Κοινωνία

Προσωπικότητες των επιστημών και του πολιτισμού τίμησε ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χορηγίου

Τις καθιερωμένες εκδηλώσεις με την ευκαιρια της πανηγύρεως του εκεί ιερού ναού Προφήτη Ηλία διοργάνωσε ο ποντιακός πολιτιστικός σύλλογος Χορηγίου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16.7.16 και η φετινή πρωτοτυπία τους αφορούσε στην έμφαση στην απονομή ηθικών αμοιβών σε σημαντικές ποντιακής καταγωγής προσωπικότητες των επιστημών και του πολιτισμού, γιά την σπουδαία δράση και προσφορά τους στους τομείς τους.
ΧΩΡΥΓΙ
Την πρώτη ημέρα τιμήθηκε ο Δημήτριος Χρυσουλίδης καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και μηχανικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δισέγγονος του Δημήτρη Χρυσουλίδη, φιλολόγου στο Φροντιστήριο της Τραπεζούντος και εκ των σημαντικοτέρων καθηγητών του, με καταγωγή από την Ιμέρα Αργυρούπολης, από όπου και κατάγονται οι Χρυσουλιδαίοι του Χωρυγίου.
https://vimeo.com/179060149/settings
Η συγκίνηση ήταν έντονη γιά τον κ. Χρυσουλίδη που γνώρισε τους συγγενείς και συγχωριανούς του.

Την απονομή του τιμητικού πλακιδίου έκανε ο εισαγγελέας παρ’ Αρείω Πάγω Αθανάσιος Ακριτίδης από τον ΣΣ Μουριών.

Τιμήθηκε επίσης γιά το συγγραφικό έργο του ο πρώην δάσκαλος και επιθεωρητής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Διαμαντής Λαζαρίδης. Ενα έργο που αφορά στην έρευνα γιά την εκπαίδευση στον Πόντο.
Την απονομή έκανε ο καθηγητής καρδιολογικής και πρόεδρος ΔΙΣΥΠΕ (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων) Γιώργος Παρχαρίδης.
ΧΩΡΥΓΙ
Την δεύτερη ημέρα τιμήθηκαν οι Ελένη Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου και Αννα Θεοφυλάκτου γιά την προσφορά τους στην ιατρική και ως μεταξύ των πρώτων ποντιακής καταγωγής Ελληνίδων ιατρών.

Εκδηλη η συγκίνηση της Ελένης Αγαθονικίδου-Μαγλουσίδου καθώς την τίμησε ο τόπος της.

Σημειωτέον ότι τα αδέλφια του πατέρας της κατοικούν στο Χορύγι, όπου είναι ενταφιασμένος και ο ίδιος.

Η προσέλευση στις εκδηλώσεις υπήρξε αθρόα με πολύ ενθουσιασμό, διασκέδαση και πολύ κέφι, γιά το οποίο «φρόντισε» και τις δύο ημέρες μία πλειάδα εκλεκτών καλλιτεχνών της ποντιακής και λαϊκή μουσικής.

Ο συνδυασμός του πνευματικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου ασφαλώς και συνέβαλε στην ενίσχυση του θεσμού, δικαιώνοντας τις πολύπλευρες προετοιμασίες και προσπάθειες των διοικούντων και των μελών του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Χορηγίου.

Ως προς την αθρόα προσέλευση, «έβαλε το χεράκι» και ο εξαιρετικός καιρός.

Το πρόγραμμα παρουσίασε και τις δύο ημέρες, ο εκπαιδευτικός Νίκος Κωνσταντινιδης, που γιά άλλη μία φορά κέρδισε τις εντυπώσεις με την ευφράδεια και αμεσότητα του λόγου του αλλά και την ευρυμάθειά του, ιδίως ως προς το σκέλος των αναφορών του κατά την παρουσίαση των τιμηθέντων προσώπων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα