Πολιτική

Χ.Γκουντενούδης: «Εδώ και τώρα κλείσιμο της δομής φιλοξενίας της Νέας Καβάλας»

Με αφορμή την επίσκεψη και τις δηλώσεις του υπουργού μετανάστευσης Παναγιώτη (Νότη) Μηταράκη στον δήμο Παιονίας γιά το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και πρώην δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής επισκέφθηκε τον δήμο Παιονίας για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την μακρά παραμονή λαθραίων μεταναστών και προσφύγων στη δομή της Νέας Καβάλας. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην περιοχή, είχε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τον δήμαρχο Παιονίας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, όσους κλήθηκαν και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας της Νέας Καβάλας.

Από την τοποθέτηση του δημάρχου κ. Σιωνίδη, που έχει δημοσιευθεί και στον Τύπο, είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι αποδέχεται την συνέχιση της λειτουργίας της δομής της Νέας Καβάλας με κάποιες παρεμβάσεις γιά την ασφάλεια των κατοίκων της τοπικής κοινότητας όπως επίσης και των μεταναστών, τα προβλήματα για την εκπαίδευση τους και άλλα παρελκόμενα ζητήματα.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και οι τοποθετήσεις των λοιπών παρευρεθέντων παραγόντων, θέτοντας και αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης γιά την καθαριότητα και τις ζημιές, που προκλήθηκαν από την παραμονή και διακίνηση των διαμενόντων στην δομή.

Η τοποθέτησή μου ήταν ρητή και κατηγορηματική, όπως άλλωστε αντιμετώπιζα το μεγάλο αυτό πρόβλημα και στο παρελθόν: Να κλείσει η δομή της Νέας Καβάλας, διότι ο δήμος μας και οι πολίτες του έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα και έχουν φθάσει στα όρια τους ανησυχώντας για το μέλλον τους και των μέλλον των παιδιών τους.

Η σημερινή διοίκηση τον Σεπτέμβριο του 2019, στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας παρέλαβε από 4.500 άτομα, που ήταν αρχικώς ο πληθυσμός, όταν είχε δημιουργηθεί το κέντρο, περίπου από 500 άτομα και με δεδηλωμένο στόχο της δικής μας διοίκησης, το πλήρες κλείσιμο αυτού του καταυλισμού. Κάτι που είχε εκφραστεί και με πλείστες όσες δεσμεύσεις κορυφαίων υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ξαφνικά, όμως ,στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2019, ανακοίνωσε η νυν κυβέρνηση ότι έρχονται περίπου 1.300 άτομα επί πλέον στον καταυλισμό για τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αντίδραση από την σημερινή διοίκηση του δήμου. Ως αποτέλεσμα, το camp της Νέας Καβάλας συνεχίζει να υφίσταται με αυξανόμενο αριθμό ατόμων με αποκορύφωμα να δημοσιευτεί ΦΕΚ στις 24/03/2020 θεσμοθετώντας πλέον ως επίσημη δομή φιλοξενίας (μία από τις 28 σε όλη τη χώρα), τον καταυλισμό της Νέας Καβάλας, χωρίς βεβαίως να υπάρξει ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από πλευράς δημοτικής αρχής, έστω μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο δήμος Παιονίας έχει πληγεί με ασύμμετρο τρόπο και συνεχίζει να πλήττεται από τις συνεχείς ροές προς το σημείο εξόδου την Ειδομένη, με αποτέλεσμα την υπερσυσσώρευση πληθυσμού, με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο με επισκέψεις, ευχολόγια και υποσχέσεις αλλά με το «εδώ και τώρα κλείσιμο της δομής.

Αυτή ήταν η θέση μας εξαρχής και αυτήν την θέση θα υποστηρίζουμε μέχρι να κλείσε騻.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]