Πολιτισμός

«Ένα ιλιγγιώδες χάσμα χωρίζει τον ελληνικό πολιτισμό και τρόπο ζωής από τον ευρωπαϊκό»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17.2.16 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του εντευκτηρίου της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς η παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά με τίτλο «Η Ευρώπη γεννήθηκε από το σχίσμα» (Εκδόσεις «Ίκαρος»). Το βιβλίο παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου που κατέκλυσε την αίθουσα.

Με σαφήνεια και αμεσότητα ο εξέχων Έλληνας φιλόσοφος και θεολόγος παρουσίασε έναν τρόπο προσέγγισης των σχέσεων Ευρώπης και Ελληνισμού διαφορετικό από εκείνον που έχει επικρατήσει. Στηριζόμενος σε μελέτες αναγνωρισμένων Ευρωπαίων ιστορικών, ο συγγραφέας κατέδειξε ότι σε αντίθεση με ό,τι ευρέως πιστεύεται, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, ατομοκεντρικός και χρησιμοθηρικός από τη γέννησή του δημιουργήθηκε όχι ως συνέχεια αλλά στον αντίποδα του κοινωνικοκεντρικού ελληνικού πολιτισμού.

Ο ελληνικός τρόπος ζωής με επίκεντρο την πόλη και το δημοκρατικό πολίτευμα στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια και στην συνέχεια την ευχαριστιακή εκκλησιαστική ζωή και την κοινότητα, είναι ασύμβατος με την δυτική κοινωνική οργάνωση που βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ ατόμων και όχι στη σχέση μεταξύ προσώπων. Η μη κατανόηση αυτού του «ιλιγγιώδους χάσματος» μεταξύ των δύο πολιτισμών συνέβαλε στην άκριτη και με ξιπασιά μίμηση του δυτικού τρόπου από μέρους των Ελλήνων του εθνικού κράτους που ιδρύθηκε μετά την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι απελευθερωμένοι Έλληνες ενώ δεν κατάφεραν να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει από τον ελληνικό τρόπο ζωής μετά από αιώνες δουλείας, απέτυχαν εξ ίσου να αφομοιώσουν ή έστω να μιμηθούν την οργάνωση του βίου των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε μια εποχή που ο ατομοκεντρισμός, η χρησιμοθηρία, η σύμβαση αντί της σχέσης και το δικαίωμα αντί του κοινωνείν λογίζονται ως πρόοδος , ανάπτυξη και υψηλό επίπεδο πολιτισμού, ο ελληνικός τρόπος μοιάζει ακατανόητος και ουτοπικός ακόμη και στη γη που κάποτε τον γέννησε, έστω κι αν η ανθρωπότητα δεν μπορεί παρά κάποτε να τον χρειαστεί και πάλι.

Τον συγγραφέα προλόγισε ο δάσκαλος Χρήστος Ιωαννίδης. Οι Κιλκισιώτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μεταξύ τους και αρκετοί μαθητές λυκείου, παρακολούθησαν με προσήλωση τον διακεκριμένο προσκεκλημένο του εργαστηρίου ελληνικής παιδείας της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς και συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε. Ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και το κοινό είχε την ευκαιρία να εκφράσει την εκτίμηση και την αγάπη του προς το πρόσωπό του. «Η επιθυμία των Κιλκισιωτών να ακούσουν και γνωρίσουν από κοντά τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά φανερώνει πόση ανάγκη υπάρχει στην εποχή μας για ένα λόγο που φωτίζει ως αντίδοτο στις κραυγές των πολλών και προβεβλημένων που γεννούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα

Η Μαρία Λάτσαρη νέο μέλος στην κριτική επιτροπή του 30ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού “ΚΟΥΡΟΣ ΕΥΡΩΠΟΥ” της ΤΕΧΝΗΣ

Να σας συστήσουμε  το νέο μέλος της επιτροπής του 30ου  Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού της Τέχνης «Κούρος Ευρωπού», τη Μαρία Λάτσαρη. […]

Η χορωδία του Πολυπέτρου συμμετείχε στην «1η Φθινοπωρινή Χορωδιακή Συνάντηση» στη Γουμένισσα

Η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου συμμετείχε στην «1η Φθινοπωρινή Χορωδιακή Συνάντηση» στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου […]

Δείτε ακόμα