Γενικά

Χαμηλά τα ποσοστά των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή στο νοσοκομείο Κιλκίς και Γουμένισσας

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε ποσοστά που πολύ δύσκολα θα επηρεάσουν την λειτουργία των δομών υγείας εξελίχθηκε η υπόθεση που αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα, που ως γνωστόν από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Ιδιαιτέρως για την “ναυαρχίδα” του υγειονομικού “στόλου” στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, το νοσοκομείο της πόλης, όπου από τους 560 συνολικώς εργαζομένους σε αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στην στάση να παραμείνουν ανεμβολίαστοι και ως εκ τούτου να περιέλθουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας λιγότεροι από σαράντα εργαζόμενοι ήτοι ένα ποσοστό της τάξεως του 8%.

Μία μείωση η οποία σύμφωνα με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά έναν φορέα τέτοιου επιπέδου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες για λόγους που δεν συνδέονται με το γεγονός της αναστολής, αλλά έχει να κάνει με την εσωτερική του λειτουργία.

Αντιθέτως τα δεδομένα είναι διαφορετικά για το κέντρο υγείας – νοσοκομείο της Γουμένισσας όπου τα εν λόγω ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά του νοσοκομείου του Κιλκίς, καθώς κυμαίνονται στο 10% των εργαζομένων και συγκεκριμένα οι 18 από τους συνολικώς 140 περίπου εργαζομένους σε αυτό.

Κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν θα δημιουργηθούν προβλήματα σε συγκεκριμένους τομείς για την επίλυση των οποίων και εδώ θα αναζητηθεί σε εσωτερικό πεδίο, τουλάχιστονγια το πρώτο διάστημα έως ότου τεθούν σε ισχύ οι αναπληρώσεις εργαζομένων μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, καθώς η σχετική πλατφόρμα άνοιξε σήμερα και θα παραμείνει ανοικτή για λίγες ημέρες και δεν θα αφορά μόνον τους γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο (η αναστολή εργασίας) μόνιμο, αλλά για ένα μέτρο που θα αίρεται κατά περίπτωση, με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος που βγει σε αναστολή αποφασίσει το επόμενο διάστημα να κάνει το εμβόλιο, 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό θα μπορέσει να επανέλθει στην εργασία του.

Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να καταγραφεί προϊόντος του χρόνου περαιτέρω μείωση του αριθμού των ανεμβολιασμένων, ενώ να μην λησμονούμε ότι έχει δοθεί δεκαπενθήμερη παράταση δυνατότητας εμβολιασμού στις ψυχιατρικές κλινικές.

Ενωρίτερα σήμερα το πρωί ομάδα από όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι στο νοσοκομείο του Κιλκίς διαδήλωσε κατά του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού λίγο προτού τους επιδοθούν τα σχετικά έγγραφα αναστολής, ενώ οι συνάδελφοί τους στην Γουμένισσα οι οποίοι από νωρίς το πρωϊ έλαβαν το έγγραφο αναστολής και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

Η πρόεδρος του σωματείου Στέλλα Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «Μαύρη σελίδα για το ΕΣΥ. Πρώτη φορά αναστολή εργασίας σε επαγγελματικά ενεργό προσωπικό λόγω μη συμμόρφωσης στον εξαναγκασμό. Ναι στον εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα