Οικονομία

“ΒίοςCoop” 2013-2017: Τέσσερα χρόνια στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου

Τον Φεβρουάριο του 2011, η πρόταση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) για την δημιουργία ενός καταναλωτικού συνεταιρισμού με περισσότερα από 400 μέλη, έμοιαζε να είναι μια πραγματικά τολμηρή ιδέα. Κι όμως, δύο μόλις χρόνια μετά, το πρώτο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη έγινε πραγματικότητα.

Πρώτος μας σκοπός: «Nα πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας», να καταναλώνουμε προϊόντα τοπικά, ποιοτικά, χωρίς μεσάζοντες, μέσα από ένα εγχείρημα οικονομικά βιώσιμο με σεβασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Επόμενο βήμα, να θέσουμε με σαφήνεια τις αρχές μας: Πίστη στην δυνατότητα της Άμεσης Δημοκρατίας να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τα συλλογικά αγαθά, στα πλαίσια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ). Με τα παραπάνω ως αφετηρία ενώσαμε τις δυνάμεις μας και με μια μικρή συνεταιριστική μερίδα των 150 ευρώ ανά μέλος για αρχικό κεφάλαιο, πήραμε την απόφαση να γίνουμε ‘διατροφικά κυρίαρχοι’. Να αποσπάσουμε δηλαδή από τον έλεγχο της αγοράς την διάθεση της διατροφής και των βασικών αναγκών του νοικοκυριού μας.

“Από πελάτες συνεταιριστές”

Από πελάτες των υπέρκαταστημάτων και των πολυεθνικών γίναμε συνεταιριστές και φτιάξαμε το δικό μας παντοπωλείο, μένοντας μακριά από παιχνίδια εξουσίας και κερδοσκοπίας. Σε αυτό θα βρει κανείς όλα τα προϊόντα που μπορεί να χρειαστεί ένα μέσο νοικοκυριό. Οι ίδιοι οι καταναλωτές που συμμετέχουμε στον συνεταιρισμό φροντίζουμε για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε, επιλέγοντας αυτά που έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, που δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένες πρώτες ύλες ή βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ουσίες και παραγωγικές μονάδες που σέβονται τους εργαζομένους τους, χτίζοντας σχέσεις σεβασμού και αλληλοκατανόησης με τους παραγωγούς μας. Έτσι, όπου αυτό είναι εφικτό, επιλέγουμε να στηρίζουμε τοπικούς παραγωγούς και να διαμορφώνουμε τις τιμές του παντοπωλείου, βγάζοντας έξω το κέρδος του μεσάζοντα και του ιδιοκτήτη-πωλητή, κρατώντας τες όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Οι επτά εργαζόμενοι-μέλη μας εξυπηρετούν τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών προσφέροντας προϊόντα από 400 περίπου παραγωγούς, στην πλειοψηφία τους τοπικούς, ποιοτικούς συνεταιρισμούς, παραγωγούς δίκαιου εμπορίου, μικρές μονάδες και καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών.

ΒΙΟΣ

Ο Βίος Coop έχει γίνει πια ένα από τα πιο διαδεδομένα εγχειρήματα ΚΑΛΟ, στην Ελλάδα και όχι μόνο, και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το παράδειγμα του. Με τα όσα αναφέρουμε δεν έχουμε σκοπό ούτε να ωραιοποιήσουμε ότι κάνουμε, ούτε να υπονοήσουμε πως είμαστε αλάθητοι, αλλά να ενθαρρύνουμε και άλλους δίνοντάς τους το παράδειγμα του εφικτού. Οι πράξεις είναι πάντα πιο πειστικές από τα λόγια.

“Συλλογική πρωτοβουλία”
Η διατροφική κουλτούρα είναι πρωτίστως υπόθεση σχέσεων και προϋποθέτει δραστήριους και συνεργαζόμενους ανθρώπους. Αυτοί είναι που ορίζουν το επίπεδο του συνεργατισμού στα καλύτερα ή στα χειρότερά του. Η τροφή και η καταναλωτική μας συμπεριφορά δεν πρέπει να αφήνεται στις «από τα πάνω» πολιτικές που ορίζουν άλλοι για εμάς, ούτε στους λίγους κερδοσκόπους. Επιλέγοντας τον δρόμο της συνεργατικότητας και της συλλογικής πρωτοβουλίας μπορούμε να δημιουργήσουμε μικρές συνεργατικές δομές και με αυτές να επηρεάσουμε και να διαμορφώσουμε την συνολικότερη κατάσταση προς το καλύτερο. Ένας τέτοιος στόχος δεν είναι εύκολος, είναι όμως ένας στόχος που αξίζει. Για αυτό λοιπόν και δεν θα είμαστε ποτέ αρκετοί στον Βιος Coop, γιατί ο καθένας από εμάς είναι ένα μικρό κομμάτι της λύσης στα μεγάλα μας προβλήματα. Με τον ίδιο τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τον συνεταιρισμό μας ως ένα μικρό κομμάτι της πόλης που αντιστέκεται δημιουργώντας και όχι σαν ένα πυροτέχνημα μοναδικό στο είδος του. Έχοντας λοιπόν κλείσει αυτήν την μικρή πρώτη περίοδο, θέτουμε ένα ερώτημα προς όλους όσους θελήσουν να το απαντήσουν μαζί με εμάς: Μπορούμε, αλλάζοντας την καταναλωτική μας κουλτούρα, να αλλάξουμε τους όρους της ζωής μας;

Αυτό είναι το μήνυμά μας. Μια πρόσκληση που απευθύνεται σε όλους και όλες και έρχεται μέσα από την εμπειρία των 4 χρόνων λειτουργίας του Βίος Coop: Ας μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλο και θα κάνουμε αυτό το ταξίδι να αξίζει όλους τους κόπους του. Και πάνω από όλα: ας μην μένουμε αμέτοχοι. Ας επιλέξουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος. Το πού θα φτάσουμε, είναι στο χέρι όλων μας. Στο ταξίδι αυτό πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί.

ΒΙΟΣ

Ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Βίος Coop,
μόνιμα ανοιχτός σε νέα μέλη βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη,
Κωνσταντίνου Καραμανλή 42, (περιοχή Κατσιμίδη – Ιπποκράτειο). site: www.bioscoop.gr FB: www.facebook.com/bioscoop.gr
Email: [email protected] Tηλ: 2310 811918

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]