ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ – 1931”

Οικογένειες Γουμενισσιωτών τη δεκαετία του 1930, (πηγή, Κιβωτός Γουμένισσας)

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος
Στις 20 Φεβρουαρίου 1931 υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης από κατοίκους της Γουμένισσας αίτηση με δακτυλογραφημένο σχέδιο καταστατικού. Αφορούσε στην ίδρυση Συλλόγου Πολυτέκνων Γονέων Γουμενίσσης και Περιχώρων με την επωνυμία “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”. Το καταστατικό αποτελούνταν από δέκα κεφάλαια με είκοσι επτά άρθρα.
Σε αυτά γίνεται αναφορά στην επωνυμία του Συλλόγου, ορίζεται η έδρα του που ήταν η Γουμένισσα και διατυπώνεται ο σκοπός του. Ήταν “…. η μεταξύ των μελών αλληλεγγύη και υποστήριξη, η ηθική προστασία της νεολαίας, η δια των νομίμων μέσων ηθική ανύψωση και υλική βελτίωση της θέσης των πολυτέκνων από το Κράτος και την κοινωνία”. Τα μέλη διακρίνονταν σε τακτικά και επίτιμα. Στα πρώτα περιλαμβάνονταν όσοι εκ των κατοίκων της επαρχίας Παιονίας επιθυμούσαν να εγγραφούν και ήταν γονείς πέντε τέκνων. Το τέλος εγγραφής ανέρχονταν σε δεκαπέντε δραχμές και η μηνιαία συνδρομή σε πέντε δραχμές. Επίτιμα μέλη ονομάζονταν όσοι προσέφεραν ηθικές και υλικές υπηρεσίες στον Σύλλογο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) ήταν πενταμελές και εκλέγονταν κάθε Ιανουάριο για ένα έτος. Οι αρχαιρεσίες διενεργούνταν από από τριμελή εφορευτική επιτροπή από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου της ημέρας που ορίζονταν η εκλογική διαδικασία. Εντός των επόμενων οκτώ ημερών συγκροτούνταν το νέο ΔΣ με μυστική και δια ψηφοδελτίων διαδικασία για Πρόεδρο, Γραμματέα και Ταμία. Καθορίζονταν οι αρμοδιότητες αυτών και παρέχονταν το δικαίωμα στο ΔΣ να προσλαμβάνει με μισθό βοηθό γραμματέα για την καλύτερη προώθηση των θεμάτων του Σωματείου. Το ΔΣ συνεδρίαζε τακτικά μια φορά τον μήνα και έκτακτα, όταν υπήρχαν προβλήματα και θέματα για επίλυση.
Τακτικές και έκτακτες ήταν και οι Γενικές Συνελεύσεις. Η πρώτες διενεργούνταν, όπως προαναφέρθηκε κάθε Ιανουάριο. Λογοδοτούσε το απερχόμενο συμβούλιο, με ψηφοφορία εγκρίνονταν ο προϋπολογισμός του επομένου έτους, ανακοινώνονταν η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής και διενεργούνταν εκλογές. Έκτακτες συνελεύσεις πραγματοποιούνταν, αν το ζητούσε το 1/20 των εγγεγραμμένων και οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Στο Καταστατικό υπήρχε κεφάλαιο με την ένδειξη “περίθαλψη – αλληλοβοήθεια”. Παρέχονταν σε απόρους και ασθενείς σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του φορέα, ο οποίος συνέδραμε υλικά και ηθικά σε μέλη οικογενειών που έχαναν τον προστάτη τους.
Στις γενικές διατάξεις περιγράφονταν η σφραγίδα. Ήταν κυκλική φέροντας στο μέσον της το έτος ιδρύσεως του Συλλόγου (1931) και γύρω τις λέξεις της επωνυμίας. “Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Γουμενίσσης και Περιχώρων – Ο Προφήτης Ηλίας”. Επίσημη ημέρα του Συλλόγου ήταν εκείνη της εορτής του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου).Συμμετείχαν Διοίκηση και μέλη στη Θεία Λειτουργία της ημέρας, τελούνταν αρτοκλασία και ακολουθούσαν εκδηλώσεις στην κεντρική αίθουσα του ιστορικού διδακτηρίου. Σε περίπτωση διάλυσης του Συλλόγου προβλέπονταν η διάθεση των περιουσιακών του στοιχείων στον “Σύλλογο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Γουμενίσσης” που είχε ιδρυθεί και λειτουργούσε από το 1921. Τα περιερχόμενα στην Φιλόπτωχο Αδελφότητα περιουσιακά στοιχεία έπρεπε να διατεθούν για την περίθαλψη μελών απόρων πολυτέκνων γονέων.
Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήταν: Χρήστος Κουσιδώνης, Δημήτριος Πάκος, Γεώργιος Κουσιδώνης, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Γεώργιος Βεσύρης, Δημήτριος Αγγέλου Τόδης, Ιωάννης Ταρατόρης, Αθανάσιος Κέζος, Ιωάννης Χρ. Διδασκάλου, Δημήτριος Βλάχου και Γεώργιος Μάρκου.
Οι πρώτες αρχαιρεσίες πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου 1931 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τους: Δημήτριο Πάκο πρόεδρο, Χρήστο Κουσιδώνη ταμία, Ιωάννη Παπαγεωργίου γραμματέα, Δημήτριο Τόδη και Δημήτριο Βλάχου μέλη.
Ο Σύλλογος Πολυτέκνων δραστηριοποιήθηκε για δύο και πλέον δεκαετίες. Πέρα από τα ιδρυτικά μέλη εγγράφηκαν στο μητρώο του στη συνέχεια πολλοί πολύτεκνοι από την Γουμένισσα και την επαρχία της, την Παιονία. Σταδιακά ατόνησε. Στους πολύτεκνους και στους απόρους συνέδραμαν άλλοι τοπικοί φορείς με παρεμφερείς σκοπούς και στόχους, όπως ήταν η Επιτροπή Διανομών, η Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Φιλόπτωχος Αδελφότης κά.