Ζητούσε μειώσεις δημοτικών τελών ο Χ.Γκουντενούδης, και ενώ αυτές “ήλθαν” προτείνει… απαλλαγές!

Συνεπής… στην ασυνέπεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφείας στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας
Την μείωση των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων σε όλους τους οικισμούς, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας κατά την δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή του την Τρίτη 30.3.21.
Στο συμβούλιο την σχετική εισήγηση της οικονομικής επιτροπής παρουσίασε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Αθανάσιος Τζούρτζος.
Την εν λόγω εισήγηση καταψήφισαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Τάσος Μπαβέλης.
Η τοποθέτηση του πρώτου προκάλεσε αρνητική εντύπωση, καθώς πρότεινε… την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τελών, όπου αυτά προβλέπονται, εκεί που ήταν αυτός, ο οποίος σε προηγούμενες συνεδριάσεις ζητούσε από την διοίκηση του δήμου να προβεί… σε μειώσεις, ασκώντας και την σχετική αντιπολίτευση, και ενώ γνωρίζει, ως στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους δια νόμου υφιστάμενους περιορισμούς στην εκ μέρους των δήμων αποφάσεις για απαλλαγές από τέλη.
Η εγκριθείσα από το δημοτικό συμβούλιο εισήγηση της οικονομικής επιτροπής προβλέπει όσον αφορά στην μείωση των τελών χρήσης κοινοχρήστων χωρών, τα εξής:
Για τις πόλεις Πολυκάστρου και Γουμένισσας πλατείες και πεζοδρόμια που εφάπτονται στις πλατείες 3 ευρώ/τμ ετησίως, πεζοδρόμια και λοιπές πλατείες 2 ευρώ/τμ ετησίως.
Για την Αξιούπολη 2,5 ευρώ/τμ στην πλατεία, 1,5 ευρώ/τμ πεζοδρόμια.
Για Εύρωπό, Αγ.Πέτρο και Γοργόπη στις πλατείες 2 ευρώ/τμ, πεζοδρόμια 1 ευρώ/τμ ετησίως.
Για τους λοιπούς οικισμούς δεν προβλέπεται καταβολή τέλους.
Για τις πόλοιπες κατηγορίες που ορίζει η υπ’ 110γ/2020 δεν υφίστανται αλλαγές.
Α.Τζούρτζος: «Λαϊκισμός και ευχολόγια «βολεύουν» όσους αναλώνουν την δράση τους… στα λόγια»
Με αφορμή το δημοσίευμα των δύο μελών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή του δήμου σχετικώς με απαλλαγές τελών σε επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών Παιονίας Αθανάσιος Τζούρτζος, προέβη στην ακόλουθη έγγραφη δήλωση:
«Ενημερώνουμε τους δημότες για τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η διοίκηση του δήμου και οι υπηρεσίες του προς το σκοπό αυτό.
Από την Άνοιξη του 2020 έως και σήμερα ο δήμος Παιονίας προχώρησε σε :
• Τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων
Με την από 29-05-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μειώθηκαν σύμφωνα με το νόμο για το 2020 τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων κατά 50%.
Για το 2021 με νέα απόφαση υπήρξε επιπλέον μείωση ώστε η συνολική να φτάσει το 70% για όλους τους οικισμούς άνω των 1000 κατοίκων ( οι οικισμοί κάτω των 1000 κατοίκων δεν επιβαρύνονται με τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων).
• Μισθώματα σχολικών κυλικείων. Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 29.12.20 μειώθηκαν κατά 40% τα ενοίκια τα κυλικεία σε σχολικές μονάδες όπως προέβλεπε για το 2020 -2021 η σχετική ΠΝΠ.
• Μίσθωση ΚΑΠΗ. Με την απόφαση της 26-11-2020 του νομικού προσώπου του δήμου απαλλάχθηκαν οι μισθωτές από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος.
• Τροφεία παιδικών σταθμών. Με την από 11.5.21 απόφαση του νομικού προσώπου του δήμου έχουν απαλλαγεί από την καταβολή τροφείων οι πληττόμενοι επιχειρηματίες των οποίων η
δραστηριότητα έχει τεθεί αναστολή γι όσο χρονικό διάστημα αυτή διαρκεί.
Σχετικά με το τέλος (0,5%) επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, το οποίο προβλέπεται από νόμο της κεντρικής διοίκησης και υπολογίζεται επί του τζίρου είναι προφανές ότι οι πληττόμενοι με μηδενικό ή μειωμένο τζίρο ελαφρύνονται εξ αυτού χωρίς περαιτέρω ενέργεια.
Παράλληλα με όσα προαναφέρθηκαν ο δήμος Παιονίας εξέδωσε ανακοινώσεις σε όλα τα μέτρα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες ειδοποιούσε ποιές ρυθμίσεις είναι σε ισχύ σύμφωνα με τον ν. 4764/2020 για οφειλές που δημιουργήθηκαν από 15.2.20 έως σήμερα, λόγω της πανδημίας.
Σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους, την 30.3.21 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή των υπόχρεων. Οι αιτήσεις θα γίνουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ την οποία μόλις γνωστοποιηθεί θα γίνει γνωστή και στους ενδιαφερομένους.
Ο δήμος Παιονίας έμπρακτα στέκεται δίπλα στους δημότες και τους πληττόμενους επαγγελματίες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος διότι οι παρεμβάσεις που γίνονται πρέπει να είναι εκτός από επιθυμητές και νόμιμες.
Τα ευχολόγια και ο λαϊκισμός εξυπηρετούν όσους εξαντλούν την δράση τους στα λόγια. Η διοίκηση γίνεται με σχέδιο, με ουσιαστικές διεκδικήσεις και σύμφωνα με τον νόμο προς όφελος του δημότη».