Πολιτική

Χρήστος Γκουντενούδης: «Για την αποκατάσταση της αλήθειας με την μεταφορά της ΕΤΕ Πολυκάστρου»

Μετά την προφορική ενημέρωση που είχαμε από τον περιφερειακό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Τ.Ε., ότι το κατάστημα του Πολυκάστρου θα μεταφερθεί στην Αξιούπολη, λόγω ιδιοκτησίας του εκεί καταστήματος, οφείλω να καταθέσω τις ενέργειες που έχω κάνει ως δήμαρχος για να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα τόσο της Αξιούπολης όσο και του Πολυκάστρου.

Το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Αξιούπολης, με απόφαση του μας κατέθεσε την ανησυχία του για το κλείσιμο του εκεί καταστήματος της Ε.Τ.Ε.

Στις 7/3/2019 με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3394/7-3-2019 επιστολή μου προς το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ανέφερα τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι, κύριε πρόεδρε, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε,

Ο δήμος Παιονίας είναι ένας ακριτικός δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας που συνορεύει βόρεια με τα Σκόπια και είναι η μεγαλύτερη οδική είσοδος από και προς τα Βαλκάνια, γεγονός που εκ των πραγμάτων παράγει οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Ο δήμος Παιονίας προέκυψε από την συνένωση τεσσάρων (4) πρώην καποδιστριακών δήμων (Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας και Ευρωπού) και την κοινότητα Λιβαδίων. Πρωτεύουσα του δήμου είναι το Πολύκαστρο και ιστορική πρωτεύουσα η Γουμένισσα.

Έχοντας υπόψη διάφορα δημοσιεύματα Κυριακάτικων εφημερίδων περί μείωσης των υποκαταστημάτων των Τραπεζών, ως ακριτικός δήμος εκφράζουμε την ανησυχία μας, με την σκέψη ότι τα πρώτα υποκαταστήματα που μπορεί να κλείσουν είναι τα περιφερειακά λόγω μη ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Αξιούπολη, έχουμε γίνει κοινωνοί πληροφοριών ότι επίκειται διακοπή λειτουργίας του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ένα τέτοιο σενάριο θα θέλαμε ως τοπική κοινωνία να μην υλοποιηθεί, με τη λογική ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ασκεί μονάχα οικονομικού ενδιαφέροντος λειτουργίες αλλά και κοινωνικού, καθώς με τη δράση του δύναται να κρατήσει ζωντανές τις ακριτικές περιοχές και όχι μόνο.

Το κατάστημα της Αξιούπολης βρίσκεται εδώ και πενήντα χρόνια σε ιδιόκτητο ακίνητο της ΕΤΕ, ήτοι δεν επιβαρύνεται η τράπεζα με το κόστος του ενοικίου και συν τοις άλλοις εξυπηρετεί χρηματοπιστωτικά και συναλλακτικά την ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Αξιουπόλεως.

Συνεπώς πιθανή διακοπή της λειτουργίας του θα προξενήσει μείζον πρόβλημα στους συναλλασσόμενους, τους καταθέτες και τους δανειολήπτες της τράπεζας στην περιοχή.

Κατανοούμε ότι η τράπεζα λειτουργεί με κριτήρια κόστους-οφέλους και πως η δεδομένη οικονομική συγκυρία είναι δυσμενής και για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμούμε πως θα δημιουργηθεί έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην περιοχή μας.

Προτείνουμε την συνέχιση της λειτουργίας και των δύο καταστημάτων της ΕΤΕ, του Πολυκάστρου και της Αξιούπολης, λαμβάνοντας υπόψη πέρα από τα χρηματοοικονομικά κριτήρια και την εταιρική και κοινωνική σας ευθύνη και ευαισθησία ως του μεγαλύτερου και ιστορικότερου πιστωτικού ιδρύματος που συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας καθ’ όλη τη σύγχρονη εποχή από ιδρύσεως ελληνικού κράτους».

Στην προεκλογική περίοδο δέχθηκα μομφές ότι «κλείνω» το κατάστημα της Αξιούπολης με σκοπό να αναπτύξω περαιτέρω την πόλη του Πολυκάστρου και να έχω και ίδιον όφελος. Τα γεγονότα για μια ακόμη φορά διαψεύδουν τους καλοθελητές που προσπαθούσαν και προσπαθούν να με θίξουν προσωπικά, αλλά μάταια καθώς θα διαψευσθούν για ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Μόλις πληροφορήθηκα για την μεταφορά του καταστήματος της Ε.Τ.Ε. στην Αξιούπολη στις 31.5.19 το βράδυ, την επομένη έκλεισα ραντεβού με τον περιφερειακό διευθυντή της Ε.Τ.Ε. κ. Χρήστο Πανταζή στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος και μου διαβεβαίωσε ότι εκτελεί απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Τ.Ε. και «ούτε ο πρωθυπουργός μπορεί να την αλλάξει».

Έτσι ακριβώς έχουν τα γεγονότα προς αποκατάσταση της αλήθειας απέναντι στους δημότες της Παιονίας και δη του Πολυκάστρου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]