Αγροτικά

Βοσκήσιμες και οι εκτάσεις που έχουν ξυλώδη βλάστηση

Στην παραδοχή ότι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές αλλά και εκείνες με ξυλώδη βλάστηση, βασίζεται το σχέδιο του Βαγγέλη Αποστόλου για διεύρυνση των βοσκοτόπων της χώρας, για να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι επιδοτήσεις, αίτημα που έθεσε και στον αρμόδιο επίτροπο Φιλ Χόγκαν.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Αποστόλου δήλωσε: «Το σχέδιο μας βασίζεται σ’ έναν κανονισμό, ο οποίος ήδη είχε μπει στην διαδικασία να αποδεχθεί ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που είναι βοσκήσιμες δεν είναι μόνο οι χορτολιβαδικές αλλά είναι και αυτές που έχουν μια ξυλώδη βλάστηση και αυτό βεβαίως αποτελεί και το μεγάλο προνόμιο που έχει η χώρα μας όσον αφορά στην ποιοτική υπόσταση των κτηνοτροφικών προϊόντων. Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες εκτάσεις. Με βάση, λοιπόν, αυτή την παραδοχή έχουμε μπει σε μια διαδικασία σύνταξης διαχειριστικών σχεδίων, κατ’ αρχάς προσωρινών και οριστικών τα επόμενα χρόνια, όπου ουσιαστικά αυτό που αποτελεί πραγματικότητα, δηλαδή τα 51 εκατομμύρια στρέμματα της χώρας μας, που είναι βοσκήσιμες εκτάσεις, να μπορέσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις να αποδείξουμε ότι είναι και επιλέξιμες, για να καλύψουμε όλες αυτές τις ανάγκες».
Όπως είπε εν συνεχεία: «Πρόκειται για μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχαμε μια συνάντηση πρόσφατα με τον επίτροπο τον κ. Χόγκαν και πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια ζητήσαμε και κάποια ανοχή, όσον αφορά στον χρόνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε έτοιμοι και ότι από την φετινή χρονιά δεν θα έχουμε πρόβλημα τουλάχιστον στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και των εξισωτικών αποζημιώσεων».
Και ο κ. Αποστόλου κατέληξε: «Το μεγάλο για στοίχημα του υπουργείου είναι, εάν αυτά τα διαχειριστικά σχέδια αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα, για να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο χώρος, και είναι αυτό της κάλυψης των αναγκών του χώρου σε ζωοτροφές».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]