Αγροτικά

Ακλόνητο στήριγμα της τοπικής οικονομίας η βιολογική γεωργία

Στα ζητήματα, που αφορούν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξή τους στον «Μαχητή», ο υπεύθυνος του τμήματος φυτικής και ζωικής παραγωγής Κιλκίς Θεόδωρος Κοκκίνης και δύο βιοκαλλιεργητές, ο Γιάννης Συμεωνίδης και ο εκ των πρωτοπόρων στον τομέα στον νομό μας και μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου συλλόγου βιοκαλλιεργητών του Κιλκίς Φώτης Οσιπίδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοκκίνης, οι βιολογικές καλλιέργειες στον νομό Κιλκίς αποτελούν έναν ισχυρότατο παραγωγικό «πυλώνα» της τοπικης κοινωνίας, από τους πιό σημαντικούς και μεγάλους πάνω σε πανελλήνια βάση, που συνεισφέρει ετησίως περίπου 4.000.000 ευρώ στην τοπική οικονομία μόνον από τις ενισχύσεις που δίδονται βάση της εφαρμογής του σχετικού μέτρου και αφορά σε περίπου 625 καλλιεργητές (5% των αγροτών του νομού μας), ενταγμένους στο πρόγραμμα και περίπου τριάντα ακόμη που δεν είναι ενταγμένοι σε αυτό, κυρίως καλλιεργητές φρούτων και οπωροκηπευτικών, που καλλιεργούν το 10% περίπου της καλλιεργήσιμης έκτασης του νομού μας.

Και ενώ η υπόθεση αυτή αφορά σε ένα σημαντικό μερίδιο της ντόπιας μας παραγωγής και οικονομίας, όπως τόνισαν άπαντες, γιά μια σειρά από λόγους και αιτίες δεν έχει την θέση και την ταυτότητα που τη αξίζει σε εθνικό επίπεδο, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του βασικού αγροτικού προϊόντος κυρίως στην ανατολική πλευρά του νομού μας, το σιτάρι.

Παράλληλα υπάρχουν, όπως επισημάνθηκε από όλους, μία σειρά και από άλλα ζητήματα, που δυστυχώς αποτελούν τροχοπέδη γιά την ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας.

Θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος, τους εμπλεκόμενους συμβούλους σε αυτά, την αγροπορία στην καταβολή των επιδοτήσεων αλλά και την απροθυμία των ιδίων των παραγωγών να ενημερωθούν από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες γύρω από την εφαρμογή του μέτρου.
Ενδεικτικόν της τελευταίας παραμέτρου είναι ότι στις δύο σχετικές ημερίδες σε Πολύκαστρο και Κιλκίς είχαμε 25 και 10 αντιστοίχως παραγωγούς.
Βεβαίως, όπως αναφέρθηκε σημαντικός παράγοντας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει το πλαίσιο που οριοθετεί η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής οικονομίας, καθώς μπορεί σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες που αφορούν την γενικότερη λειτουργία της αγοράς, να επηρεάσουν σημαντικά τον τομέα διάθεσης των προϊόντων βιοκαλλιέργειας.
Οπως συνέβη με την περίπτωση με την εξαίρεσή τους από την διατροφική «αλυσίδα» των χοίρων, όπως προβλέπονταν κατά το παρελθόν.
Από την άλλη «ανοικτή» πληγή παραμένει ο ισχυρότερος παράγοντας τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, γιά την εμπλοκή των παραγωγών στην βιολογική καλλιέργεια, η αργοπορία στην καταβολή των κοινοτικών ενσχύσεων.
Ένα πρόβλημα που μπορεί να έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι ενώ η τρέχουσα προκήρυξη που ανακοινώθηκε το 2012, αλλά συμπεριέλαβε τις καλλιέργειες του 2011, ώστε να μην χαθούν πόροι, όμως γιά διαφόρους λόγους εκκρεμεί τόσο η καταβολή κυρίως του 2012, αλλά και του 2013, που είναι όμως προς το παρών στο ανεκτό προβλεπόμενο χρονικό όριο του ενάμισυ έτους.

Οπως τόνισε ο κ. Κοκκίνης εφ’ όσον δοθεί εντολή από πλευράς του υπουργείου, η διαδικασία που απαιτείται γιά όλο το φάσμα των ενεργειών, δύναται να διεκπαιρεωθεί μέσα σε διάστημα τριών περίπου μηνών και άρα να πληρωθούν αμέσως μετά οι παραγωγοί.

Απαντήσεις σε πολλά από τα προβλήματα, εν όψει μάλιστα και της πιθανής νέας προκήρυξης προγράμματος γιά την πενταετία 2017-2021 του χρόνου μπορεί να δώσει μία πιό συλογική προσπάθεια από πλευράς των εμπλεκομένων παραγωγών.

Μία διάσταση, την οποία έχουν αντιληφθεί ωρισμένοι σε πρώτη φάση τουλάχιστον, παραγωγοί (κάτω από 60 τον αριθμό) που έχουν προχωρήσει στην σύσταση συλλόγου βιοκαλλιεργητών με προσωρινή διοίκηση.
Οπως τόνισε ο κ. Οσιπίδης, που είναι και μέλος αυτής της διοίκησης και τους συλλόγου, αναγνωρίζοντας έλλειμμα από μέρους των στην ενημέρωση γύρω από την δημιουργία του, στις προθέσεις τους είναι να το καλύψουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, αλλά και της προκήρυξης εκλογών γιά το μόνιμο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, ευελπιστώντας όπως τόνισε να συμμετάσχουν σε αυτό το σύνολο των βιοκαλλιεργητών του νομού μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα