Γενικά

Ξεκινά η λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στους Ευζώνους

Την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στις καθέτους της αποφάσισε το υπουργείο υποδομών, με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Πρόκειται για τους σταθμούς Παμβώτιδας, Ιεροπηγής, Ευζώνων και Μέστης, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 14 Δεκεμβρίου. Στο σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρονται τα εξής: «Προκειμένου να δώσει «αριστερό άρωμα» στις νέες χρεώσεις, το υπουργείο αποφάσισε την άμεση απαλλαγή των ανέργων από την καταβολή διοδίων σε όλο τον οδικό άξονα με την επίδειξη κάρτας ανεργίας. Επίσης προέβλεψε την απαλλαγή από οκτώ σταθμούς για όσους κατοίκους των περιοχών πραγματοποιούν τοπικές μετακινήσεις.

Οι τέσσερις σταθμοί έπρεπε, όπως ορίζει η συμφωνία με τους θεσμούς, να είχαν λειτουργήσει στις 31 Αυγούστου. Πρόκειται για τους μετωπικούς σταθμούς Παμβώτιδας (77ο χλμ.), Μέστης (580ό χλμ.), Ιεροπηγής (62ο χλμ. κάθετου άξονα Ιεροπηγής – Κρυσταλλοπηγής) και Ευζώνων (70ό χλμ. κάθετου άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων). Οι χρεώσεις θα είναι ανάλογες της χιλιομετρικής απόστασης στην οποία αντιστοιχούν.

Ενδεικτικώς ο οδηγός ενός Ι.Χ. θα χρεώνεται 1,20 ευρώ στην Παμβώτιδα, 1,80 ευρώ στους Ευζώνους, 1,70 ευρώ στη Μέστη, 2,10 ευρώ στην Ιεροπηγή.
Λόγω της ίδρυσης των νέων σταθμών μειώνεται το ύψος των διοδίων σε άλλους τρεις επειδή περιορίζεται η ζώνη την οποία «χρεώνουν». Πρόκειται για τους σταθμούς Τύριας, Μαλακασίου και Ιάσμου (ενδεικτικά για ένα Ι.Χ. θα χρεώνουν αντί για 2,40 ευρώ σήμερα, 2,10 ευρώ, 2,10 ευρώ και 1,90 ευρώ αντίστοιχα). Ολες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 14 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται, ότι οι σταθμοί Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμωνικού που θα έπρεπε να λειτουργούν από τις 10 Οκτωβρίου δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί.

Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο ανακοίνωσε και μια σειρά απαλλαγών από την καταβολή διοδίων. Πιο συγκεκριμένα, όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ απαλλάσσονται άμεσα από την καταβολή διοδίων σε όλο τον οδικό άξονα (670 χλμ.) και τις καθέτους του. Επίσης θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικός κατάλογος κατοίκων και δικαιούχων απαλλαγής από την καταβολή διοδίων σε οκτώ σταθμούς για διαδημοτικές μετακινήσεις. Αφορά τους νομούς Θεσπρωτίας (για τον σταθμό Τύριας), Καστοριάς – Φλωρίνης (για τον σταθμό Ιεροπηγής), Ξάνθης – Κομοτηνής (για τον σταθμό Ιάσμου), Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης (για τον σταθμό Μέστης), Αλεξανδρούπολης (για τον σταθμό Αρδάνιου) και τους δήμους Μετσόβου (σταθμοί Παμβώτιδας και Μαλακασίου) και Παγγαίου (σταθμός Μουσθένης). Για να απαλλαγεί κάποιος από την καταβολή διοδίων σε κάποιον σταθμό θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής ή ιδιοκτήτης επαγγελματικής εγκατάστασης σε κάθε περιοχή.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]