Η επανεύρεση και επανενθρόνιση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Γουμένισσης
Εορτάζεται την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020
Την προσεχή Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 η Γουμένισσα και η Παιονία γιορτάζουν την 45η επέτειο από την επανεύρεση και επανενθρόνιση της Εικόνας της Παναγίας, η οποία είναι θησαυρισμένη στην ομώνυμη Ιερά Μονή της κωμόπολης.
Πρόκειται για γεγονός που συντελέστηκε τον Μάρτιο του 1975. Τότε, ασεβείς παραβίασαν τον ναό, έκλεψαν την μεγάλων διαστάσεων Εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου και αφού το έκρυψαν, προσπάθησαν να το φυγαδεύσουν εκτός συνόρων με σκοπό την πώλησή του προς ίδιο όφελος.
Τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν, γιατί “έτσι το ήθελε η Παναγία”. Πριν από την υλοποίηση των σχεδίων τους έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών που είχαν επιδοθεί στην προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης των δραστών. Σε λίγες ημέρες η επιχείρηση στεφανώθηκε με επιτυχία προς ανακούφιση όλων. Εντοπίστηκαν η Εικόνα και οι δράστες του ανόσιου εγχειρήματος.
Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως, τότε Πολυανής και Κιλκισίου της οποίας προΐστατο η Μητροπολίτης κυρός Αμβρόσιος, οργανώθηκε τελετή επανεθρόνισης της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Γουμενίσσης στην από αιώνων θέση Της, μέσα στον ναό Της, θέση από την οποία φύλαγε και προστάτευε, όπως και τώρα φυλάττει και προστατεύει, την κωμόπολη και της επαρχία της.
Γίνεται λόγος για επανεύρεση, διότι η πρώτη παρουσία Της, κατά την παλιά τοπική παράδοση, ήταν πριν από αιώνες στη σημερινή θέση του ναού και της κωμόπολης της Γουμένισσας. Στη χάρη Της ανεγέρθηκε ναός. Γύρω του συγκροτήθηκε οικισμός που έμελλε με την πάροδο των χρόνων και μάλιστα της μακραίωνης σκλαβιάς να εξελιχθεί σε θρησκευτικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο.
Να γίνει έδρα εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων – αγιορείτικα εκκλησιαστικά μετόχια, του Παναγίου Τάφου – αλλά και ιδρυμάτων γραμμάτων και τεχνών κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της Ορθόδοξης πίστης και της ελληνικής ιδέας.
Στην τελετή του Μαρτίου γίνεται λόγος για επανεθρόνιση της ιερής Εικόνας της Παναγίας μας.
Διότι, από τα προαναφερθέντα συνάγεται το συμπέρασμα, πως η πρώτη ενθρόνισή Της ήταν εκείνη που ακολούθησε την πρώτη Της εύρεση με όλα τα επακόλουθα.
Τις ημέρες αυτές, τις κρύες λόγω εποχής, ζεσταίνονται οι ψυχές των πιστών και αγάλλονται, διότι η Κυρία Θεοτόκος, όπως παλιά, έτσι και μετά το 1975, παρέμεινε στη μικρή αυτή εσχατιά της Πατρίδας μας ως στοργική μητέρα.
Ας Της αποδώσουμε λοιπόν οι σύγχρονοι κάτοικοι τις ευχαριστίες μας και να την παρακαλέσουμε να μεσιτεύσει στον Υιό Της και Θεό μας για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου, για υγεία, πρόοδο και κάθε καλό.
Στη Γουμένισσα καθημερινά λειτουργεί ο ναός Της, τρεις φορές όμως τον χρόνο πανηγυρίζει ξέχωρα με λιτανεία της Εικόνας Της. Στις αρχές Μαρτίου με την καθιερωμένη από το 1975 εορτή. Την Τρίτη του Πάσχα, τη Διακινήσιμη εβδομάδα, όταν όλα έχουν περιλουστεί από το φως της Αναστάσεως του Κυρίου.
Γιορτή με βαθιές ρίζες στην εκκλησιαστική παράδοση και ζωή. Και τρίτη, κατά το τριήμερο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που τιμούμε την Κοίμηση και την μετάστασή της στους ουρανούς.