικά αρνούμαι να ασπαστώ την άποψη ότι η θετική ψήφος οφείλεται στη σιγουριά της απόρριψης εξαιτίας της αυτοδυναμίας του κυβερνώντος Κόμματος.

Σύμφωνα με τον συνδυασμό των άρθρων 37, 38 και 84 του Συντάγματος, η τυχόν υπερψήφιση μιας πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε εκλογές.

Συνεπώς η θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνταγματικά ορθή, και η ευκταία υπερψήφιση της πρότασης μομφής, χωρίς εκλογές, οδηγεί μόνο στην παραίτηση της παρούσας Κυβέρνησης. Άρα ο κ. Ανδρουλάκης στοχεύει μόνο την παραίτηση της παρούσας Κυβέρνησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ο κ. Ανδρουλάκης, αν ερμηνεύω σωστά τα δεδομένα, θα ήθελε κάποια άλλη κυβέρνηση που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του άρθρου 37. Δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας με ή χωρίς τη ΝΔ, αφού μια μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ με άλλη σύνθεση είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τη σημερινή.

Το κρίσιμο λοιπόν είναι ότι έχουμε τη δηλωμένη μη αρνητική στάση του Προέδρου του δημοσκοπικά σήμερα τρίτου Κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο σημείο αυτό γεννάται το ερώτημα αν αυτή του η επιθυμία θα ισχύσει και μετά τις προσεχείς εκλογές, οι οποίες, με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, δεν προβλέπεται να δώσουν αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα. Άραγε το μετεκλογικό ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει τη συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα, προκειμένου να αποφύγουμε την εθνική ταλαιπωρία των δεύτερων εκλογών όπως επιθυμεί για μικροκομματικούς λόγους η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;

Η Απλή Αναλογική μας προσφέρει την ευκαιρία να αποδείξουμε, ότι όλοι όσοι στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς θέλουμε μια πολιτική διαφορετική από εκείνη που μας προσφέρει η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη διαθέτουμε τη βούληση να συνεννοηθούμε και να συνθέσουμε, διακρίνοντας το μείζον από το έλασσον.

Η ψήφος του Έλληνα θα μας δείξει τον δρόμο. Είμαστε έτοιμοι να τον ακολουθήσουμε;

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]