Βρετανική πρόκληση στην Δοϊράνη με το όνομα της Μακεδονίας σε επιγραφή
Προκλητική αμφισβήτηση της ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής του νομού Κιλκίς κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο περιέχεται σε μία από τις επιγραφές ενημερωτικού περιεχομένου γιά εκείνη την περίοδο, οι οποίες τοποθετήθηκαν προσφάτως στο βρετανικό Ηρώον της Δοϊράνης, εις μνήμην των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την εκεί μάχη της 5ης/18ης Σεπτεμβρίου 1918 αλλά και σε όλες τις μάχες στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο 1916-1918.
Ειδικότερα, στην συγκεκριμένη επιγραφή αναφέρεται, ότι τα διάφορα αμυντικά έργα και γενικότερα έργα στρατιωτικής υποδομής στην περιοχή κατά την διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου κατασκευάσθηκαν με την συνδρομή εργατών διαφόρων εθνικοτήτων από συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων …των Μακεδόνων!
Η αναφορά αυτή δεν θα προκαλούσε καμμία αίσθηση έως το 1945 δεδομένου ότι έως τότε ήταν και γιά την βρετανική πολιτική και διπλωματία αυτονόητη η παραπομπή σε Έλληνες και ελληνικό έδαφος, όταν αναφέρονταν σε Μακεδόνες, εννοώντας τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής της Ελλάδας.
Όμως, από την στιγμή που από το 1945 έως σήμερα, και ειδικότερα την τελευταία εικοσιπενταετία μετά την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υφίσταται το γνωστό θέμα με το κρατικό κατασκεύασμα των παραχαρακτών και πλαστογράφων της ελληνικής Ιστορίας με τις ταυτόχρονες αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της χώρας μας, είναι λογικό τέτοιου είδους αναφορές να παραπέμπουν σε πολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια» έστω και σε επίπεδο απλών υποψιών ή υπονοιών, από εκείνα που δονούν τις «χορδές» της ευαισθησίας του Ελληνισμού.
Και αυτές τις «χορδές» δόνησε η θέα της συγκεκριμένης πινακίδας από τον επικεφαλής του στρατιωτικού αγήματος της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος» λίγο πριν την ετήσια στρατιωτικού χαρακτήρα επετειακή τελετή στον προαναφερθέντα χώρο, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Βρετανική Κοινοπολιτεία.
Ο εν λόγω αξιωματικός ενημέρωσε αμέσως τον παριστάμενο ανώτερό του, και γιά το θέμα ενημερώθηκαν διά της ιεραρχικής οδού η ταξιαρχία και εν συνεχεία το Β Σώμα Στρατού, στο οποίο αυτή υπάγεται, και από το οποίο διετάχθη το άγημα και η παρούσα αντιπροσωπεία της ταξιαρχίας να αποχωρήσουν πάραυτα από τον χώρο της τελετής.
Φαίνεται, ότι η ακαριαία αυτή αντίδραση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ, προκάλεσε αναστάτωση στην βρετανική διπλωματική αποστολή, που αναζήτησε αμέσως τρόπους επανόρθωσης.
Τον ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε ο διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Κοιμητηρίων Νταίηβιντ Σίμμονς, ο οποίος δήλωσε άγνοια γιά την επίμαχη αναφορά, πριν τοποθετηθούν η συγκεκριμένη αλλά και οι υπόλοιπες πινακίδες, ζήτησε συγγνώμη γιά το «ατυχές», όπως το χαρακτήρισε, περιστατικό και δεσμεύθηκε να προβεί σε άμεσες ενέργειες γιά αλλαγή της διατύπωσης στην συγκεκριμένη παράγραφο.
Φυσικά, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δεν είναι παρά εκτελεστικό όργανο αποφάσεων ή υποδείξεων που λαμβάνονται ή γίνονται από υψηλότερα ιστάμενα κλιμάκια, έτσι που να μην υφίσταται θέμα αμφισβήτησης της ειλικρίνειας των δηλώσεών του.
Το θέμα είναι τι πρόκειται να πράξει η αρμόδια υπηρεσία της χώρας του, μετά την δική του εισήγηση, αλλά και τι αντιτείνει η επίσημη βρετανική πλευρά στην δηλωτική αποφασιστικότητας στάση της ελληνικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Εννοείται δε, ότι ανάλογη αποφασιστικότητα, συνοδευόμενη από τους επιβαλλόμενους προσεκτικούς χειρισμούς, οφείλει να επιδείξει και η ελληνική διπλωματία, εν γνώσει του ότι ενίοτε και από τέτοια «δευτερεύοντα» (κατά μερικούς …«ασήμαντα») θέματα, προκύπτουν διεθνείς καταστάσεις κάθε άλλο παρά «ανώδυνες».
Κατά μείζονα λόγο την παρούσα δυσμενέστατη συγκυρία με …την ρευστότητα των πάντων στον ευρύτερο περίγυρο, στον οποίο είναι δυνητικώς πιθανή οποιαδήποτε «ανάφλεξη» σε οποιοδήποτε «σημείο».
Και, σε τελευταία ανάλυση, δεν θα πρέπει να πλανάται σε ωρισμένα κέντρα του εξωτερικού ούτε μπορούν εσαεί ανενόχλητα να «παίζουν παιχνίδια» στις «πλάτες» τούτου του τόπου και του λαού του.