Κ.Κιλτίδης: “Μελέτες για αρδευτικά υπάρχουν, και οφείλουν να τις βρουν και να τις επικαιροποιήσουν”
Την έντονη ενόχλησή του γιά τις δηλώσεις των υφυπουργών αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κώστα Σκρέκα και ψηφιακής πολιτικής και βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά, περί μη υπάρξεως μελετών γιά έργα άρδευσης στον νομό Κιλκίς, εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και πρώην βουλευτής Κιλκίς Κωνσταντίνος Κιλτίδης.
“Με ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζητήθηκε από το ΥΠΑΑΤ να υποδειχθεί Περιφέρεια ή Νομός, για ολοκληρωμένη παρέμβαση διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Ευτυχής συγκυρία έφερε τον Καθηγητή Φάνη Παυλίδη, να είναι γνώστης σε απόλυτο βαθμό των αναγκών του Νομού μας, που επανειλημμένως μελέτησε. Χωρίς συμπλέγματα και ιδιοτέλειες παρότρυνα τον άξιο καθηγητή να φροντίσει για ότι καλύτερο για τον νομό.
Επί της θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ περπατήσαμε μέτρο- μέτρο τον νομό και χαρτογραφήσαμε τις ανάγκες και δυνατότητες εκτέλεσης έργων στον Νομό Κιλκίς. Πολλά από τα έργα είχαν χαρακτήρα δασικής πολιτικής και ο σχεδιασμός έγινε για το αυτοτελές δασικό πρόγραμμα των 600 εκατομμυρίων ευρώ.
Με την επίσκεψη του υφυπουργού κ. Σκρέκα, τον οποίο και εκτιμώ βαθύτατα, συνέβησαν δυστυχώς για πολλοστή φορά ευτράπελα, που δεν τιμούν την πολιτική, ούτε τον νομό μας. Λες και το πρόβλημα ήταν αν έχουν οι φορείς του νομού στα χέρια τους μελέτες, που εκπονήθηκαν και μάλιστα η ευθύνη να ανήκει σε εμένα, όταν περίπου 10 χρόνια απουσίαζα από την ενεργό πολιτική με ιδιότητα. Καταθέτω τον σκεπτικισμό και τις ενστάσεις μου για την κατασκευή αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ.
Να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις από την Κυβέρνηση, γιατί η επιβάρυνση στο κόστος καλλιέργειας παρά τις όποιες διακηρύξεις σήμερα, είναι ορατές στο μέλλον. Ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι 8 χρόνια βουλευτής, γνωρίζει κάτι ή έχει άγνοια.
Υπήρχε σχεδιασμός και κάποιες μελέτες, που φρόντισαν μετά το 2010 οι κυβερνώντες να αγνοήσουν και να θεσμοθετούν γεωγραφικές ενότητες εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων εις ότι αφορά τα Κρούσσια.
Η προσωπική μου στάση είναι γνωστή σε όλους. Αρνήθηκα και την συζήτηση για τυχόν εξόρυξη. Τα δασικά έργα με τις αυτοτελείς δασικές μελέτες υπάρχουν και τις γνωρίζουν οι δασικές υπηρεσίες. Προφανώς και χρειάζονται επικαιροποίηση. Δύο αξιομνημόνευτες είναι οι:
α) Κατασκευή υδατοδεξαμενής (λίμνη) Μ.Λειβαδίων
β) ο Δασικός δρόμος προς τον Λιθότοπο του Ν.Σερρών
Το κράτος έχει συνέχεια. Στο ΥΠΑΑΤ, αλλά και στον Νομό μας ας αναζητήσουν τον σχεδιασμό και τις όποιες μελέτες. Αν δεν μπορούν να παραιτηθούν. Ας μάθουν κάποιοι τον Νομό για να μη χρειάζονται οδηγούς να τους τον δείχνουν.
Ας απολογηθούν όσοι επιεικώς αδιαφόρησαν. Δεν ισχυρίστηκα, ούτε διεκδίκησα ρόλο σωτήρα του Νομού, απλώς έκανα αυτά που έπρεπε και μπορούσα. Ότι έκανα υπάρχει και θα βρεθεί, ιδίως η αλήθεια.
Οι ψεύτες δεν χωρούν, φτάνει πια”.