Γενικά

Χωρίς σημαντική διασπορά μέχρι τώρα ο κορωνοϊός στον νομό μας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως έχει πολλάκις τονίσει ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, είναι μία απολύτως δυναμική κατάσταση, η οποία αξιολογείται καθημερινά, καθορίζοντας στην συνέχεια την λήψη μέτρων τα οποία κρίνονται ως αναγκαία για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης.

Γι ΄αυτό είναι απαραίτητη, όπως έχουμε τονίσει ούκ ολίγες φορές στο παρελθόν και η αντίστοιχη δική μας προσέγγιση σχετικά με ότι συμβαίνει, καθώς τα μέτρα θα συνεχιστούν στην χώρα μας για αρκετές εβδομάδες σύμφωνα με όσα έχουν εκτιμηθεί και ανακοινωθεί αρμοδίως.

Στην προηγούμενη αναφορά μου τα κρούσματα στην περιφερειακή μας ενότητα ήταν μόλις δύο, με την “ναυαρχίδα” της υγειονομικής μας περίθαλψης, το νοσοκομείο του Κιλκίς χάρις και στα προληπτικά μέτρα που ακολουθήθηκαν, να παραμένει στο απυρόβλητο της πανδημίας προς μεγάλη μας ικανοποίηση.

Δυστυχώς σήμερα τα δεδομένα, όπως άλλωστε αναμένονταν, είναι διαφορετικά. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στα πέντε, ενώ μέσω μιάς εικοσιενιάχρονης Αφγανής μετανάστριας, η οποία γέννησε στην μαιευτική κλινική του νοσοκομείου και η οποία βρέθηκε θετική στον ιό, είχαμε την “είσοδο” του και σε αυτήν.

Με το ενθαρρυντικό της κατάστασης να εστιάζεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε ευρήματα διασποράς του, καθώς οι τέσσερεις αρχικοί έλεγχοι σε νεογνά και οι τρείς σε παιδιάτρους που ήλθαν σε επαφή μαζί της ήταν όλοι τους αρνητικοί, όπως και για τα σαράντα ένα δείγματα τα οποία ακολούθησαν στην συνέχεια.

Στα θετικά σίγουρα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός, ότι και στις πέντε περιπτώσεις οι προσβεβλημένοι με τον Κορωνοϊό συμπολίτες μας δεν χρειάσθηκε να νοσηλευτούν στις μονάδες υγείας του νομού μας μηδέ εξαιρουμένης και της νεαρής Αφγανής που έχει επιστρέψει στην οικεία διαμονής της, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε την εμφάνιση ήπιων συμπτωμάτων.

Σε συνδυασμό βεβαίως με το σπουδαιότερο γεγονός ότι και στις πέντε περιπτώσεις δεν έχει προκύψει διασπορά με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα της ιχνηλάτησης των περιστατικών.

Η μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο του Κιλκίς έχει αναστείλει προς ώρας την λειτουργία της σε σχέση με την περίθαλψη νέων περιστατικών, έγινε πλήρως απολύμανσης της, η οποία σημειωτέον έχει πραγματοποιηθεί και στις υπόλοιπες πτέρυγες.

Την ίδια στιγμή η ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου εδώ και δύο εβδομάδες έχει μετατραπεί σε κλινική αντιμετώπισης λοιμώξεων έχοντας νοσηλεύσει μέχρι σήμερα δεκατρία “ύποπτα” κρούσματα τα οποία στο σύνολο τους εξετάσθηκαν και ήσαν αρνητικά για κορωνοϊό, ενώ και τα αντίστοιχα της κλινικής εξωτερικά ιατρεία έχουν μετατραπεί σε ιατρεία υποδοχής λοιμώξεων.

Η ορθοπεδική κλινική πλέον συστεγάζεται με την χειρουργική συνεχίζοντας την αποστολή της, ενώ όσα από τους ασθενείς ευρίσκονται αρνητικοί στους ελέγχους επιστρέφουν για την συνέχεια της νοσηλείας τους στην παθολογική κλινική.

Όπως συνεχώς επισημαίνουμε και όπως συμφώνησαν εχθές στην Βουλή ο πρωθυπουργός και λοιποί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ο μήνας που διανύουμε θα είναι καθοριστικός για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και απαιτείται η εγρήγορση όλων.

Μένουμε σπίτι, λαμβάνουμε μέτρα ατομικής υγιεινής, δεν μετακινούμεθα ασκόπως για να εξέλθουμε από αυτόν τον εφιάλτη το ταχύτερο δυνατόν, με τις μικρότερες απώλειες σε ανθρώπινες υπάρξεις και σε επίπεδο οικονομίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]