Πολιτική

Στα λασπόνερα της Ειδομένης “βούλιαξε” ο προσφυγικός καταυλισμός

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόριας Νούλαντ, στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη.

Η κ. Νούλαντ έφτασε στον καταυλισμό των προσφύγων λίγο μετά τις 10:30 και ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σε άθλιες συνθήκες συνεχίζουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη 13.000 με 14.000 πρόσφυγες ενώ τα σύνορα είναι ερμητικά κλειστά για τρίτη μέρα.

Οι πρόσφυγες ζουν κυριολεκτικά μέσα σε έναν λασπότοπο ενώ κατά εκατοντάδες έρχονται στον καταυλισμό και άλλοι με τα πόδια. Νέες σκηνές στήνονται δίπλα σε λίμνες νερού ενώ ο καταυλισμός έχει επεκταθεί κατά μήκος τους σιδηροδρομικού σταθμού ακόμη και σε εγκαταλελειμμένα κτίρια γύρω από αυτόν.

Έκκληση για αντίσκηνα, υπνόσακους και αδιάβροχα στην Ειδομένη, γίνεται από τις οργανώσεις των εθελοντών και από αλληλέγγυους.

Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο τραγική λόγω της καταρρακτώδους βροχής που κάνει την ψυχική και σωματική κούραση των προσφύγων ακόμη μεγαλύτερη.

Παντού βλέπει κανείς μικρά παιδιά άρρωστα με πυρετό και λοιμώξεις του αναπνευστικού ενώ σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δύο περιστατικά ασθενών που χρειάζονταν αιμοκάθαρση αλλά και ηλικιωμένοι με χρόνιες παθήσεις.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, εβδομήντα παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες, ενώ από αύριο τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Την Ειδομένη επισκέφτηκε χθές κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια μαζί με τον διοικητή του ΕΚΕΠΙ όπου διαπιστώθηκαν οι ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη.

Από προχθες το βράδυ στον καταυλισμό λειτουργεί και κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στελεχωμένη με γιατρούς.

Σήμερα από τον καταυλισμό αναχώρησε ένα λεωφορείο με πρόσφυγες από το Ιράκ οι οποίοι απελπίστηκαν στις συνθήκες αυτές να περιμένουν επί 14 μέρες και αποφάσισαν να κατευθυνθούν για Αθήνα.

Ακόμα και μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το CNN ασχολήθηκαν με το δράμα των εγκλωβισμένων ανθρώπων στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η μεταφορά τους με το λεωφορείο θα κοστίσει 25 ευρώ κατά άτομο.

Κάποιοι άλλοι πρόσφυγες ξεκίνησαν μέσα στην απόγνωση να φεύγουν από τον καταυλισμό με τα πόδια μέσα στην βροχή.

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Με τους πολίτες και όχι με τους πολιτικούς στην πορεία διαμαρτυρίας για τον δρόμο καρμανιόλα του Κιλκίς»

Στην πορεία διαμαρτυρίας πολιτών για τον φονικό οδικό άξονα στο Κιλκίς, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1.10.23, συμμετείχε ο ανεξάρτητος […]

Δείτε ακόμα