«Χαστούκι» δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς σε κυβέρνηση και ΥΠΑΝ γιά τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Γενικά /

Ευθείες «βολές» κατά της κυβέρνησης, και ειδικότερα κατά του υπουργείου ανάπτυξης, εξαπέλυσε το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς με αφορμή την εκ μέρους των προώθηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε δημόσια έκταση της περιοχής μεταξύ Χορηγίου και Π.Γυναικόκαστρου.

Το θέμα συμπεριλαμβανόταν σ’ αυτά της ημερήσιας διάταξης της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως της Δευτέρας 12.7.21, και αφορμή γιά την συγκεκριμένη αντίδραση στάθηκε το γεγονός, ότι τόσο γι’ αυτό όσο και γιά άλλα παρεμφερή, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε γιά άλλη μία φορά να λάβει απόφαση απλώς γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Έτσι, ενώ όλες οι πλευρές «συνηγόρησαν» υπέρ των ανανεωσίμων πηγών ενεργείας και «έτειναν ευήκοον ους» στην ενημερωτική παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρίας Προδρόμου Παπαγεωργίου, υπήρξε ομοθυμία και ομοφωνία στην άρνηση να προχωρήσει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Επικεφαλής συνδυασμών και σύμβουλοι επικαλέσθηκαν το πλήγμα, που θα δεχθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της, καθώς οι εκεί συγκεκριμένες δημόσιες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες άλλες ως βοσκήσιμες χορτολιβαδικές και άλλες ως καλλιεργήσιμες, αλλά και το ότι «παρακάμπτεται» γιά άλλη φορά η τοπική διοίκηση, από την οποία έχουν αφαιρεθεί ουσιαστικές αρμοδιότητες, όσον αφορά στην λήψη αποφάσεων επί καιρίων θεμάτων τοπικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται, ότι γιά το ίδιο θέμα είχε διατυπωθεί ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση από την δημοτική επιτροπή ποιότητας ζωής, που έλαβε υπ΄όψιν της τα «όχι» των τοπικών κοινοτήτων Χορηγίου και Π.Γυναικόκαστρου, και το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικώς ενέκρινε, επίσης ομοφώνως, αυτήν την γνωμοδότηση.

«Εκατό θέσεις εργασίας»

Στην ενημερωτική αναφορά του ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι από τα 1.434 στρέμματα, που θα περιφραχθούν, η εταιρία θα αξιοποιήσει γιά την κατασκευή σταθμού και την ανάπτυξη του πάρκου φωτοβολταϊκών τα 500, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον και με πρόβλεψη εκατό θέσεων μόνιμης εργασίας από το ντόπιο εργατικό δυναμικό αλλά και 450 προσωρινής, γιά το διάστημα κατασκευής του σταθμού και τοποθέτησης των εγκαταστάσεων.

«Γιατί στο φτωχό Κιλκίς;»

Ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ», ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ζώτος επιτέθηκε κατά της κατασκευάστριας εταιρίας, τονίζοντας ότι «ήλθε να επενδύσει με λεφτά των τραπεζών και δωρεάν δημόσια γη», ενώ διερωτήθηκε, ότι «αφού είναι μία από τις εννέα ισχυρότερες και πλουσιότερες εταιρίες κατασκευής «πάνελ» φωτοβολταϊκών της Κίνας, δεν μπορεί να αγοράσει χίλια στρέμματα ιδιωτικών εκτάσεων, και ζητεί δωρεάν δημόσιες εκτάσεις στο φτωχό Κιλκίς;»

«Απαράδεκτο»

«Αιχμηρή» και η εκπρόσωπος του «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Ελένη (Λένα) Αναστασιάδου: «Είναι απαράδεκτο, να μην μπορεί μία μικρομεσαία επιχείρηση να προβεί σε μία ελάχιστη επέκταση, καθώς βρίσκει μπροστά της ένα «τείχος» γραφειοκρατίας, και να έρχονται κάποιοι «μεγάλοι» επενδυτές με εχέγγυα και κάθε διευκόλυνση από υπουργεία, περιφέρεια Κ.Μακεδονίας και αλλού. Και εμείς, ως δήμος, τι; Απλώς να… γνωμοδοτούμε, χωρίς κάν να γνωρίζουμε τα ποσοστά γης, που ζητούν επενδυτές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών κλπ.;».

«Γιά ποιόν πρωτογενή τομέα μιλάτε;»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης:

«Ουσιαστικώς έχει «στηθεί» μία «φάμπρικα» δέσμευσης χορτολιβαδικής και καλλιεργήσιμης αγροτικής γης, γιά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών. Οπότε για ποιόν πρωτογενή τομέα μιλάτε, κύριοι της κυβέρνησης, που αναφέρεσθε σ’ αυτόν κάθε φορά που έρχονται εκλογές; Έως τώρα στον τόπο μας επιφυλάσσεται η άνιση μεταχείρισή του ως περιοχής… υποδοχής απορριμμάτων! Ας μη μιλάμε γιά «επενδύσεις», πρόκειται γιά «μπίζνες».

Βεβαίως, αν υπάρχει όφελος γιά τον τόπο και τον λαό του, καλώς να έλθουν επενδυτές. Αν δεν υπάρχει, τότε καμμία παραχώρηση. Και μέχρι στιγμής εμείς δεν ακούσαμε τίποτε γιά αντισταθμιστικό όφελος».

«Σουρρεαλιστική κατάσταση»

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς-Μαζί μπορούμε» Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης, που «κάρφωσε» την εταιρία: «Βιώνουμε μία σουρρεαλιστική κατάσταση, με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής φωτοβολταϊκών της Κίνας, δηλαδή εγκαταστάσεων ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, οι οποίες στην Κίνα χρησιμοποιούν… λιγνίτη!

Αν η ενδιαφερόμενη εταιρία είναι «Κολοσσός», θα μπορούσε να αγοράσει μόνη της μία οποιαδήποτε άλλη έκταση, στο πλαίσιο του νόμου προσφοράς-ζήτησης και γενικώς της ελεύθερης αγοράς, όπως κάνουν άλλες εταιρίες, και δεν θα επέλεγε τον «εύκολο δρόμο» της δημόσιας έκτασης».

«Εγγυητικη επιταγή»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Αναγνώστης (Νότης) Μοσχοτόγλου:

«Αφού η εταιρία προορίζει γιά αξιοποίηση μόνο τα πεντακόσια στρέμματα και ομιλεί περί εκατό θέσεων μόνιμης εργασίας, μπορεί να καταθέσει στον δήμο εγγυητική επιταγή αρκετά μεγάλου χρηματικού ποσού;

Ας μην ξεχνάμε, ότι πέρα από το κόστος της δέσμευσης της έκτασης που θα έχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, θα προκύψουν και προβλήματα στο μικροκλίμα της, με επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

«Να ορθώσουμε ανάστημα»

«Καταιγιστικό πυρ» εξαπέλυσε και ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Αλέκος Σημαιοφορίδης:

«Υπεύθυνη γιά το θέμα, που ανέκυψε, είναι η κεντρική διοίκηση, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο νομός μας ήταν ανέκαθεν αγροτικός και κτηνοτροφικός, και φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να τον αλλάξουν χωρίς ενημέρωση των πολιτών του και των τοπικών οργάνων τους.

Ουδείς αρνείται τις ανανεώσιμες «πηγές» ενέργειας, όμως εδώ τίθεται θέμα κυβερνώντων, που αποφασίζουν γιά ο,τιδήποτε, παρακάμπτοντας τους ανθρώπους του τόπου. Οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στο θέμα των δημοσίων εκτάσεων. Εμείς πρέπει να ορθώσουμε, όσο μπορούμε, το ανάστημά μας τώρα, πριν τα βρούμε όλα μπροστά μας».

«Δεν είναι τυχαίο»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Ανέστης Πογέλης, προέβη στην ακόλουθη παρατήρηση: «Το έργο αφορά σε σταθμό 19,9 μεγαβάτ. Προφανώς δεν είναι τυχαίο, διότι από 20 μεγαβάτ και επάνω ο δήμος δικαιούται ανταποδοτικού οφέλους».

«Μεγάλο όχι»

Ο «κύκλος» των ομιλητών έκλεισε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παύλο Θωμαΐδη, που μίλησε ως απλός δημοτικός σύμβουλος: «Ο εκπρόσωπος της εταιρίας προέβαλε μετά παρρησίας τις θέσεις της, εμείς, όμως, οφείλουμε πρωτίστως να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας. Δεν μπορεί ο νομός μας, από κατ’ εξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός, να μετατραπεί σε απέραντο πάρκο φωτοβολταϊκών.

Γι’ αυτό θα πούμε ένα «μεγάλο όχι» σε κάθε τέτοια επένδυση, κι ας έχει η απόφασή μας απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα».

Ακολούθησε σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας, η οποία απεστάλη από τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη προς την πολιτική ηγεσία του συναρμοδίου υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα