Πολιτισμός

Θ.Κοσμίδης: «Το φετινό “Πολιτιστικό Καλοκαίρι” ήταν ένα ονειρικό ταξίδι»

Τον απολογισμό του φετινού «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του δήμου Κιλκίς παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεμιστοκλής (Θέμις) Κοσμίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 26.9.22,χαρακτηρίζοντάς τον ως «ονειρικό ταξίδι, ύστερα από μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω τηε πανδημίας».

Ειδικότερα, ο κ. Κοσμίδης είπε τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι οι απολογισμοί πολλές φορές δεν έχουν καλή τύχη, διότι κάποιοι θεωρούν, ότι μας αρέσει να ανακοινώνουμε, να διαφημίζουμε αλλά να μην τους αποτυπώνουμε μετά την ολοκλήρωση των δράσεων τους. Εδώ έχουμε μία αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

Φτάσαμε στο τέλος, και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην αρχή, γιά να παρακολουθήσουμε τα πεπραγμένα μας, παρουσιάζοντας την λογοδοσία των θεσμών που υποστηρίζουμε.
Η «προμετωπίδα» του φετινού σχεδιασμού ήταν “Πολιτισμός για Όλους”.

Ειδικότερα:

• Πολιτιστικό Καλοκαίρι,

• Δημοτικός θερινός κινηματογράφος “Δημήτρης Ζωηρός”,

• Δράσεις πολιτισμού και Τεχνών σε οικισμούς του δήμου Κιλκίς.

Το «ταξίδι» αυτό, λοιπόν, ξεκίνησε το Μάιο, και μέσα από μία «διαδρομή» τεσσάρων μηνών στην πόλη του Κιλκίς αλλά και σε δεκάδες οικισμών του δήμου μας, δημιούργησε μία «γέφυρα» με πρωτεύοντα στόχο την δημιουργική σχέση του πολιτισμού με τους πολίτες και τους φορείς του Κιλκίς ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παραδίδοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.

Η δημοτική αρχή συνεργάσθηκε με όλες τις διευθύνσεις και τους δημοτικούς της υπαλλήλους σε ένα ονειρικό Καλοκαίρι, μετά από μια πρωτοφανή αλλαγή σκηνικού εξ αιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που επηρέασε όλον τον κόσμο.

Αυτό αποδεικνύεται από την ένθερμη ανταπόκριση των θεατών εντός και εκτός ορίων του δήμου μας, με την παρουσία τους στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, στον δημοτικό κινηματογράφο και σε όλες τις περιφερειακές πολιτιστικές δράσεις.

Ως όνειρο, ο δήμος Κιλκίς αποτίναξε από πάνω του την θεωρία του ανέφικτου, «γεννώντας» το σύνθημα μιας ιδανικής θεωρίας, ότι τα παιδιά μας θα ζουν σε μία κοινωνία, όπου ο χαρακτήρας τους θα διαπλάθεται με δράσεις πολιτισμού και με την συμμετοχή τους θα διαμορφώσουν ενεργώς τον χαρακτήρα τους αλλά και τη μοίρα αυτού του τόπου.

Δεν πτοηθήκαμε. Υπήρξε προσαρμοστικότητα σε διάφορες δυσκολίες χωρίς να παρεκκλίνουμε της αρχικής πορείας, αλλά εκτιμώντας κάθε καινούργια κατάσταση στις πιεστικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε διάφορους τομείς όπως η ενεργειακή κρίση. Υποστηρίξαμε πολυδιάστατες δράσεις, καταστρώνοντας ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με προοπτική.

Χρηματοδοτήσαμε, στηρίξαμε και διοργανώσαμε συγκεκριμένες δράσεις με διαφορετικό περιεχόμενο.

Παρακολουθήσαμε θεατρικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, επιδαύρειες παραστάσεις, παιδικό θέατρο, θέατρο σκιών, κωμωδίες, αφιερώματα στην Μικρασιατική Καταστροφή, βραδιές όπερας, βραδιές μνήμης και τιμής στις παραδόσεις μας, ακολουθώντας συγχρόνως νεανικές ατμοσφαιρικές και ηλεκτρονικές ηχητικές συνθέσεις.

Ακόμη, διοργανώθηκαν συναυλίες με ποικίλα μουσικά σχήματα, όπου οι θεατές απόλαυσαν με την καρδιά τους αγαπημένα έργα, μουσικές παραστάσεις, αφιερώματα από τραγουδοποιούς του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος.

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέσχον πάνω από 198 εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού (μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί, βιντεολήπτες, ηχολήπτες, φωτιστές, σκηνοθέτες).

Παρουσιάστηκαν εικοσιέξι παραγωγές, εκ των οποίων οι δεκατέσσερες προσφέρθηκαν δωρεάν γιά τους πολίτες, παρέχοντας σε όλους την δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση, αντιλαμβανόμενη τα βάρη του οικογενειακού προϋπολογισμού από την ενεργειακή κρίση και τις πιέσεις που δέχθηκαν οι πολίτες όλο το προηγούμενο διάστημα από την πανδημία.

Το σύνολο των θεατών ξεπέρασε τις εικοσιτέσσερες χιλιάδες, με τους οποίους «στήσαμε γέφυρες» διαλόγου και είχαμε την χαρά να βιώσουμε την θερμή ανταπόκριση του κόσμου, όπως προκύπτει και από την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών περίπου 30% συγκριτικά με το 2021.

Το κινηματογραφικό Καλοκαίρι του δήμου Κιλκίς διατήρησε και φέτος το προνομιακό πλεονέκτημα της προβολής ταινιών πρώτης προβολής το οποίο οι «σινεφίλ», μικροί και μεγάλοι, εκτίμησαν δεόντως.

Έγιναν συνολικώς σαράντα δύο προβολές μετά την επιλογή δεκαπέντε ταινιών, τις οποίες παρακολούθησαν τρεις χιλιάδες θεατές. Δυστυχώς, ο άστατος καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος σ’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά «αγγίξαμε» την πληρότητα του 68% όσο και την περυσινή περίοδο.

Το κινηματογραφικό Καλοκαίρι άφησε την ανάλαφρη «αύρα» του στις έξι δημοτικές ενότητες και στα χωριά τους.

Οι οικογένειες, και πρώτα από όλους τα παιδιά, χάρηκαν με ψυχαγωγικές ταινίες, που προβλήθηκαν δωρεάν γιά όλους σε τριάντα χωριά. Για τρίτη συνεχή χρονιά ο δημοτικός περιφερειακός κινηματογράφος συνέχισε και επέκτεινε τις επισκέψεις του σε Βαπτιστή, Καστανιές, Μεγάλη Βρύση, Κρηστώνη, Χορήγι, Καμπάνη, Νέα Σάντα, Γαλλικό, Μάνδρες, Πεδινό, Δροσάτο, Άγιο Χαράλαμπο, Ακρίτα, Αμάραντα, Τέρπυλλο, Βάθη, Επτάλοφο, Ευκαρπία, Ίσωμα, Σ.Σ. Μουριών, Μυριόφυτο, Μικρόκαμπο, Ανθόφυτο, Μαυρονέρι, Νέο Αγιονέρι, Παλαιό Αγιονέρι, Νέο Γυναικόκαστρο, Ηλιόλουστο, Κορομηλιά και Πλαγιά.

Έτσι, ο δήμος υλοποίησε τις περισσότερες προβολές από την ημέρα που ξεκίνησε αυτός ο θεσμός, αφού το 2020 ξεκινήσαμε με δέκα οικισμούς, το 2021 πήγαμε σε εικοσιένα και το 2022 επεκτείναμε την δράση σε τριάντα οικισμούς.

Επίσης, προγραμματίσθηκαν και δόθηκαν μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου δωρεάν παιδικές θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικές παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παραστάσεις θεάτρου σκιών σε είκοσι χωριά (Ίσωμα, Ευκαρπία, Τέρπυλλο, Επτάλοφο, Ξυλοκερατιά, Μάνδρες, Παλαιό Αγιονέρι, Άνω Αποστόλους, Πλαγιά, Ηλιόλουστο, Χέρσο, Μυριόφυτο, Ακρίτα, Αμάραντα, Δροσάτο, Νέα Σάντα, Πεδινό, Λαοδικηνό, Νέο Γυναικόκαστρο και Γαλλικό).

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους άμεσους συνεργάτες μου στο αυτοτελές τμήμα πολιτισμού και τουρισμού και όλους όσους εθελοντικώς προσφέρθηκαν και συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου μας.

Αποχαιρετάμε, λοιπόν, αυτό το Καλοκαίρι με «εικόνες» που πλημμύρισαν από ζωντάνια για την εποχή, όπου στήνονται τα όνειρα, και τις κρατούμε σαν τρυφερή ανάμνηση για τον επόμενο θερινό επανασχεδιασμό μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]

«Σε αναμμένα κάρβουνα»

Ήταν που ήταν ράθυμο το κλίμα στα κομματικά επιτελεία ωρισμένων κομμάτων αναφορικά με την δραστηριοποίηση τους εν όψει των προσεχών […]