Αρθρογραφία

Εντυπωσιακή έκθεση φορητών εικόνων στο Πολύκαστρο

Γράφει ο Χρήστος Π. Ίντος

Στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου από 15 έως και 20 Απριλίου 2022 και υπό την αιγίδα του Δήμου Παιονίας λειτούργησε έκθεση φορητών εικόνων – αγιογραφιών της Adela Alexe με τίτλο “Από τα Πάθη στην Ανάσταση”. Ήταν σειρά εντυπωσιακών έργων εμπνευσμένα από τα Πάθη του Κυρίου μέχρι και την Ανάσταση αλλά και άλλων μικρότερου μεγέθους εικόνων από τον βίο και τα μαρτύρια Αγίων της Εκκλησίας μας. Όλα τα έργα ξεχώριζαν για την απαλότητα των χρωμάτων και την προσωπική σφραγίδα της δημιουργού έχοντας υπόβαθρο την μεγάλη παράδοση της Ορθόδοξης εικονογραφίας και των τεχνοτροπιών που στο πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκαν γύρω από αυτήν. Καθήλωναν τον επισκέπτη με τις ανάλαφρες πινελιές, δίδοντας αίσθηση ανύψωσης από τα γήινα προς τα ουράνια.

Η ίδια σημειώνει, πως χρησιμοποιεί την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας και βασικά της υλικά είναι το φυσικό ξύλο, το κοντραπλακέ, το χαρτί και ο καμβάς. “…. Δοκιμάζει περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, την αρχαιοελληνική τετραχρωμία που χρησιμοποιεί το κόκκινο, την ώχρα, το λευκό και το μαύρο. Από την ανάμειξη τους αποκτάει κανείς απαλές αποχρώσεις και τόνους του παστέλ που προσφέρουν στις εικόνες αρμονία και ζωντάνια. Αυτά διευκολύνουν τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ του εικονιζόμενου και του πιστού, κάτι που συνδράμει στην λειτουργικότητα της εικόνας”.

Η εικονογράφος – αγιογράφος είναι πρεσβυτέρα, κάτοικος Πολυκάστρου με καταγωγή από τη Ρουμανία και εργάζεται στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Βουκουρεστίου (2001) και κάτοχος σχετικού μεταπτυχιακού διπλώματος (2002). Παρακολούθησε μαθήματα στην Ελλάδα κοντά στον ζωγράφο – αγιογράφο, καθηγητή Γεώργιο Κόρδη. Την βοήθησε να προσεγγίσει δημιουργικά την αγιογραφία. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και απόφοιτος του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της. Εικόνες της υπάρχουν σε ναούς του Βουκουρεστίου, της Αγγλίας, της Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, της Κερκίνης και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πολύκαστρο πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών. Συμμετείχε χορωδία της Μητροπόλεως που απέδωσε βυζαντινά μέλη επίκαιρα των ημερών. Την παρουσίαση έκανε ο Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, α΄ γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Δήμο η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γαρυφαλλιά Καρβουνίαρη.

Η αγιογράφος μιλώντας για το έργο της μεταξύ των άλλων είπε: “….. Το ταξίδι στον εικονογραφικό κύκλο των Παθών ξεκίνησε για εμένα ακριβώς προ δύο ετών, όταν ταυτόχρονα ξεκίνησε και για όλους μας το δυσάρεστο «ταξίδι» στην πανδημία. Ήταν το Πάσχα του 2020 όταν ολοκλήρωσα τις πρώτες δύο μου εικόνες, αυτή της Αποκαθήλωσης κι αυτή του Επιταφίου. Σε αυτές τις δύο μου εικόνες πειραματίστηκα και χρησιμοποίησα τη μικτή τεχνική, δηλαδή ζωγράφισα με μελάνες κι αυγοτέμπερα, όμως στη συνέχεια αποφάσισα να συνεχίσω τη σειρά με την παραδοσιακή τεχνική της αυγοτέμπερας, στην οποία και είμαι πιο εξοικειωμένη. Σκοπίμως δεν αφαίρεσα αυτές τις δύο αρχικές μου εικόνες από την έκθεση, καθώς θεώρησα σημαντικό να δείτε και το αρχικό στάδιο της όλης ιδέας μου. Τα έργα της σειράς είναι φτιαγμένα σε χαρτί σχεδίου τριακοσίων γραμμαρίων, με την τεχνική της αυγοτέμπερας, όπως προείπα και χρησιμοποίησα την λεγόμενη τετραχρωμία, δηλαδή ζωγράφισα μόνο με τέσσερα χρώματα, το λευκό, το μαύρο, την ώχρα και το κόκκινο. Εξαιτίας αυτών των δύο τεχνικών έχουμε κι αυτό το αποτέλεσμα, αυτή την απαλή και παστέλ ατμόσφαιρα των εικόνων….”..

Το θέμα της έκθεσης και η περίοδος στην οποία λειτούργησε είχαν την επικαιρότητά τους, το πενθήμερο όμως δεν ήταν αρκετό για να την επισκεφθούν περισσότεροι πολίτες του Πολυκάστρου και ευρύτερα του δήμου Παιονίας. Η μη λειτουργία των σχολείων τις ίδιες ημέρες λόγω διακοπών του Πάσχα δεν επέτρεψαν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών. Η έκθεση με τα ίδια έργα και άλλα, ενδεχομένως και με ένα άλλο τίτλο, θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει εν καιρώ στην έδρα του Δήμου ή και σε άλλες έδρες Δημοτικών ενοτήτων μας.

Για όσους ενδιαφέρονται για τα έργα της Adela Alexe μπορούν να επικοινωνήσουν: τηλ. σταθερό 234302327, τηλ. Κινητό 6985812391, email – [email protected], site – www.adelaalexe.com

Περισσότερα

Η ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Η Δόρα (Δωροθέα) Στράτου (1903-1988) ήταν ηθοποιός, χορογράφος, θιασάρχης και ιδρύτρια συγκροτήματος ελληνικών χορών. Σπούδασε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. […]

ΤΑ «ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ» ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Μνημείο «Αέρηδες» στην Αθήνα. ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός του κόσμου (α΄ μισό του 1ου αιώνα π.Χ.). (πηγή φωτ. Διαδίκτυο) Τα […]

Δείτε ακόμα