Βιβλιοθήκη-«κόσμημα» απέκτησε το δημοτικό σχολείο ΣΣ Μουριών
Βιβλιοθήκη, που θα λειτουργεί και ως δημοτική καθώς θα είναι στην διάθεση όλης της τοπικής κοινωνίας, αποκτά το δημοτικό σχολείο ΣΣ Μουριών, χάρη σε σχετική πρωτοβουλία του συνδέσμου «Δημοσιογράφοι σε Δράση» («Journalist Acting»), την οποία υποστηρίζει το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης.
Η λειτουργία της βιβλιοθήκης εγκαινιάσθηκε την περασμένη Κυριακή 1.3.15, παρουσία πλήθους μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων και κατοίκων της περιοχής καθώς και εκπροσώπων των αρχών.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς, ο αρμόδιος γιά θέματα παιδείας-εκπαίδευσης αντιδήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τσαντάκης, η σχολική σύμβουλος Ιωάννα Αρβανίτη, ο διευθυντής του σχολείου Γεώργιος Μωυσίδης, η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα και η υπεύθυνη υπηρεσιών πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Μαριάνθη Πάσχου, που κατάγεται από τον ΣΣ Μουριών.
Όλοι τους υπογράμμισαν την σημασία και τον ρόλο της λειτουργίας πνευματικών «κυψελών» σαν την συγκεκριμένη βιβλιοθήκη και εξήραν την συμβολή των εμπνευστών της πρωτοβουλίας στην δημιουργία της στον συγκεκριμένο τόπο.
Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε δεξίωση με απολαυστικά τοπικά πραδοσιακά εδέσματα, τα οποία παρασκεύασαν με πολύ μεράκι γυναίκες-μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του Μπέλλες.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΣΕΙΡΑ
Πρόκειται γιά την τέταρτη στην σειρά, που ιδρύεται στο πλαίσιο της προαναφερθείσας πρωτοβουλίας, μετά τις αντίστοιχες των Κρανιάς Γρεβενών, Λιβαδίου Λαρίσης και Κουκλιών Ιωαννίνων.
«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες αφού στηρίζουν την εκπαιδευτική δραστηριότητα, δημιουργώντας συγχρόνως προϋποθέσεις αμεσότερης επαφής της κάθε τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, αλλά και αμεσότερης πρόσβασης στην γνώση», τόνισε χαρακτηριστικώς σε δήλωσή του στον «Μαχητή του Κιλκίς» ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μωυσίδης.
Σημειώνεται, ότι η βιβλιοθήκη σχεδιάσθηκε και συγκροτήθηκε μετά από επιστολή της κ. Πάσχου προς το δίκτυο «Δημοσιγράφοι σε Δράση».
Χαρη σε πληθωρα εθελοντων
Γιά το θέμα αναφέρονται σε ενημερωτικό δελτίο των εμπνευστών της πρωτοβουλίας τα εξής:
«Στο όμορφο χωριό ΣΣ Μουριών Κιλκίς, στους πρόποδες του όρους Μπέλλες και σε απόσταση αναπνοής από το Τριεθνές, η 1η Μαρτίου θα φέρει στα περίπου 200 παιδιά της κοινότητας κάτι παραπάνω από την πρώτη μέρα της Ανοιξης: μια ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη!
Είναι πλήρως εξοπλισμένη, με περίπου 1500 βιβλία, δύο υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια και στεγάζεται σε ένα χώρο που μέχρι πρό τινος ήταν αναξιοποίητος.
Πρόκειται για την τέταρτη βιβλιοθήκη του δικτύου εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε δράση” (Journalists Acting), η οποία έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές και χορηγίες αλλά και στην πολλή προσωπική δουλειά πληθώρας εθελοντών, τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από την τοπική κοινότητα.
Η τέταρτη βιβλιοθήκη έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες (αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014) στην Κρανιά Γρεβενών, το Λιβάδι Ελασσόνας και τους Κουκλιούς Ιωαννίνων, αυξάνοντας σε 500 τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών. Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία άλλων έξι βιβλιοθηκών σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας για παιδιά και νέους.
Στον γραφικό ΣΣ Μουριών, ένα πανέμορφο χωριό, που απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα σε ευθεία από τα Σκόπια και έχει πληθυσμό περίπου 3.400 κατοίκων, ζουν περίπου 200 παιδιά, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, ενώ η βιβλιοθήκη θα μπορεί να εξυπηρετεί και αναγνώστες από γειτονικές κοινότητες.
Το χωριό, όπου οι κάτοικοι αναπτύσσουν κυρίως αγροτική δραστηριότητα, εδρεύει πολύ κοντά στην περιοχή τού Τριεθνούς, όπου από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο συμπίπτουν τα σύνορα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, σε υψόμετρο 1883 μέτρων.
Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υποστηρίχθηκε θερμά από τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και τους φορείς, καθώς και από ιδιώτες, που πρόσφεραν εθελοντική εργασία ακόμη και για τις τεχνικές εργασίες. Αναλυτικότερα:
ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΙ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
Την δημιουργία της βιβλιοθήκης στις Μουριές υποστήριξαν οι εξής εταιρείες και φορείς:
-ΙΚΕΑ του ομίλου Fourlis (Μέγας Χορηγός), που επίπλωσε και διακόσμησε τον χώρο.
-Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), που δώρισε τους δύο υπολογιστές
-Εκδοτικοί οίκοι (αλφαβητικά) Ιανός, Κέρκυρα, Μεταίχμιο, Μίνωας και Susaeta. Ψυχογιός
-MLS Πληροφορική ΑΕ (ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)
-ΑS Company (εκπαιδευτικά παιχνίδια)
-AMF Mεταφορική
-Σωματείο “Δεσμός”
-Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) /Μορφωτικό Ίδρυμα
-Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, που προσφέρει τόσο σε αυτή, όσο και στις υπόλοιπες έξι βιβλιοθήκες βιβλία στη γαλλική γλώσσα και εκπαιδευτικά Cds και DVDs
-Ο σύλλογος παλαιών μαθητών και φίλων Γαλλικού Ινστιτούτου “Nouvelle Amicale” για την προσφορά βιβλίων
-Εργαζόμενοι ομίλου Olgivy & Mather
-The Tango Bar, που διοργάνωσε ειδική βραδιά tango, στην οποία αντί για εισιτήριο οι συμμετέχοντες πρόσφεραν βιβλία.
-Η εφημερίδα “Μακεδονία”,
-Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη,
-Το Ράδιο Θεσσαλονίκη
-Το φροντιστήριο “Lord Byron”
Στις τρεις προηγούμενες βιβλιοθήκες του δικτύου το έργο του έχουν στηρίξει επίσης (πέραν των όσων προαναφέρονται) οι εξής εταιρείες και φορείς:
Η εταιρεία Αlumil του ομίλου Μυλωνά (που αντικατέστησε δωρεάν όλα τα κουφώματα στους Κουκλιούς), οι εκδοτικοί οίκοι Διάπλους, Καλέντη, Καπόν, Κέδρος, Καστανιώτη, Λιβάνη. Ψυχογιός, Ωκεανίδα, Dorling Kindersley (όμιλος Penguin), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και οι εταιρείες-μέλη του DOTSOFT AE και CityCollege/University of Sheffield, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο σύλλογος φίλων Βιβλίου Κοζάνης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διαφόρων σχολείων.
Ποιοι ειμαστε και πως μπορειτε να βοηθησετε
Το Δίκτυο Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση” (Journalists Acting) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2014 από 23 δημοσιογράφους. Επιδίωξη του Δικτύου είναι η δρομολόγηση, ανά διετία, πρωτοβουλιών εθελοντικού χαρακτήρα, που στόχος είναι να κομίζουν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες.
Η πρώτη πρωτοβουλία του Δικτύου αφορά τη δημιουργία δέκα πλήρως εξοπλισμένων παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών σε ισάριθμες ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας. Οι τέσσερις πρώτες ήδη ολοκληρωθεί και η πέμπτη αναμένεται να δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στο ακριτικό χωριό Μεταξάδες Έβρου.
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να προσφέρει βιβλία ή άλλο υλικό απευθείας στους δικαιούχους, μπορεί να επικοινωνήσει με το Δίκτυο στη διεύθυνση journalistsacting @gmail.com ή να αναζητήσει πληροφορίες στη σελίδα μας στο Facebook».