Γενικά

Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος με προσέλευση πολλών κυνηγών

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ξεκίνησε το Σάββατο 20.8.16 η νέα κυνηγετική περίοδος στην Πατρίδα, με τις πρώτες ντουφεκιές να «πέφτουν» στους απανταχού κυνηγότοπους, όπως και αυτός της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς γιά να ολοκληρωθούν με βάση τα προβλεπόμενα από την σχετική ρυθμιστική απόφαση από πλευράς του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού υπευθύνου γιά θέματα περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στις 28.2.2017.

Μια απόφαση που εξεδόθη εμφανώς καθυστερημένα στις 18 Αυγούστου γιά πρώτη φορά στα χρονικά μόλις δύο ημέρες πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου, και η οποία αποδίδεται από μέρους των κυνηγών, όπως του προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς και περιφερειακού εκπροσώπου της κυνηγετικής ομοσπονδίας Κεντρικής Μακεδονίας γιά τους νομούς Κιλκίς και Σερρών Γιάννη Καραϊτη, στο πολιτικό «μπακράουντ» του κ. Τσιρώνη, που προέρχεται από τον χώρο της οικολογίας και δεν «βλέπει» με τόσο ευνοϊκό μάτι τα του κυνηγιού.

Είναι ενδεικτικό, όπως δήλωσε στον «Μαχητή», ότι χρειάσθηκε να ταξιδέψει τρεις φορές στην Αθήνα στο πλαίσιο συζητήσεων με ειδική επιτροπή που συνέστησε ο κ. Τσιρώνης, που και αυτή όμως είχε πλειοψηφική οικολογική σύνθεση.

Πέραν τούτου όμως η νέα ρυθμιστική απόφαση έστω και την τελευταία στιγμή αποτελεί γεγονός εδώ και μια εβδομάδα και πλέον οι περίπου 270.000 κυνηγοί από την χώρα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και περίπου 1.900 Κιλκισιώτες (1.200 του κυνηγετικού συλλόγου Κιλκίς, 480 του αντίστοιχου Γουμένισσας και 280 της Αξιούπολης) κυνηγούν και θα συνεχίσουν να το πράττουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου του επομένου έτους, με βάση όσα αυτή προβλέπει.

Ηδη στον νομό μας που αποτελεί έναν παραδοσιακά πολύ ενδιαφέροντα κυνηγότοπο, σχεδόν γιά όλα τα είδη του κυνηγιού, όπως αυτά του ορτυκιού και τρυγωνιού, που είναι στο προσκήνιο στην έναρξη της κυνηγετεικής περιόδου, η κίνηση στις επιτρεπόμενες γιά κυνήγι περιοχές είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, καθώς πλην των ντόπιων κυνηγών είναι πρωτοφανής και η προσέλευση κυνηγών από πάρα πολλά σημεία της Πατρίδας μας, όπως από την Νότια και Δυτική Ελλάδα.

Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας στους τομείς που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των αναγκών των κυνηγών.
Δυστυχώς αντιστρόφως ανάλογη υπήρξε η κατάσταση σε ό,τι αφορά στον πληθυσμό των θηραμάτων και κυρίως του τρυγωνιού, που προηγείται σε έλευση στα μέρη μας, του ορτυκιού καθώς λόγω της μεταβολής των καιρικών συνθηκών και της σχετική απότομης πτώσης της θερμοκρασίας είχαμε αντίστοιχη μεταβολή και στους πληθυσμούς των τρυγωνιών, που σταδιακώς μειώθηκαν δραματικά μέσα στο πρώτο τριήμερο της νέας κυνηγετικής περιόδου προς μεγάλη απογοήτευση των κυνηγών.

Βεβαίως γιά ακόμη μία φορά είχαμε καταγραφή παραβατικών ενεργειών από μέρους ωρισμένων κυνηγών καθώς συνελήφθησαν από πλευράς της θηροφυλακής του Κιλκίς εννέα εξ αυτών να κυνηγούν σε απογορευμένη περιοχή, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές και τα σχετικά πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Κιλκίς πέραν των δασικών αρχών και της ομοσπονδιακής θηροφυλακής ο κυνηγετικός σύλλογος του Κιλκίς πρωτοπορώντας χρηματοδοτεί και ιδιωτική θηροφυλακή καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Βεβαίως γιά ακόμη μία χρονιά και οι τρεις κυνηγετικοί σύλλογοι του νομού μας έχουν να επιδείξουν πλούσια δράση σε σχέση με την ομαλή διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την τροφοδοσία θηραμάτων σε αυτό, ώστε να συντηρείται και το κυνηγετικό ενδιαφέρον, καθώς σε αυτο δραστηριοποιούνται χιλιάδες Κιλκισιώτες, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός αυτών που τον επισκέπτονται από διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως συνέβη και φέτος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα