Πολιτική

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τα προβλήματα του ΤΕΙ Κιλκίς στη Βουλή

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν στην Βουλή αναφορά με την οποία κοινοποιύν την επιστολή του συλλόγου φοιτητών ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του τμήματος σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης Κιλκίς με την οποία ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα τους.

Η επιστολή, την οποία υπογράφει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος με επικεφαλής την πρόεδρ Βασιλική Γεωργίου, έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Είμαστε ο σύλλογος φοιτητών Κεντρικής Μακεδονίας από το τμήμα σχεδιασμού και τεχνολογίας ένδυσης. Αντιπροσωπεύουμε το ΤΕΙ Κιλκίς. Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να αναδείξουμε κάποια από τα προβλήματα του ΤΕΙ, τα οποία όμως εκτιμάμε ότι σας είναι γνωστά. Ο σύλλογος φοιτητών είναι η φωνή των φοιτητών που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, βλέποντας το ενάμισυ εκατομμύριο νέων ανέργων, είναι η φωνή των φοιτητών που φωνάζουν φτάνει πια με τα τεράστια έξοδα για τις σπουδές.

Είναι η φωνή των γονιών μας που πληρώνουν ένα σωρό λεφτά κάθε μήνα για ενοίκια (αφού το ΤΕΙ μας είναι από τα λίγα που δεν έχει καθόλου εστίες), είναι η φωνή των φοιτητών που προσπαθούν καθημερινά από το 1ο έτος να σπουδάσουν, αυτών που ταυτόχρονα δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Είναι η φωνή των φοιτητών που παρατάνε τις σπουδές τους, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους, είναι η φωνή όλων αυτών που μένουν για μήνες απλήρωτοι στην πρακτική άσκηση.

Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε την ώρα που οι οικογένειες μας ξεζουμίζονται από την δυσβάσταχτη κρατική φορολογία.
Για τις σπουδές και τα όνειρά μας δεν δεχόμαστε ούτε εμείς μονομερείς ενέργειες απέναντι στη ζωή, το μέλλον και τη μόρφωση που μας αξίζει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά:
-Κτίριο. Ενώ το ΤΕΙ μας έχει δικό του κτήριο φιλοξενείται στο κτίριο του ΟΑΕΔ και κάθε χρόνο η μεταφορά μας στο καινούριο κτήριο γίνεται όλο και περισσότερο άπιαστο όνειρο. Το κτίριο του ΟΑΕΔ είναι μικρό και έτσι πάρα πολλά εργαστηριακά μηχανήματα που ήδη υπάρχουν, έχουν μεταφερθεί στο καινούργιο κτήριο αφήνοντας μας χωρίς εργαστηριακό εξοπλισμό.

-Εστίες: Η πόλη του Κιλκίς είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχει εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που έρχονται για σπουδές αναγκαστικά νοικιάζουν. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι πάρα πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω της οικονομική τους κατάστασης. Η ανεργία και η κακοπληρωσιά που υπάρχει μέσα στις οικογένειές τους δεν τους επιτρέπει να σπουδάσουν. Ακόμα και αν πάρουν το στεγαστικό επίδομα (χιλιάρικο), εάν πληρούν τα αμέτρητα κριτήρια αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τα έξοδα του σπιτιού και για τα αναλώσιμα υλικά της σχολής.

– Κυλικείο: Είναι ένα θέμα που όσο αστείο και ανούσιο φαίνεται δεν γίνεται να το προσπεράσουμε έτσι. Αυτό συνδέεται με το θέμα του κτήριου. Ενώ είχαμε κυλικείο, όταν τελείωσε η σύμβαση του ιδιοκτήτη, για τον επόμενο που ήθελε να το διαχειριστεί, αναδείχτηκε ο χώρος ακατάλληλος για να ξαναγίνει κυλικείο.

-Θέρμανση: Πέρυσι δεν είχαμε θέρμανση έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αναγκάστηκαν φοιτητές και καθηγητές να έρχονται με αερόθερμα από τα σπίτια τους. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να εξασφαλιστεί πετρέλαιο για να ζεσταθούμε για μικρό χρονικό διάστημα του χειμώνα, και αυτό βέβαια γιατί πιέσαμε με κατάληψη.
-Υλικά: Κάθε χρόνο, ο κάθε καινούργιος φοιτητής δίνει από την τσέπη του τουλάχιστον εκατό ευρώ και καθώς μεγαλώνει το εξάμηνο αυξάνονται και τα έξοδα.

-ΚΤΕΛ: Οι διαδρομές που κάνουν οι φοιτητές οι οποίοι μένουν Θεσσαλονίκη, αλλά και φοιτητές που μένουν εδώ οι οποίοι αναγκαστικά κατεβαίνουν Θεσσαλονίκη για υλικά και υφάσματα που χρειάζονται, είναι τόσες πολλές που τα έξοδα για αυτές μπορεί να αγγίξουν έως και τα έξοδα ενός σπιτιού.

-Καθηγητές: Αυτήν την στιγμή το ΤΕΙ μας λειτουργεί με τρείς μόνιμους καθηγητές και δέκα έκτακτους, καθώς και τρείς διοικητικούς υπαλλήλους. Όπως γνωρίζετε, δεν έχουν γίνει ακόμα οι ανανεώσεις των συμβάσεων των εκτάκτων καθηγητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αυριανό μέλλον της σχολής να είναι αβέβαιο.
Εμείς διεκδικούμε:

-Άμεση μεταφορά της σχολής στο καινούργιο κτίριο του ΤΕΙ που ήδη υπάρχει και φθείρεται από τον χρόνο αχρησιμοποίητο. Έχουμε κουραστεί απο γραφειοκρατικές δικαιολογίες!

-Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους, εφ’ όσον δεν υπάρχουν ή έστω μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου ή/και δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία όπως σε άλλες πόλεις!

-Άμεση εξασφάλιση επαναλειτουργίας του κυλικείου στο ΤΕΙ, με ανάλογο φοιτητικό τιμολόγιο!

-Θέρμανση για όλο τον Χειμώνα!

-Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!

-Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών. —-Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος! Και να υπογραφούν οι συμβάσεις των έκτακτων καθηγητών αμέσως.

-Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας. Με αξιοπρεπή μισθό, ελάχιστο 751ευρώ, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

-Να ψηφιστεί αμέσως η μεταφορά του κτιρίου από την Βουλή και να μην μπουν άλλα εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών.

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]