Πολιτισμός

Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στα χρόνια της σκλαβιάς και η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία

Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο συμμετέχει ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας στον φετινό γενικό εορτασμό της διακοσιοστής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.

Έτσι, προχώρησε στην έκδοση ενός καλαίσθητου πονήματος με τίτλο «Η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς στα χρόνια της σκλαβιάς και η Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», με το οποίο φωτίζεται αυτό ακριβώς το κεφάλαιο της Εθνεγερσίας του 1821, το οποίο επί μακρόν παρέμενε ανάμεσα στα ανεπαρκώς προβεβλημένα και, ως εκ τούτου, λιγότερο γνωστά της σύγχρονης ιστορίας μας.

Βασισμένο σε πλήθος εγκύρων ιστορικών και συγγραφικών «οδηγών» και περιέχοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο καθιστά ακόμη πιό σαφή την ενημέρωση γι’ αυτό το κεφάλαιο και συμβάλλει στην ευρύτερη ανάδειξή του, σε συνδυασμό και με την γλωσσική και συντακτική αρτιότητά του, το πόνημα ή εργασία, όπως παρουσιάζεται από τον φορέα έκδοσης, έρχεται σε μία συμβολική συγκυρία να εμπλουτίσει την ιστορική γνώση γύρω από τον τόπο μας και να κεντρίσει περαιτέρω το ενδιαφέρον μελετητών γι’ αυτόν.

Το πόνημα του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας περιβάλλεται από το κύρος της υπογραφής του συνταξιούχου δασκάλου και σχολικού συμβούλου καθώς και ιστοριοδίφη, συγγραφέα και λογοτέχνη Χρήσου Ίντου, συγγραφέα, συντονιστή και επιμελητή της έκδοσης.

Μιάς υπογραφής, που και από μόνη της… «λέει τα πάντα», αποτελώντας, όπως σε όλα τα δικά του συγγράμματα και συμμετοχές του σε συλλογικές συγγραφικές δραστηριότητες, την πιό ακλόνητη εγγύηση εγκυρότητας και ποιότητας. Στο οπισθόφυλλο της καλαίσθητης έκδοσης σημειώνονται γιά το περιεχόμενό της τα εξής:

«Στην παρούσα εργασία εξισορούνται γεγονότα της περιόδου της Τουρκοκρατίας στο νομό Κιλκίς και η επαναστατική κίνηση στην Μακεδονία κατά τον μεγάλο ξεσηκωμό του 1821.

Συνεχίζεται ως την ολοκλήρωση του εθνικού πόθου: Την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των άλλων περιοχών του βορείου Ελληνισμού.

Στηρίζεται σε πλούσια σχετική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβάνοντας και στοιχεία της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Σκοπός της, με ευσύνοπτο τρόπο να εξιστορηθούν τα γεγονότα, στα οποία αναφερόμαστε, και να γίνουν ευρύτερα γνωστά.

Ο βόρειος Ελληνισμός των χρόνων εκείνων είχε δυναμική και αγωνιστική παρουσία, που συνέβαλε στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Παντού γεύσεις του… Κιλκίς

Τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το έργο της Βουλής συνάντησε ο αντιπρόεδρος της και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς προσφέροντας τους μάλιστα […]