«Βραχνάς» γιά τους γεωργοκτηνοτρόφους η εφαρμογή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Μπορεί οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις να μην προσέλαβαν την έκταση και ένταση παλαιότερων ετών, με την σύσταση δυναμικών και μεγάλων «μπλόκων», όπως αυτά που είδαμε να αναπτύσσονται στο παρελθόν στους Ευζώνους και στην είσοδο-έξοδο του Κιλκίς από και προς Θεσσαλονίκη, όμως, αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν υπήρξαν ενέργειες και δράσεις από πλευράς των αγροτών του Κιλκίς, δηλωτικές της αντίδρασής τους στις κυβερνητικές επιλογές γιά τον κόσμο του πρωτογενή τομέα.
Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη συνάντηση στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας παραγωγών, εκπροσώπων από πάρα πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη στον Τρίλοφο της Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή σε αυτήν δύο Κιλκισιωτών με πλούσια τα τελευταία δύο κυρίως χρόνια συνδικαλιστική δράση, τους Δημήτρη Βαφειάδη και Θεόδωρο Καρυπίδη, αντιπρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Κιλκίς και πρόεδρο του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας αντιστοίχως.
Από την συνάντηση προέκυψε μία δεκαεπταμελής επιτροπή αγώνα, μέλος της οποίας ορίσθηκε και ο κ. Βαφειάδης με σκοπό να επιδιώξει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και στην συνέχεια συναντήσεις με αρμόδιους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα αποφασίσθηκε να συσταθεί μία γραμματεία γιά την καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη της επιτροπής, ενώς στις προθέσεις τους είναι να συγκροτηθεί όπως δήλωσαν αμφότεροι στον «Μαχητή», ένα πιό ευέλικτο και ολιγομελές εκτελεστικό όργανο αποτελούμενο απο πέντε-έξι μέλη ώστε να λειτουργεί ευκολότερα και αμεσότερα γιά λογαριασμό των παραγωγών και της πολυμελέστερης επιτροπής αγώνα.
Στην πολύωρη συνάντηση, πέραν της διευθετήσεως των οργανικών θεμάτων και του ορισμού επιτροπής αγώνα, συζητήθηκαν και θέματα, που αφορούν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και κυρίως το πρόβλημα με την εφαρμογή του ΑΤΑΚ στις φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ και των χαμηλών τιμών το πρόβειο γάλα που έχει «κατρακυλήσει» μέχρι και τα 0,69 ευρώ το κιλό.
Με τους παραγωγούς να αποφασίζουν την υποβολή αιτήματος αναστολής της εν λόγω αποφάσεως μέχρι την λήξη της σημερινής ΚΑΠ και την εφαρμογή απο το 2020 και εντεύθεν με την νέα ΚΑΠ καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής του απο πλευράς των παραγωγών εξ αιτίας της αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών των ενοικιαζομένων χωραφιών να δώσουν τα έγγραφα που απαιτούνται γιά την εφαρμογή του ΑΤΑΚ.
Είτε διότι αποτελούν δώρα είτε διότι προέρχονται από κληρονομιά που δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή είτε γιά διαφορετικούς λόγους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην δηλωθούν εκτάσεις και να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ από την απώλεια δικαιωμάτων επιδοτήσεων.
Νωρίτερα της συνάντησης του Τριλόφου είχαμε και την έκδοση ανακοίνωσης από πλευράς της επιτροπής αγώνα του Κιλκίς και του εκπροσώπου της κ. Βαφειάδη η οποία επί της ουσίας ανακεφαλαιώνει όλα όσα διαδραματίσθηκαν από μέρους της και των παραγωγών την τελευταία περίοδο στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έλαβαν χώρα στην περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται και η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«…Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με το συντονιστικό όργανο της Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις φετινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες. (όχι αποκλεισμοί δρόμων, τελωνείων κλ). Αλλά με ένα συλλαλητήριο στην AGROTICA στις 1-2-18 με την συμβολική κάθοδο Τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη για να κάνουμε τα εγκαίνια της Έκθεσης εμείς.- Όπως και έγινε…..
Επίσης να συναντηθούμε με την αντιπολίτευση (σε επίπεδο Αρχηγών) και με την Κυβέρνηση σε διυπουργική συνάντηση για να συζητήσουμε την ασφυκτικά δύσκολη θέση που έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει επιτέλους η παραγωγική ανασυγκρότηση και συγχρόνως να πάρει ανάσες ο πιο παραγωγικός κλάδος αυτής της χώρας.
Επίσης αποφασίσαμε να προκαλέσουμε συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων για τον πρωτογενή τομέα με παρόντες – ακροατές αντιπροσώπους από την εθνική επιτροπή αγώνα αγροτών.
Επειδή, όμως, διαμαρτυρία έστω και συμβολικά δεν κάνεις χωρίς τη σημαία σου που για εμάς είναι τα τρακτέρ μας…..
αποφασίσαμε να οργανώσουμε σημεία συνάντησης και ανταλλαγής με την συμβολική παρουσία μερικών τρακτέρ.
Οι αγρότες του Κιλκίς καλέστηκαν με πρωτοβουλία του Α.Σ Κιλκίς στα γραφεία μας 21ης Ιουνίου 48 δύο φορές πρίν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες για να τους δούμε και να τους ακούσουμε.
Η πρώτη ήταν στις 19-1-18 στις 7 απογευματινή και συμμετέσχαν 70 γεωργοκτηνοτρόφοι της περιοχής και η επαναληπτική μια εβδομάδα αργότερα στις 25-1-18 στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα όπου ήρθαν και πάλι και καταγράφηκαν ενας προς έναν.
Ολοι μαζί αποφασίσαμε να ορίσουμε σημείο συνάντησης το συγκεκριμένο στην είσοδο της πόλης από Θεσσαλονίκη και να μεταφέρουμε συμβολικά μερικά τρακτέρ ….. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν και μας συμπαραστάθηκαν στον σύντομο αλλά δίκαιο αγώνα μας!
Και δηλώνουμε ότι η φωνή μας θα ακούγεται πάντα…. Δε σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!».