Πολιτική

Την χρηματοδότηση του δήμου Παιονίας ζητά η ΠΕΔ/ΚΜ γιά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

Στο δημαρχείο Παιονίας στο Πολύκαστρο πραγματοποίησε εχθές την τακτική συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ).

Μία κίνηση με ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της και δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης Λάζαρος Κυρίζογλου, αλλά και ουσιαστικό ταυτοχρόνως καθώς ένα από τα ζητήματα, που συζητήθηκαν κατά την διάρκειά του, ήταν και το μεταναστευτικό.

Και τούτο διότι, ως γνωστόν, δεσπόζουσα θέση επ’ αυτού κατέχει ο δήμος Παιονίας, δεδομένου, ότι μέσω της επικράτειάς του και συγκεκριμένα του μεθοριακού σταθμού της Ειδομένης εξέρχεται από την χώρα μας το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που εισρέουν σε αυτήν από όλα τα σημεία των ανατολικών κυρίως θαλάσσιων συνόρων με προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα περισσότερα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής τον κ. Κυζίρογλου και την συνοδεία του δημάρχου Παιονίας Χρήστου Γκουντενούδη πραγματοποίησαν επίσκεψη στον καταυλισμό της Ειδομένης, στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από πλευράς του δημάρχου Παιονίας γιά τις εγκαταστάσεις και την εν γένει λειτουργία του, αλλά και γιά τα περιθώρια βελτίωσής του, όπως γιά παράδειγμα την επικείμενη εγκατάσταση κινητής ιατρικής μονάδας του ΚΕΛΠΝΟ.

Εγκαταστάσεις και λειτουργία, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν καμμία σχέση με το πρόσφατο παρελθόν όπως παρατήρησε ο κ. Κυζίρογλου, αλλά και πολλά άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναγνωρίζοντας και εξαίροντας μεταξύ άλλων την συνδρομή του δήμου Παιονίας, των ΜΚΟ, την εθελοντών ιδιωτών, αλλά και κυβερνητικών φορέων κυρίως από την περίοδο διοίκησης της υπηρεσιακής κυβέρνησης και εντεύθεν προς την κατεύθυνση αυτή.

Δυστυχώς κατέστη γιά ακόμη μία φορά σαφές το γεγονός της ανυπαρξίας από πλευράς της Πολιτείας οικονομικής ενίσχυσης του δήμου Παιονίας γιά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, τώρα και στο μέλλον ενδεχομένως, εξ αιτίας της ιδιότυπης κατάστασης ύπαρξης καταυλισμού και ροής προσφύγων από μία περιοχή στην οποία βάση της σχετικής νομοθεσίας δεν θα έπρεπε να ευρίσκονται.

Τον προβληματισμό του γιά το γεγονός αυτό, όπως και τα παράπονά του προς το προεδρείο της ΚΕΔΕ γιά την μέχρι τώρα στάση της εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο κ. Γκουντενούδης τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στο θέμα χρηματοδότησης του δήμου Παιονίας, όπως ομοφώνως αναγνώρισε και το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ/ΚΜ.

Κάτι τέτοιο, όπως επεσήμανε θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο του να αντιμετωπίσει αποτελεσματικώς και χωρίς τα προβλήματα, όπως αυτά που προκύπτουν με την καταγραφόμενη ανταγωνιστική διάθεση μεταξύ των διαφόρων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται με θετικό έργο στην περιοχή, τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετέπειτα προϊόντος του Χειμώνα, αλλά και στην συνέχεια, καθώς το μεταναστευτικό, ως πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο πρόβλημα, θα συνεχισθεί επί μακρόν.

Στην συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος του Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης που στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε κατά την προσφιλή του μέθοδο στα θέματα αντιμετώπισης της καθημερινότητας των πολιτών από πλευράς των ΟΤΑ κυρίως των περιφερειακών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την περίπτωση νομιμοποίησης των κοιμητηρίων, όπου γιά τον δήμο του Κιλκίς των 116 οικισμών και των 128 κοιμητηρίων θα απαιτούνταν, με βάση τις σχετικές προτάσεις μελετητών, 1.651.000 ευρώ δεδομένου ότι σχετική άδεια διαθέτει μόνο το νέο νεκροταφείο του Κιλκίς!

Καθολική υπήρξε η αντίδραση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ/ΚΜ και στο θέμα της επικείμενης ψήφισης του άρθρου 10 που περιλαμβάνεται στο τρίτο «μνημόνιο», που θα συζητηθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή στην Βουλή των Ελλήνων.

Και τούτο διότι εμπεριέχει διατάξεις που θα πλήξουν, όπως επεσήμαναν άπαντες, ουσιαστικώς τα οικονομικά των δήμων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ εφ’ όσον ψηφισθούν, καθώς θα προβλέπουν την εξαίρεση καταβολής ανταποδοτικών τελών γιά φυσικά, νομικά πρόσωπα και οντότητες, που ασκούν ή θα ασκήσουν δραστηριότητες σε περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ στην επικράτεια των δήμων όπως γιά παράδειγμα το αεροδρόμιο των Σπάτων, το καζίνο Χάγιατ στον δήμο Θέρμης (200.000 ευρώ σε ετήσια βάση), εθνικές οδούς, ακτογραμμές κα, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Τέλος κατά πλειοψηφίαν υιοθετήθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης προς την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρά τις «χλιαρές» αντιδράσεις από μέρους του μέλους της «Ριζοσπαστικής αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας» και δημοτικού συμβούλου του δήμου Νεάπολης Συκεών Χρήστου Ζησάκου, γιά το θέμα της Γενοκτονίας εις βάρος των Ποντίων και την στάση του υπουργού παιδείας Νικολάου Φίλη, μέσω του άρθρου του στην εφημερίδα «Αυγή», που αναφέρει τα εξής: « Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την τακτική του συνεδρίαση της 13/10/15 στην έδρα του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, με αφορμή την 06/10/15 επιστολή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και το από 20/08/14 άρθρο του υπουργού Παιδείας κ.Ν Φίλη στην εφημερίδα Αυγή με τίτλο : «Παλαιοκομματσμός και Γενοκτονία».
Αποφασίζει
1. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας έχει αναγνωρισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με το νόμο 2193/1994. Η άρνηση της γενοκτονίας πλέον προβλέπεται και τιμωρείται από το νόμο 4285/2014 (λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος). Ο νυν υπουργός Παιδείας όμως, με το ανώτερο άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «τα περί Γενοκτονίας ήταν μία απόφαση εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας και όχι δεσμούς σημασίας». Δηλαδή θεωρεί ότι υπήρξε «πολιτική σκοπιμότητα» που οδήγησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994.

2. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας είναι ιστορικό γεγονός των αρχών του προηγούμενου αιώνα και εντάσσεται στη μεθοδευμένη και συστηματική εξόντωση των Χριστιανικών Πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τους Οθωμανούς Νεότουρκους και Κεμαλικούς. Αρμενία, Ασσύριοι και Έλληνες που ζούσαν στις πατρογονικές τους εστίες επί χιλιετίες γενοκτονήθηκαν από τον ίδιο θύτη, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την ίδια χρονική περίοδο, για τον ίδιο λόγο. Τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα ανώτερα είναι αδιαμφισβήτητα.

3. Η ΠΕΔΚΜ τάσσεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και καλεί τον υπουργό Παιδείας κ.Ν Φίλη να μην εμμείνει στις ανιστόρητες και μη νόμιμες απόψεις του τοποθετούμενος δημόσια ή να παραιτηθεί.

Τέλος καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος».

Τις εργασίες της συνεδρίασης χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της τοπικής μητρόπολης αρχιμανδρίτης Δωρόθεος, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Παύλς Τονικίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, που άπαντες στις τοποθετήσεις των εξήραν την πρωτοβουλία σύγκλισης της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ/ΚΜ στην έδρα του δήμου Παιονίας το Πολύκαστρο με αφορμή την συζήτηση γιά το μεταναστευτικό θέμα, αναφερόμενοι ταυτοχρόνως και στην συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα