Αρθρογραφία

Π.ΧΡ. ΖΙΩΓΑΣ: Χρήστος Κωνστ. Ζιώγας, Ένας διαπρεπής πολιτικός μηχανικός και κοινωνικός αρωγός

Γράφει ο Χρήστος Ίντος

Το 2019 κυκλοφόρησε ένας ογκώδης καλαίσθητος τόμος, τριακοσίων περίπου σελίδων, με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, τον οποίο εκπόνησε με ζήλο και επιμέλεια, όπως συνάγεται εκ του αποτελέσματος, ο τ. Σχολικός Σύμβουλος ΔΕ, Δρ. Φ., Παναγιώτης Χρ. Ζιώγας. Τίτλος του έργου “Χρήστος Κωνστ. Ζιώγας, Ένας διαπρεπής πολιτικός μηχανικός και κοινωνικός αρωγός”. Το βιβλίο, όπως αναγράφεται στο εσώφυλλο προσφέρεται δωρεάν σε αρμόδια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το έργο έχει σχέση και με την πόλη του Κιλκίς μια και ο βιογραφούμενος Χρήστος Κων. Ζιώγας είναι γόνος γνωστής οικογένειας της πρωτεύουσας του Νομού μας με ρίζες στα Άνω Πορόια Σερρών. Το όνομά του φιλοξενήθηκε στον τοπικό τύπο του Κιλκίς στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν (2017), όταν εκφράστηκε η πρόθεσή του να προσφέρει την πατρική του κατοικία στον Δήμο του γενέθλιου τόπου με σκοπό να αξιοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς. “Η δωρεά θα τακτοποιηθεί νομικά στο προσεχές μέλλον, όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές παρεμβάσεις ……, ώστε αυτό να είναι σε άριστη κατάσταση ως συμπλήρωση του Πολιτιστικού Πολυκέντρου Κιλκίς” (σελ. 179).

Ο συγγραφέας Παναγιώτης Ζιώγας, συγγενής του Χρ. Κ. Ζιώγα, είναι γνωστός από την θητεία του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις και ιδιαίτερα εκείνη του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων στους Νομούς Καβάλας και Θεσσαλονίκης αλλά και από το πλούσιο συγγραφικό του έργο που περιλαμβάνει αυτοτελή βιβλία και δημοσιεύματα σε περιοδικά και αφιερωματικούς τόμους.

Το έργο στο οποίο αναφερόμαστε μετά τα προλεγόμενα και τα βιογραφικά του Χρ. Ζιώγα, πολύ ενδιαφέροντα για τα χρόνια του στο Κιλκίς και μετά, περιλαμβάνει τρία μέρη:

Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην επαγγελματική δράση του βιογραφούμενου. Εργάστηκε με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού στην κατασκευαστική εταιρεία Αρχιρόδον, προσέφερε υπηρεσίες στην πολεμική αεροπορία, σε κατασκευές σε αραβικές χώρες και ανέλαβε πολλές σχετικές θέσεις ευθύνης.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η συμμετοχή του σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα. Τέτοια ήταν το Ολυμπιακό Στάδιο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τα φράγματα Αναβάλου, Καστρακίου, Μόρνου, η προβλήτα ελλιμενισμού Ελευσίνας, τα Ναυπηγία “Ηρακλής” Χαλκίδας, τα εργοστάσια Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης και τσιμέντων “Ηρακλής”, ο τερματικός σταθμός πετρελαίου Καλοχωρίου και το τελεφερίκ Σαντορίνης.

Στο τρίτο μέρος έχουμε την κοινωνική προσφορά του Χρ. Ζιώγα. Συνίσταται σε χρηματικές προσφορές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πόλη του Κιλκίς (χρηματικά δωρήματα και δωρεά πατρικής κατοικίας), τα Άνω Πορόια (απόπειρες δημιουργίας ιδρύματος υποτροφιών, πολιτιστικού κέντρου και προσφορά χρηματικών επάθλων σε σπουδαστές). Χορηγίες για εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών από το 2004 – 2019, όπως έργα των Β. Σταυρίδη, Π. Ζιώγα. Σ. Χρυσάφη, “Σερραϊκά χρονικά”. Δωρεές σε Συλλόγους της Αθήνας (πχ Κέντρο Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Κοσμέτειο Ίδρυμα, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών, Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF κλπ). Τέλος, δωρεά συλλογής έργων τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Το όλο έργο συμπληρώνεται με χρονολόγιο του συγγραφέα, κατάλογο φωτογραφιών και εικόνων, βιβλιογραφία και πίνακα κυρίων ονομάτων.

Πρόκειται για πλήρες έργο, στο οποίο ο συγγραφέας κατέγραψε με φροντίδα και περισσή φιλοπονία όλα τα στοιχεία που αφορούν στην προσφορά και το έργο του Κιλκισιώτη Χρ. Ζιώγα. Του ανθρώπου που εργάστηκε, πρόσφερε, τίμησε και τιμήθηκε από πολλούς, όπως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του Άρχοντα Ορφανοτρόφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Θερμά συγχαρητήρια στον ίδιο τον δωρητή αλλά και στον συγγραφέα. Ακολούθησαν μια μεγάλη ελληνική ιστορία και παράδοση, η οποία συνεχίζεται και στις μέρες μας, εκείνη του έργου των δωρητών – ευεργετών και της συγγραφής – καταγραφής αυτών των δωρεών και προσφορών. Είναι πρέπον να προβάλλεται και να δημοσιοποιείται κάθε παρόμοια προσπάθεια, για να παραδειγματιζόμαστε και να διαδίδουμε τέτοιου είδους έργα ανθρώπινης μεγαλοψυχίας.

Όπως προαναφέρθηκε το βιβλίο έχει σχέση και αφορά και το Κιλκίς. Είναι επομένως μεγάλο μέρος του περιεχομένου ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του. Και ως τέτοιο προβάλλεται και γνωστοποιείται.

Περισσότερα

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΖΑΝΙΑ (ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΕΣ – ΑΜΒΥΚΕΣ) ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Δραστηριότητα που σχεδόν χάθηκε)

Τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Γουμένισσα λειτουργούσαν πολλά καζάνια, οι γνωστοί αποστακτήρες ή άμβυκες, εγκαταστάσεις απόσταξης τσίπουρου. Τις φθινοπωρινές […]

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

«Πυρετοί μας πειράζουν, κύριε υποδιοικητά και δεν έχωμε κινίνο», ήσαν οι πρώτες λέξεις όταν μ’ είδαν στο χωρίο τους [Ποταμιά]. […]

Δείτε ακόμα