«Βραχνάς» γιά το ΕΚΑΒ Κιλκίς η δραματική ελλιπής στελέχωση του
Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όπως και η συμπεριφορά των κατοίκων, η εύρυθμη λειτουργία φορέων σαν το ΕΚΑΒ είναι πολλές φορές κρίσιμη γιά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την διαμόρφωση υψηλού βιοτικού επιπέδου, όπως αρμόζει σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσεως.
Η επιχειρησιακή δυνατότητά του, ο κρίσιμος χρόνος ανταπόκρισης σε διάφορα περιστατικά, η πληρότητα ή μη σε υλικοτεχνική υποδομή, το ευρύτερο περιβάλλον υγείας, είναι σίγουρα τομείς, που καθορίζουν την αποτελεσματικότητά του. Όμως, ο κρισιμότερος παράγοντάς του ίσως εξακολουθεί να παραμένει το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί στο κέντρο.
Κάτι που σημαίνει, ότι έχει βαρύνουσα σημασία εάν το προσωπικό που το στελεχώνει είναι επαρκές σε σχέση με τα περιστατικά, τα οποία καλείται να καλύψει και βεβαίως, πώς αυτό το δυναμικό ανταποκρίνεται στην επαγγελματική αποστολή του, που εκ των πραγμάτων είναι υψηλής ευαισθησίας, καθώς πολλές φορές μπορεί να αποβεί καθοριστική ακομη και την επίβιωση ενός πολίτη.
Στον νομό μας η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί σήμερα εν τοις πράγμασι με 32 στελέχη (27 στον σταθμό του Κιλκίς και πέντε στον αντίστοιχο της Γουμένισσας), τέσσερα με πέντε εκ των οποίων συγκροτούν το τηλεφωνικό κέντρο του 166 όλο το 24ωρο, που τα υπόλοιπα είναι πληρώματα των ασθενοφόρων, που σε πάνω 24ωρη βάση και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, και επιτελούν περίπου έξι διακομιδές πάνω σε ημερήσια βάση δηλαδή 150 περίπου τον μήνα, καλύπτοντας 500 χιλιόμετρ ανά ημέρα.
Αριθμοί, που δεν μπορούν να προσφέρουν σε έναν απλό παρατηρητή την δυνατότητα να αξιολογήσει την προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως επίσης το εάν αυτά είναι αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων του νομού μας, καθώς υπάρχουν τόσες πολλές παράμετροι, που είναι πρακτικώς αδύνατον να αξιολογηθούν.
Αλλωστε οι ανάγκες διακομιδής ποικίλουν από περίοδο σε περίοδο ενώ υπάρχουν και απρόσμενα δεδομένα, που μεταβάλλουν δραματικώς τις επίμαχες ανάγκες, όπως γιά παράδειγμα συμβαίνει ετούτη την περίοδο με την κάλυψη των αναγκών που αφορούν στους εισερχόμενους τουρίστες και κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και την υπολειτουργία της μαιευτικής κλινικής στο νοσοκομείο του Κιλκίς συν την κατά κανόνα μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου τις νυκτερινές ώρες.
Η πρώτη παράμετρος, αυτή που αφορά στους Σύρους πρόσφυγες, είναι η κρισιμότερη όλων εφέτος το Καλοκαίρι, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο προϊστάμενος του τμήματος ΕΚΑΒ Κιλκίς Γεώργιος Ζαχείλας, καθώς αφορά σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων, ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένων και ασθενικών από κακουχίες, αλλά και ξυλοδαρμούς στην περιοχή των Σκοπίων, και εκ τούτου αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό των διακομιδών.
Κάτι που δεν αναμένεται να συνεχισθεί με τις κλινικές του νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς τρέχουν εξελίξεις αναπλήρωσης ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο διοικητής του Θεμιστοκλής Ανδρακίδης.
Το τμήμα του ΕΚΑΒ Κιλκίς διαθέτει έναν ιδιαιτέρως αξιόπιστο στόλο πέντε ασθενοφόρων νέας τεχνολογίας πλήρως εξοπλισμένων γιά την ορθή εκτέλεση της αποστολής των, που εκτελούν 24ωρες βάρδιες ως εξής:
Τρία αυτοκίνητα την πρωινή βάρδια, πλην σαββατοκύριακου, όπου επιχειρούν δύο, όπως συμβαίνει και στην απογευματινή πλην Δευτέρας και Τρίτης, ενώ στην νυκτερινή βάρδια είναι διαθέσιμα δύο ασθενοφόρα όλη την εβδομάδα.
Το ουσιαστικότερο πρόβλημα του τμήματος είναι η έλλειψη προσωπικού, καθώς λόγω της αντίστοιχης ελλείψεως ιατρικού προσωπικού, που όταν συνοδεύει περιστατικό θεωρείτο μέλος του πληρώματος, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου υγείας Πολυκάστρου, όπου η προτεινόμενη μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου λόγω των ειδικών συνθηκών με τους πρόσφυγες, και του μεγέθους του ως και διασυνοριακού, δεν έχει ευοδωθεί έως σήμερα και καλύπτεται σε ένα βαθμό από τις απογευματινές παρουσίες ωρισμένες ημέρες της εβδομάδας.
Μία αδυναμία, που κατέστη περισσότερο αναγνωρίσιμη όταν πριν από μερικές εβδομάδες χρειάσθηκε να γίνει διακομιδή εκτάκτου περιστατικού από την Γοργόπη με ασθενοφόρο που χρειάσθηκε να προσέλθει από το Κιλκίς, προκαλώντας την μήνι της τοπικής κοινωνίας λόγω των συνθηκών του τραυματισμού σχετικώς νέου μοτοσυκλετιστή, καθώς το ασθενοφόρο της Γουμένισσας κάλυπτε άλλο περιστατικό.
Δυστυχώς, το μέτρο της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων δεν ευνοήσε το τμήμα του Κιλκίς καθώς από τις τέσσερες προτεινόμενες θέσεις, που προβλέπονταν, καλύφθηκε μόνον η μία, και αυτή γιά ελάχιστο χρονικό διάστημα, καθώς ο εν λόγω υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε ουσιαστικώς αμέσως.
Βεβαίως, πέραν των ζητημάτων που αφορούν στην στελέχωση του τμήματος, που ως «ζωντανός» οργανισμός επηρεάζεται από περιπτώσεις πρόσκαιρης προσφοράς υπηρεσιών, τρεις την συγκεκριμένη περίοδο, υπάρχει και ακόμη ένας αποφασιστικός παράγοντας, που επιβαρύνει την αποστολή του ΕΚΑΒ και έχει να κάνει με την κατάχρηση του όρου «επείγον περιστατικό» που κατά κόρον παρατηρείται από πλευράς των συμπολιτών μας, είτε πρόκειται ως συμπεριφορά φορέων υγείας, είτε κυρίως από μέρους των πολιτών, που εμπλέκονται σε περιστατικά.
Το αντίβαρο σε όλα αυτά είναι το υψηλό φρόνημα όσων υπηρετούν το τμήμα του ΕΚΑΒ Κιλκίς που σε ένα βαθμό φροντίζει μέσα από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του να αμβλύνει τις αδυναμίες του συστήματος.