Κοινωνία

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Συμπλήρωσε οκτώ χρόνια ζωής

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» – Μονάδα Ευκαρπία», το οποίο υλοποιείται από την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση Κιλκίς (ΚΔΕΚ), λειτουργεί από τον Μάιο 2006 και φέτος συμπληρώνει οκτώ χρόνια λειτουργίας. Το προσωπικό του προγράμματος συγκροτούν μία κοινωνική λειτουργός, μία νοσηλεύτρια και δύο οικογενειακοί βοηθοί. Το εν λόγω πρόγραμμα καλύπτει γεωγραφικώς είκοσι χωριά της δημοτικής ενότητας Κρουσίων (Κρουσσών) και την δεδομένη περίοδο εξυπηρετεί 118 ωφελουμένους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας και σε άτομα με αναπηρία λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική κατάσταση, την οικογενειακή κατάσταση και την κατάσταση υγείας και δίνοντας προτεραιότητα στους οικονομικά αδύναμους, στα μοναχικά άτομα και στα άτομα μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενα.
Αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα υγείας, να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή τους διαβίωση και να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των ωφελούμενων. Το προσωπικό του προγράμματος πραγματοποιεί καθημερινά κατ΄ οίκον επισκέψεις στα σπίτια των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία παρέχοντας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής, νοσηλευτικής και οικογενειακής φροντίδας.
Στηριζόμενοι στην εξατομικευμένη προσέγγιση στο είδος των υπηρεσιών που παρέχει, το προσωπικό είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ωφελούμενου. Ειδικότερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανά ειδικότητα είναι: Κοινωνική λειτουργός – Κοινωνική φροντίδα: Κοινωνική έρευνα για τον εντοπισμό των αναγκών του ωφελούμενου, Ατομική και οικογενειακή κοινωνική στήριξη, Ενημέρωση για επιδοματική πολιτική, συνεργασία, διαμεσολάβηση και συνοδεία σε υπηρεσίες (δημόσιες υπηρεσίες, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υγειονομικές επιτροπές, υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία), παραπομπή και διασύνδεση ωφελούμενων σε κατάλληλες υπηρεσίες. Νοσηλεύτρια – νοσηλευτική φροντίδα: Λήψη ζωτικών σημείων (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση σακχάρου-χοληστερίνης-τριγλυκεριδίων, αιμοληψία, ενεσοθεραπεία), περιποίηση τραυμάτων, πρόληψη και περιποίηση κατακλίσεων, καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως, συνταγογράφηση, προμήθεια και παράδοση φαρμάκων, διασφάλιση ατομικής υγιεινής (προετοιμασία ασφάλειας μπάνιου, τοπικό πλύσιμο, λούσιμο), συμβουλευτική σε θέματα αγωγής υγείας (λήψη φαρμάκων, διατροφή, ιατρική παρακολούθηση), συνεργασία, διαμεσολάβηση και συνοδεία σε υπηρεσίες (υπηρεσίες υγείας, αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία). Οικογενειακοί βοηθοί – οικογενειακή φροντίδα: Διατήρηση της υγιεινής και καθαριότητας της οικίας του ωφελούμενου, ατομική – προσωπική φροντίδα ωφελούμενου (μαγείρεμα φαγητού, τάισμα, βοήθεια στη μετακίνηση, φροντίδα εμφάνισης), διασφάλιση ατομικής υγιεινής (προετοιμασία ασφάλειας μπάνιου, λούσιμο, τοπικό πλύσιμο), εξυπηρετήσεις (αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, διεκπεραίωση υποθέσεων προς ΔΕΚΟ, τράπεζες, κλπ.), παροχή συντροφιάς και στήριξης, συνταγογράφηση, αγορά και παράδοση φαρμάκων.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι πλέον από τα πιο σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχει γίνει θεσμός λόγω της απηχήσεως που έχει στην τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα, στη σημερινή εποχή η ανάγκη για στήριξη των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια προϋποθέτει μία συλλογική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας.
Ειδικότερα, σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ορεινές και απομακρυσμένες, όπως είναι η περιοχή των Κρουσίων, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε αυτές βιώνουν έντονα την μοναξιά και την απομόνωση. Για εμάς, για το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» – Μονάδα: Ευκαρπία», «η δουλειά μας είναι μέρος της ζωής μας και οι ηλικιωμένοι είναι κομμάτι της ψυχής μας».
«Μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας τα κορίτσια του «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουμε γίνει τα κορίτσια τους, οι κόρες τους, τα παιδιά τους, και ίσως η πιο σημαντική προσφορά μας είναι η συντροφιά, το χαμόγελο, η καλημέρα μας», τονίζουν τα στελέχη του προγράμματος Ανδριάνα Κουτσοκώστα (κοινωνική λειτουργός), Μάρθα Αθανασιάδου (νοσηλεύτρια), Αννα Κουτρή (οικογενειακή βοηθός) και Ανατολή Νεπιενλίδου (οικογενειακή βοηθός), στις οποίες και είναι αφιερωμένο το ακόλουθο εκφραστικό ποίημα της ωφελούμενης του προγράμματος Παρασκευής Ανδρεάδου από το Κάτω Θεοδωράκι:

Έρχονται τα κορίτσια μου, βοήθεια στο σπίτι
η Μάρθα, η Ανατολή, η Άννα κι Ανδριάνα
γλυκά κορίτσια σαν κι αυτά
δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Κάθε δεκαπενθήμερο έρχονται
τα όμορφα κορίτσια,
βοήθεια στο σπίτι μου
με νάζια και καπρίτσια.

Μας στηρίζουν ψυχολογικά
με το χαμόγελό τους,
κι εγώ τις αγαπώ πολύ
και θέλω το καλό τους.

Να ΄ναι καλά τα κορίτσια μου
βοήθεια στο σπίτι,
έρχονται με χαμόγελο
και φεύγει λίγο η λύπη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα