Ο Β.Ιωσηφίδης «ακτινογραφεί» το κιλκισιώτικο ποδόσφαιρο
Στα 55 του χρόνια ο Βίκτωρ Ιωσηφίδης αποτελεί μια από τις εξέχουσες ποδοσφαιρικές μορφές του νομού Κιλκίς.
Αγωνίστηκε και στις επτά κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου:
Στην α΄εθνική με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (51 συμμετοχές, 5 τέρματα).
Στην β΄, γ΄, δ΄εθνική με τον Κιλκισιακό (307 συμμετοχές, 96 τέρματα).
Στην δ΄εθνική με τον Αχιλλέα Κιλκίς (50 συμμετοχές, 17 τέρματα).
Στην δ΄εθνική με την ΑΕ Πολυκάστρου (30 συμμετοχές, 21 τέρματα).
Στην α1 ΕΠΣ Κιλκίς με τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης (35 συμμετοχές, 25 τέρματα).
Στην β΄και β΄ΕΠΣ Κιλκίς με τον Λεβέντη Λεβεντοχωρίου.
Στην 16χρονη ποδοσφαιρική του διαδρομή αποκλειστικώς στις εθνικές κατηγορίες (1981-1997), μετρά 438 συμμετοχές και 139 τέρματα. Καθαρόαιμος μέσος με πολύ υψηλή παραγωγικότητα. Σημαντικότερη ατομική του διάκριση, η ανάδειξή του σε κορυφαίο ποδοσφαιριστή της β΄εθνικής την περίοδο 1984-85.
Από το 1990, με την διπλή ιδιότητα προπονητή-παίκτη σε πολλές ομάδες, κάθισε στους πάγκους είκοσι διαφορετικών σωματείων. Ποτέ δεν είχε υποβιβασμό με ομάδα. Ξεχωρίζουν τα δώδεκα τρόπαια που κατέκτησε. Δύο κύπελλα ΕΠΣ Κιλκίς με τον Κιλκισιακό. Ένα «ντάμπλ» με τον Ποντιακό Νέας Σάντας. Κατακτήσεις πρωταθλημάτων με άνοδο στην επόμενη κατηγορία, με Λεβεντοχώρι, Εθνικό Ν.Αγιονερίου, Μ.Αλέξανδρο Βαφειοχωρίου, Εύρωπο, Νίκη Ευκαρπίας, Μ.Βρύση, Εθνικό Αξιούπολης, Απόλλωνα Μαυρονερίου. Επιπλέον θήτευσε στους πάγκους, Αχιλλέα Κιλκίς, Εθνικού ΣΣ Μουριών, ΑΕ Πολυκάστρου, Καλοχωρίου, Καμπάνη, Επταλόφου, Δόξα Χέρσου, Αγίου Χαραλάμπους, ΠΑΟΚ Κρηστώνης, Πάικου Γουμένισσα.
Σε 13 αγώνες κατάταξης («μπαράζ») όλων των κατηγοριών έχει τον εντυπωσιακό απολογισμό, των δώδεκα νικών και μόλις μιας ήττας.
Στον ενδιαφέροντα διάλογο που ακολουθεί, ο Βίκτωρ Ιωσηφίδης επιχειρεί με συνοπτικό τρόπο την ποδοσφαιρική «ακτινογραφία» του νομού Κιλκίς.
-Πως κρίνεις την πορεία του Αλέξανδρου Κιλκίς στην γ΄εθνική κατηγορία;
-Ιδιαιτέρως θετική. Πιστεύω ότι θα παραμείνει στην κατηγορία.
-Τον Μάρτιο ο τελικός του κυπέλλου της ΕΠΣ Κιλκίς, μεταξύ Αλεξάνδρου Κιλκίς και Επταλόφου.
-Δεν «χωράνε» προγνωστικά. Είναι ένα παιχνίδι. Όποιος βρεθεί σε καλή μέρα θα το πάρει.
-Πως αξιολογείς το επίπεδο της διαιτησίας στην α1 ΕΠΣ Κιλκίς;
-Καλό σε γενικές γραμμές. Θα πρέπει οι νεαροί διαιτητές να προσπαθήσουν περισσότερο.
-Είναι ικανοποιητικές οι γηπεδικές εγκαταστάσεις στην α1 ΕΠΣ Κιλκίς;
-Ασφαλώς, διότι τα περισσότερα γήπεδα διαθέτουν χλοοτάπητα και κερκίδα.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
-Πως σχολιάζεις την χαμηλή προσέλευση θεατών στην α1 ΕΠΣ Κιλκίς;
-Η οικονομική κρίση επηρέασε την κοινωνία και, κατ΄επέκτασιν, το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος έχει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά του, και δεν υπάρχει η ανάλογη διάθεση για να βρεθεί στο γήπεδο.
-Δρομολογήθηκαν εξελίξεις για την σύσταση συνδέσμου προπονητών νομού Κιλκίς.
-Αποτελεί βήμα προόδου η συγκεκριμένη εξέλιξη. Οι περισσότερες ομάδες, όμως, προτιμούν να επιλέγουν προπονητές, που θα έχουν παράλληλα και την ποδοσφαιρική ιδιότητα.
-Υπάρχει περίσσευμα ηρωισμού από τους διοικητικούς παράγοντες;
-Είναι πραγματικοί ήρωες αυτοί οι λιγοστοί, που απέμειναν σε κάθε ομάδα, σε κάθε χωριό. Με νύχια και με δόντια, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την Πολιτεία, με προσωπικές θυσίες κρατούν «όρθιες» τις ομάδες τους.
-Αποτελεί διαπίστωση ότι στην α1 ΕΠΣ Κιλκίς πρωταγωνιστούν οι «γερόλυκοι» των γηπέδων.
-Με προβληματίζει πολύ και δεν με ενθουσιάζει καθόλου.
-Ο όγδοος παραγωγικότερος νομός της Ελλάδας στην ανάδειξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, την τελευταία 8ετία δεν έχει δώσει παίκτη στην Α΄εθνική.
-Υπάρχει έλλειψη ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας από τις μεγάλες ομάδες. Ποτέ δεν εξαφανίστηκαν τα ταλέντα. Φταίνε οι καραβιές των πολυάριθμων ξένων παικτών, που στελεχώνουν τις επαγγελματικές ομάδες.
-Πολλά 15χρονα παιδιά, όταν ολοκληρώσουν τη συμμετοχή τους στα παιδικά πρωταθλήματα, «κρεμάνε» τα παπούτσια τους.
-Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα είναι η μεταβατική περίοδος από τα 15 στα 17. Στα 18 χάνονται οριστικά γιατί έχουν προτεραιότητα η γ΄λυκείου και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Δυσκολεύονται στα 15 να βρουν ευκαιρίες, λόγω της φιλοσοφίας που διέπει τις περισσότερες ομάδες. Αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν οι ομάδες, γιατί φοβούνται, ότι με «πιτσιρικάδες» δεν μπορούν να υλοποιήσουν φιλόδοξους στόχους.
Ανταγωνιστικά πρωταθλήματα
-Ενδιαφέρουσα η «μάχη» για τον τίτλο στη φετινή α1 ΕΠΣ Κιλκίς.
-Το πρωτάθλημα θα είναι ανταγωνιστικό μέχρι τέλους. Ο Κιλκισιακός λόγω δυναμικού είναι ένα «κλικ» πάνω από τις άλλες ομάδες. Ο Επτάλοφος δείχνει, ότι θα «κοντράρει» έως το τέλος με μεγάλες αξιώσεις.
-Φέτος κάθεσαι στον πάγκο του Πάικου Γουμένισσας.
-Ιστορική ομάδα, με αξιόλογο βιογραφικό. Είμαι αισιόδοξος για τερματισμό στην πρώτη τετράδα. Από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει. Ο β΄γύρος θα είναι δικός μας.
-Για την αποφυγή του υποβιβασμού ποιό είναι το σχόλιό σου;
-Βρίσκονται σε δύσκολη θέση, το Πευκόδασος, το Παλαιό Αγιονέρι, ο Εύρωπος και η Ποντοηράκλεια. Τα προγνωστικά είναι απαγορευτικά, λόγω των λεπτών ισορροπιών ανάμεσα στις συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και της μετεγγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, που μπορεί να διαφοροποιήσει το «σκηνικό».
-Η φετινή α΄κατηγορία θεωρείται η πιο ανταγωνιστική όλων των εποχών.
-Υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός. Υπάρχουν οκτώ ομάδες, που διεκδικούν θέση στην πρώτη τετράδα της δεύτερης φάσης για τις δύο θέσεις ανόδου στην α1.
-Στην β1 ΕΠΣ Κιλκίς προελαύνει η ομάδα σου, ο Εθνικός Νέου Αγιονερίου.
-Ξεχωρίσαμε από την αρχή. Αποτελεί τυπική διαδικασία η άνοδος.
-Δύο οι πρωταγωνιστές στην β2 ΕΠΣ Κιλκίς.
-Το μεγάλο «φαβορί» είναι η Βάθη. Με αξιώσεις ακολουθεί το Μεταλλικό.
-Πριν από τριάντα χρόνια υπήρχαν 102 ενεργά σωματεία. Φέτος, φτάσαμε στα 44.
-Του χρόνου θα είναι ακόμη λιγότερα. Είναι δραματικές οι οικονομικές συνθήκες.
Οι ποδοσφαιρικές… αγάπες
-Κρηστώνη, η ιδιαίτερη πατρίδα σου…
-Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, αγάπη και σεβασμός.
-Κιλκισιακός, η ομάδα που σε ανέδειξε.
-Γεννήθηκα ποδοσφαιρικά με την ιδέα του Κιλκισιακού. Από 11 ετών στις «ακαδημίες». Τρία αξέχαστα περάσματα. Την πενταετία 1981-1986, την τριετία 1991-1994 και την περίοδο 1996-97. Έζησα το πρωτάθλημα της γ΄εθνικής που κατακτήσαμε το 1985, με την έλευση του μεγάλου παράγοντα Βασίλη Σεργιαννίδη, ενώ αναδείχθηκα και «αρχιεκτελεστής» της ομάδας.
-Απόλλων Καλαμαριάς, η καταξίωση.
-Την τριετία 1986-1989 πέρασα από τα «σαλόνια» της α΄εθνικής. Μου έγιναν προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερη σταδιοδρομία. Μου κατέστρεψε τα όνειρα ένας σοβαρός τραυματισμός στον αγκώνα, σε ηλικία 26 ετών.
-Κέρδη και ζημιές από το ποδόσφαιρο;
-Κέρδος ήταν η ηθική ικανοποίηση για τον σεβασμό προς το πρόσωπό μου, από τους ποδοσφαιρόφιλους του νομού Κιλκίς και όχι μόνο. Μεγαλύτερη ζημιά ήταν η ατυχία μου, στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία να βιώσω ένα τόσο καταστρεπτικό τραυματισμό.
-Καλύτερα στους πάγκους ή με το «σορτσάκι» στους αγωνιστικούς χώρους;
-Δεν υπάρχει σύγκριση. Χίλιες φορές αθλητής. Μακάρι να γύριζε ο χρόνος πίσω και να αποκτούσα πάλι την ποδοσφαιρική ιδιότητα.
-Ιδανικότεροι συμπαίκτες που είχες στον νομό Κιλκίς;
-Στις ωραίες εποχές του Κιλκισιακού βρισκόμουν με κλειστά μάτια με τρεις συμπαίκτες μου. Είναι ο Λάμπης Παπαδόπουλος, ο Νίκος Κωτάκης και ο Κώστας Χαραλαμπίδης.
-Ποιοί προπονητές σε βοήθησαν στην ποδοσφαιρική σου σταδιοδρομία;
-Ξεχωρίζω τον Γιώργο Κερμενίδη στον Κιλκισιακό και τον Αντώνη Γεωργιάδη στον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
-Βίκτωρ Ιωσηφίδης…
-Έζησα το παιδικό μου όνειρο, να παίξω στα «σαλόνια» της α΄εθνικής. Στη ζωή δεν έρχονται όλα όπως τα περιμένεις. Εάν δεν ήμουν άτυχος, θα μπορούσα να πραγματοποιήσω και άλλα ποδοσφαιρικά άλματα. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την πορεία μου. Η καθημερινή αγάπη και αποδοχή, που απολαμβάνω από τους ποδοσφαιρόφιλους του νομού Κιλκίς, μου δημιουργεί τη σιγουριά ότι κάτι άφησα πίσω μου κι εγώ, χωρίς να περάσω απαρατήρητος.