Αρθρογραφία

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ» 1975-2025

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Το 2025, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας οι Παίονες συμπληρώνει πενήντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δημιουργίας. Πενήντα χρόνια εθελοντικής προσφοράς στον τόπο.
Ιδρύθηκε το 1974 ως “Εκπολιστιστικός Σύλλογος Νέων Γουμενίσσης” . Ήταν ιδέα και επιθυμία νέων να ασχοληθούν με τα πολιτιστικά και κοινωνικά πράγματα του γενέθλιου τόπου. Το καταστατικό εγκρίθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή με την απόφαση 888/1975. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στον Σύλλογο η νεοσύστατη τότε τοπική χορωδία ανδρών, δημιούργημα συμπολιτών με ιδιαίτερη αγάπη και επίδοση στο τραγούδι.
Με τροποποίηση του καταστατικού το 1984 που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Κιλκίς (αρ. απ. 12/4-6-1984) μετονομάστηκε σε “Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ”.

Από την πρώτη θεατρική παράσταση των Παιόνων, 1994

Ο Σύλλογος από το 1976 καθιέρωσε για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου τοπικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «Θεοτόκεια» προς τιμή της Παναγίας Γουμενίσσης. Επί σειρά ετών τις εκδηλώσεις διοργάνωνε ο Σύλλογος στηριζόμενος στην προσφορά και την εργασία των μελών του. Από τα πρώτα βήματα διέκρινε τις εκδηλώσεις ποιότητα. Συμμετείχαν φορείς όπως, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αξιόλογα θεατρικά σχήματα, καταξιωμένα χορωδιακά και χορευτικά συγκροτήματα, εικαστικοί καλλιτέχνες. Παράλληλα τις ίδιες ημέρες διεξάγονταν αγώνες σκάκι, ποδηλατοδρομίας και κολύμβησης στο τότε κολυμβητήριο της τοπικής στρατιωτικής μονάδας. Στα μετέπειτα χρόνια τη διοργάνωση των “ΘΕΟΤΟΚΕΙΩΝ” την ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Γουμένισσας με όλους τους τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
Ο Σύλλογος καθιέρωσε τον εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της Γουμένισσας και της επαρχίας Παιονίας στις 23 Οκτωβρίου 1912 από τον Ελληνικό Στρατό που κατέλυσε τον μακραίωνο οθωμανικό ζυγό. Ο εορτασμός υιοθετήθηκε από την τοπική Εκκλησία και τον οικείο Δήμο. Μετά δύο και πλέον δεκαετίες επισημοποιήθηκε από την Πολιτεία με την υπογραφή και δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, (αρ.156/29-12-2017).

Μαντολινάτα των Παιόνων

Διοργάνωνε εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, την 25η Μαρτίου, την Αποκριά, την ημέρα της Μητέρας, την 28η Οκτωβρίου και μεγάλη χορευτική εκδήλωση (χοροεσπερίδα) με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών του και την ανεύρεση εσόδων για την λειτουργία του. Φιλοξένησε (27/4-10/5-1994) παιδιά από την Βοσνία λόγω του πολέμου στην τ. Γιουγκοσλαβία και πήρε μέρος σε ποικίλα προγράμματα.
Τμήματά του ήταν η ανδρική χορωδία (1975–1982) και στη συνέχεια η μικτή (1982-2025). Οι χορωδίες πήραν μέρος στα μεγαλύτερα ελληνικά χορωδιακά φεστιβάλ, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κεφαλλονιάς, Κηφισιάς, Ξάνθης, Καρδίτσας και όλων σχεδόν των πόλεων και των κωμοπόλεων της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Λίλη και Τουρκουά Γαλλίας, Σόφια, Κωνσταντινούπολη). Σε πολλές εκδηλώσεις απέσπασαν διακρίσεις με ρεπερτόρια όλων των περιόδων (προκλασικά, κλασικά, βυζαντινά, ελληνικά δημοτικά και έντεχνα).

Φιλοξενία παιδιών από τη Βοσνία, 1994

Ο Σύλλογος έχει από το 1977 πολυμελή χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών με εμφανίσεις και παραστάσεις, όπως και οι χορωδίες, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Έχουν αποσπάσει επίσης πολλές διακρίσεις. Διέδωσαν και πρόβαλαν την τοπική χορευτική και μουσική παράδοση, όπως και άλλων περιοχών της Πατρίδας μας. Στα χρόνια που πέρασαν λειτούργησαν στον Σύλλογο μαντολινάτα (1986-1999), παιδική χορωδία (1994-2001), θεατρική ομάδα (1994), σκακιστικό τμήμα (1976-1995), τμήματα γυμναστικής, μπαλέτου, ζωγραφικής (1992).
Αναβίωσε ήθη και έθιμα του τόπου (ρουσαλίες, τσικνοπέμπτης, λαζαρίνες κά). Οργάνωσε βιβλιοθήκη και συλλογή λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού. Πραγματοποίησε συνέδρια για τοπικά – ιστορικά θέματα και διαλέξεις με ομιλητές εγνωσμένου κύρους. Συμμετείχε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σχεδόν όλων των κρατικών και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης της χώρας προβάλλοντας τις δραστηριότητές του και κυρίως τη Γουμένισσα και την επαρχία της, την Παιονία.
Πραγματοποιεί χορωδιακή συνάντηση από το 1995 με συμμετοχή αντίστοιχων σχημάτων και συνάντηση χορευτικών σχημάτων. Με αντιπροσώπους του πήρε μέρος σε πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες. Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος, της Ένωσης Χορωδιών Βορείου Ελλάδος και σήμερα της Πανελλήνιας Ένωσης Μακεδονικών Συλλόγων. Με την πάροδο των χρόνων κάποιες εκδηλώσεις ατόνησαν, άλλες ενδυναμώθηκαν ανάλογα με το πνεύμα της κάθε εποχής, τα διαθέσιμα μέσα και τις επιλογές των εκάστοτε Διοικήσεών του. Για την προσφορά και το έργο του τιμήθηκε από πολλούς φορείς.

Παιδική χορωδία των Παιόνων

Στα τμήματά του δίδαξαν καταξιωμένοι διδάσκαλοι. Στεγάστηκε στο Κέντρο Νεότητας Γουμένισσας (σήμερα Πολιτιστικό Κέντρο), στη Βασική Βιβλιοθήκη, όπου σήμερα το ΚΑΠΗ, στο ιστορικό Διδακτήριο, όπου ακόμα υπάρχουν περιουσιακά του στοιχεία, και σε κατάστημα που παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη του για τον σκοπό αυτό.
Αξιέπαινη ήταν και είναι η εθελοντική προσφορά των εκάστοτε Διοικήσεων και των μελών των τμημάτων του. Είχαν και έχουν τη δύναμη να εργάζονται και να προσφέρουν ανιδιοτελώς συμβάλλοντας στη λειτουργία του, στην πολιτιστική κίνηση και προβολή του τόπου. Οικονομικά στηρίχθηκε και στηρίζεται από τις συνδρομές των μελών, προσφορές και δωρεές φίλων και μελών, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χορευτικό των Παιόνων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2016

Τον υπηρέτησαν πολλά Διοικητικά Συμβούλια απαρτιζόμενα από συμπολίτες με επικεφαλής τους εκάστοτε Προέδρους. Με αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων συντοπίτες και άλλοι έλαβαν την διάκριση-τίτλο Επιτίμου Προέδρου, Επιτίμου Μέλους, Δωρητή, Ευεργέτη, Μεγάλου Ευεργέτη, (σε λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του Συλλόγου μπορεί και πρέπει να αναφερθούν όλα τα ονόματα).

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ οδεύει προς τη δεύτερη πεντηκονταετία του με προσπάθεια και αγώνα για να έχει ο ίδιος και η Γουμένισσα τη θέση που πρέπει στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα. Να προβάλλονται με τα τμήματα και τις δραστηριότητές του η πλούσια τοπική παράδοση και κληρονομιά.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη και συνέχεια!
Περισσότερα
Δείτε ακόμα